Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii DIICOT lângă Constanţa Grupuri infracţionale organizate suspectate de trafic de minori, destructurate

ro

23 Jul, 2015 15:34 1845 Marime text
 
Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Direcţiei de Investigaţii Criminale  au efectuat, la  data de  23 iulie 2015, un număr de 20 percheziţii domiciliare pe raza  municipiului Bucureşti şi a judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa, în cadrul unei 

      În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu prima jumătate a anului 2015  au fost constituite două grupuri infracționale organizate  în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de minori și șantaj, pe de o parte, respectiv șantaj și camătă de cealalaltă parte.

    Astfel, prima grupare infracțională constituită din cinci membri, persoane cunoscute ca fiind deosebit de violente, a avut ca scop racolarea de persoane de sex feminin, în special minore, în vederea exploatării sexuale a acestora (plasarea minorelor la diverși clienți în vederea întreținerii de acte sexuale, vinderea minorelor cu sume cuprinse între 600 și 1000 euro). Pe de altă parte, această grupare infracțională coagulată la începutul anului 2015 era direcționată, în funcție de împrejurări, în comiterea oricăror altor infracțiuni (șantaj, camătă, furt calificat), care le putea furniza un posibil câștig material sau un eventual respect în mediul infracțional.

    Cea de-a doua grupare infracțională s-a creat de-a lungul timpului în jurul liderului acestui grup, o persoana cunoscută și respectată în lumea interlopă din București și județul Călărași. Un liant puternic, care a dat funcţionalitate şi a permis dezvoltarea grupului, l-a constituit relaţiile de rudenie  în condiţiile în care majoritatea membrilor grupării sunt rude directe sau prin alianță.

    Principala preocupare a acestei grupări a fost acordarea împrumuturilor bănești cu camătă, dar s-a constatat că o parte dintre membrii acestei grupări au obținut sume mari de bani și din desfășurarea unor activități economice care în prezent fac obiectul mai multor cercetări în dosare penale.

    Din cercetările efectuate în cauză s-a constatat că principala activitate desfășurată de către membrii grupului  era  acordarea de împrumuturi bănești cu camătă persoanelor din anturajul acestora sau persoanelor recomandate de diverse persoane apropiate grupului.

    În cazul în care datornicii nu mai aveau posibilitatea să restituie sumele împrumutate precum și dobânda aferentă, care în toate cazurile depășea  valoarea sumei împrumutate, membrii grupării exercitau presiuni și amenințări la adresa acestora și a familiilor lor, în cele din urmă ajungându-se la acte de violență fizică (urmărire și blocare în trafic, pătrunderea în locuințele părților vătămate prin forțarea ușii de acces, agresiuni repetate prin lovire cu pumnii, picioarele și corpuri contondente).

    La sediul DIICOT- Structura Centrală  vor fi aduse, în vederea audierii,  un număr de 20 de persoane.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

    Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, DGPMB – Serviciul Grupuri Infracționale Violente, Serviciul Furturi Auto, Serviciul Criminalistic, Sectoarelor 1-6 Poliție, S.P.I.R, IPJ Călărași, IPJ Ilfov - Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Acțiuni Speciale  - IPJ Argeș, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Prahova.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sursa foto: exclusivenews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii