Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:53 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis cere retragerea ordonanțelor privind grațierea și modificarea codurilor penale

ro

20 Jan, 2017 13:34 2527 Marime text

 ”Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casație şi Justiție, DIICOT, asociațiile magistraților și organizații ale societății civile s-au pronunțat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupție, abuz în serviciu și integritate, în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă. Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste Ordonanțe de Urgenţă”, a scris Iohannis, pe Facebook.


La 18 ianuarie, Ministerul Justiției a făcut publice proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale.

Potrivit proiectului de OUG, ar urma să beneficieze de grațiere în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani, precum și cele cu amendă. Grațierea în întregime prevede o serie de excepții, însă grațierea parțială se aplică tuturor pedepselor pentru cei care au împlinit 60 de ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani.

Astfel, grațierea ”pe jumătate” este valabilă inclusiv pentru violatori, criminali sau pedofili, pe acest principiu. Potrivit prevederilor din document, singura condiţie este ca cei care ar beneficia de graţiere parţială să nu fie recidivişti.

Dispozițiile OUG urmau să se aplice numai faptelor comise până miercuri, 18 ianuarie.

Una dintre infracţiunile care vor fi graţiate este fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, sindicat sau patronat şi foloseşte influenţa ori autoritatea în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Prin urmare, dacă proiectul rămâne în acestă formă, Liviu Dragnea condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul scapă de pedeapsă.

De prevederi ar putea beneficia și Dan Voiculescu. Acesta are peste 60 de ani, deci scapă de jumătate din pedeapsă, iar prejudiciul îl poate achita până la un an după eliberare.

Potrivit proiectului de OUG privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, abuzul în serviciu este redefinit prin introducerea a două condiții suplimentare. Întâi, acesta va fi considerat infracțiune doar în cazul în care prejudiciul este mai mare de 200.000 de lei. Scapă, deci, de anchetă toate persoanele cu dosare în care prejudiciul nu depășește această sumă.

În plus, conform proiectului, a doua condiție pentru ca abuzul în serviciu să fie infracțiune este plângerea prealabilă a părții vătămate. În cazul în care aceasta lipsește, dosarul se închide.

O modificare foarte importantă este și aceea că denunțătorii nu vor mai scăpa de răspundere penală dacă nu depun denunțul în termen de șase luni de la săvârșirea faptei. Aceasta modificare va face aproape imposibilă descoperirea infracțiunilor de dare de mită, întrucât denunțătorii apar de obicei când cel vizat de o dare de mită nu mai este într-o poziție de putere. Dacă nu vor mai beneficia de reducerea pedepsei, nu vor avea niciun interes să denunțe infractiuni comise cu mult timp în urmă.

Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la ședința de Guvern, în contextul în care în spaţiul public apăruseră informaţii privind posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a şedinţei a unui proiect de OUG de modificare a Codului penal, inclusiv în vederea graţierii unor pedepse şi dezincriminării unor fapte.

"Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanți, ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale. Evident că și despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineață. Domnia sa mi-a spus că discuția avusese loc cu anumiți colegi din Guvern și că nu vor a fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni grațierea și modificarea codurilor penale. Subliniez, și sper să fie în asentimentul domnului prim-ministru, s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio ședință de guvern.

Imediat ce documentele vor fi clarificate, evident ministrul Justiției, a doamnei ministru de Interne și a doamnei ministru delegat pentru Afaceri Europene, să fie puse în transparență. Adică, mai clar, să fie date spre consultare tuturor entităților prevăzute de lege: CSM, organizații profesionale, organizații ale judecătorilor și bineînțeles opiniei publice.

Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni și, subliniez, înainte să ajung eu la Guvern, domnul prim-ministru a analizat cu maximă responsabilitate aceste chestiuni și așa a fost posibil ca, în 20 de minute, să ajungem la consens”, a spus Klaus Iohannis.

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii