Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:52 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Realitatea TV - Dosar de politician „Clanul Mazăre şi Nicuşor Constantinescu”(video)

ro

19 Feb, 2013 10:17 3808 Marime text
radu_mazare_nicusor_constantinescu.jpgPentru că este o zi friguroasă de februarie, m-am gândit să schimbăm peisajul şi să vizităm Brazilia cu frumoasele sale plaje de pe malul Oceanului Atlantic. Vom merge în staţiunea Fortaleza alături de primarul Constanţei Radu Mazăre, să ne bronzăm, dar şi să facem puţin sport nautic printre dosare penale şi combinaţii politice.
Baronul PSD de Constanţa şi-a făcut un obicei în a-şi petrece vacanţele din sezonul rece in Brazilia, obicei demn de un social- democrat sărac şi cinstit cum şi este Mazăre de fapt. Conform declaraţiei de avere, primarul nu detine aproape niciun bun pe numele său, afacerile clanului său politic din Constanţa sunt însă de notorietate. Cu mult timp înainte să se vorbească despre regionalizare, cuplul politic Mazăre- Nicuşor Constantinescu au transformat începând cu anul 2000 Constanţa într-o veritabilă Republică.

 Alături de Mazăre, la Fortaleza, merge aşadar din când în când şi tovarăşul său de luptă politică, celălalt baron roşu al Constanţei, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Nicuşor a devenit un personaj naţional când, după o noapte de chermeză, a fost filmat în timp ce dormea la volanul maşinii sale de teren la un semafor din Constanţa. Cei doi naşi ai judeţului sunt în acest moment, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, cei mai influenţi lideri locali ai PSD; cei doi au avut un rol extrem de important în alegerea lui Victor Ponta ca şef al PSD. În 2009, baronii de la Constanţa, amestecaţi în afaceri şi interese cu oamenii Partidului Democrat Liberal, au mimat sprijinul pentru Mircea Geoană în alegerile prezidenţiale. Mazăre şi Constantinescu erau nemulţumiţi de faptul că Geoană nu le-a acordat destulă putere în partid şi oameni în funcţii guvernamentale. Băieţii de la Constanţa au reuşit în 2009 să-l impună ca Ministru al Mediului pe Nicolae Nemirschi, fost viceprimar al Constanţei, şi să pună mâna pe importantă Autoritate Naţională pentru Turism. Nu erau însă mulţumiţi de prada obţinută.

Sistemul de numire a oamenilor în Guvern este acelaşi încă din anii 2000, fiecare baron local îşi oferă sprijinul, banii şi voturile pentru liderul de partid. În schimb, conducerea oferă baronilor funcţii de miniştrii, secretari de stat şi poziţii de conducere în companii şi agenţii de stat. După alegerile din decembrie anul trecut, baronii de la Constanţa au venit la Bucureşti să-şi negocieze influenţa. Nu au reuşit însă să obţină mare lucru la masa împărţelii, de fapt, Mazăre şi Constantinescu nu au obţinut nici măcar un portofoliu de ministru, lucru pe care îl obţinuseră atunci când Geoană conducea PSD. Semn că Victor Ponta se lasă mai greu de încălecat de baroni în comparaţie cu Mircea Geoană. Cu greu Mazăre şi Constantinescu au reuşit să obţină doar două portofolii de secretar de stat- poziţii însă lipsite de putere. Astfel, au reuşit să-l păstreze pe Valentin Preda în funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Preda a fost crescut politic de Radu Mazăre, el fiind consilier al acestuia la primărie. Misiunea lui Preda în interiorul Ministerului Transporturilor a fost trasată chiar de Mazăre, care a explicat că Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa doresc să preia pachetul majoritar de acţiuni de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, de la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, dar şi de la Herghelia Mangalia.

 Potrivit Realitatea.net, Interesele clanului Mazăre- Constantinescu vizează aşadar controlul celui mai important port comercial din România. Marea problemă este că omul lor de încredere ,Vali Preda, se află în subordinea ministrului liberal Relu Fenechiu, care l-a pus să ascută creioane în minister. De aceea, Preda se întâlneşte să se sfătuiască în mod regulat în cafenelele din Bucuresti cu Sorin Strutinsky, eminenţa cenuşie a grupării de la Constanţa şi partenerul de afaceri a lui Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Fenechiu nu este însă dispus să cedeze influenţa în domeniul transportului naval.

Celălalt om promovat de gruparea Constanţa în guvernul Ponta II provine din interiorul consiliului judeţean. Este vorba de Sebil Shhaideh, o doamnă care a coordonat accesarea de fonduri europene la CJ Constanţa. Ea a fost promovată secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, unde şef este Liviu Dragnea, prietenul băieţilor de la Constanţa.

În final, clanul de la Constanţa a încercat fără succes însă să pună mâna pe Autoritatea Naţională de Turism. Aceasta a fost însă trecută în subordinea Ministrului Delegat pentru Mediul de Afaceri, Maria Grapini, de la Partidul Conservator. Aici, Grapini l-a desemnat secretat de stat pe Ioan Antonescu, directorul agenţiei de turism Marshall. Mazăre şi Nicuşor Constantinescu au rămas ce de obicei cu buza umflată; ei doreau să o impună şefă la turism pe Mirela Matichescu, proprietara unui club de lux din Mamaia, unde se distrează Radu Mazăre după ce vine obosit de la surfing şi kayaking.


Conform Realitatea.net, baronii de la Constanţa nu prea au motive de bucurie...aşa este însă la putere, nu poţi mânca doar tu, haita de prădători este extrem de mare (aproape 70 la sută majoritate în Parlament), iar ciolanul guvernării USL este foarte mic. Grija mare a celor de la Constanţa este însă altă: spectrul puşcăriei pentru Mazăre şi Nicuşor Constantinescu le dă fiori reci pe şira spinării. Cei doi sunt trimişi în judecată de DNA într-o afacere imobiliară cu restituiri de terenuri din oraşul Constanţa. Dosarul se afla la Curtea de Apel Bucuresti după ce a fost tergiversat în justiţie peste 1500 de zile. Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu sunt acuzaţi că s-ar afla în fruntea unui grup de 37 de persoane care ar fi pus la cale retrocedarea ilegală a circa unui milion de metri pătraţi de teren în perioada 2002-2005. Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după ce au aşteptat în zadar ani în şir, să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile restituite, pentru sume derizorii. În final, terenurile au ajuns în proprietatea unor apropiaţi ai clanului de la Constanţa. Pe un asemenea teren a fost construit parcul Aqua Magic din Mamaia, deţinut de Popa Basarab, vărul primarului Mazăre. Un alt teren valoros de aproape 1 hectar, de pe malul lacului Siutghiol, a ajuns în proprietatea familiei Mazăre.

În final, un sfat pentru premierul Victor Ponta în cazul în care se hotărăşte până la urmă să candideze la preşedinţia României (în cazul în care nu-l lasă pe doctorul Sorin Oprescu): grijă mare la baronii de la Constanţa, sunt nemulţumiţi şi dacă nu se rezolvă repede situaţia, la anul, la alegerile prezidenţiale, băieţii îşi vor face bagajele şi vor pleca în concediu în Brazilia taman în timpul campaniei electorale. Să vezi atunci ce prăbuşire extraordinară domnule Victor Ponta, vorba celebrului personaj de roman Zorba Grecul!!!

Sursa: realitatea

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii