Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:08 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a anuntat noile taxe si impozite, dar si cresterile salariale in 2014

ro

04 Nov, 2013 20:15 1857 Marime text
Guvernul a finalizat luni seara negocierile cu FMI, obtinandu-se o majorare a deficitului la 2,2% din PIB, cresterea salariului minim in doua etape, pana la 900 lei, incepand cu 1 iulie si indexarea pensiilor cu 3,76%. PNL nu a obtinut, asa cum isi dorea, o reducere a contributiilor de asigurari sociale de 3%, de la 1 ianuarie, dar Memorandumul contine un "angajament foarte clar" de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale, de la jumatatea anului viitor, in paralel cu identificarea resurselor necesare pentru a nu afecta bugetul de stat. 
Toate redeventele, cu exceptia celor la petrol si gaze naturale, cresc cu 25%. Cifrele prezentate de cei doi oficiali romani nu prevad nicio masura pentru impulsionarea mediului de afaceri, cu exceptia promisei reduceri a CAS.
"Am finalizat cu bine asta-seara negocierile cu institutiile internationale - FMI, CE si Banca Mondiala - referitoare la bugetul pe 2014", a anuntat, luni seara, premierul Victor Ponta. "Evident, nu a fost vorba de niste discutii usoare sau facile, au fost abordate probleme extrem de dificile si alegeri dificile legate de prioritati", a precizat primul ministru. "Am stabilit pentru anul viitor deficit de 2,2% din PIB, in scadere fata de 2013, la un PIB in crestere cu 2.2%", a mai spus premierul.
Care sunt principalele prevederi ale acordului:
Investitiile vor atinge 6% din PIB
Salariul minim creste la 850 lei de la 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie
Salariile nu vor creste pentru toti bugetarii, sunt vizati in primul rand profesorii debutanti si medicii rezidenti
2 miliarde lei pentru continuarea investitiilor in infrastructura locala si 500 mil lei pentru continuare programe in investitii in infrastructura cu finantare externa.
Pensiile vor fi indexate cu 3,76%.
CAS ar urma sa scada cu 5% din iulie 2014"cu obligatia guvernului de a identifica (...) resursele necesare pentru un impact bugetar neutru".
Ce se scumpeste:
Accizele vor fi indexate cu inflatia
Impozit pentru constructiile speciale detinute de persoanele juridice (retele transport energie, stalpi, depozite, magazii)
Redeventele la resurse minerale cu exceptia petrolului si gazelor cresc cu 25%
Acciza de 0,07 euro la litrul de carburant
Restructurarea CFR incepand cu decembrie 2013 si privatizarea in 2015
Sursa: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii