Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvern Comunele cu proiecte pe Măsurile 322 şi 125 pot cere decontarea ultimelor tranşe pe baza facturii

ro

11 Dec, 2013 20:06 1556 Marime text
Autorităţile locale care au în derulare proiecte finanţate prin Măsurile 322 sau 125 vor putea solicita decontarea ultimelor tranşe de finanţare pe baza facturilor emise de constructori sau prestatori de servicii, a anunţat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă în acest sens.

Daniel Constantin a adăugat că aceste modificări creează avantaje pentru autorităţile publice locale care sunt angrenate în măsuri de finanţare, în special Măsura 322 şi Măsura 125.

"În ce priveşte Fondul european agricol de dezvoltare rurală, cel care finanţează Programul naţional de dezvoltare rurală, modificarea dă posibilitatea ca la ultima tranşă de plată, având în vedere că există un avans de 50%, să putem plăti numai pe baza facturii şi să putem face decontarea sumelor solicitate într-un cont special deschis de către beneficiar la Trezorerie şi, în termen de cinci zile, aceştia să vină cu ordinul de plată către cei care sunt îndreptăţiţi să îl primească. (...) În acest fel dăm şansa celor aproximativ 800 de comune care au proiecte pe Măsura 322 şi altor câteva sute de comune care sunt în programe de finanţare pe măsura 125 să poată să finalizeze aceste programe. (...) La ultima tranşă de plată, existau anumite blocaje. În felul acesta rezolvăm şi aceste blocaje, astfel încât şi pe aceste două măsuri să avem un grad de absorbţie de sută la sută", a spus Constantin.

Măsura 322 vizează "Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale", iar Măsura 125 - "Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii".

Potrivit lui Constantin, proiectul care modifică OUG nr. 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din Fondul european de garantare agricolă, Fondul european agricol de dezvoltare rurală şi Fondul european pentru pescuit şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, privind gestionarea fondurilor, vizează şi deblocarea Programului Operaţional de Pescuit, precum şi capitalizarea fondului de garanţii acordate creditelor solicitate de către beneficiari.

"O altă modificare se referă la asigurarea unui sprijin beneficiarilor selectaţi de grupurile de acţiune locală prin Programul Operaţional de Pescuit, un program care a fost din păcate blocat de fosta administraţie din ianuarie 2012 până în mai 2013. Vrem să îl deblocăm şi avem intenţia de a încerca, an de an, să creştem gradul de absorbţie, acesta ajungând până în momentul de faţă la 27%. Dăm posibilitatea celor care sunt beneficiari şi care depun proiecte în grupurile de acţiune locală să poată să beneficieze de o schemă de garantare pentru creditele la care au acces. Capitalizăm astfel fondul de garantare, care - prin această schemă - va putea să acorde garanţii pentru creditele solicitate de către beneficiarii Programului Operaţional de Pescuit. Prin această modalitate putem creşte şi gradul de absorbţie al fondurilor europene", a mai spus ministrul Agriculturii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii