Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descoperirea de excepţie a unui român, care poate rămâne în istoria astronomiei

ro

30 Mar, 2015 17:06 1468 Marime text
Muzeograful Dumitru Ciprian Vintdevara a observat o nouă stea, nemaivăzută până acum, aflată la 21 de milioane de ani lumina de Pământ, conform ziare.com.
 
"Am reuşit performanţă să facem o descoperire. În noaptea de 10 spre 11 februarie am reuşit să localizez un nou obiect în dreptul unei galaxii relativ apropiate de noi, Messier 101. Un obiect nou înseamnă o nouă stea, că eu aşa am văzut în primele imagini. Noi avem cataloage şi ştim cum arată cerul într-o anumită zona şi când apare ceva nou iese repede în evidenţă", a declarat pentru Ziare.com Dumitru Ciprian Vintdevara, de la Observatorul Astronomic "Perseus" din cadrul Muzeului Bârlad.
 
Specialistul a crezut iniţial că este vorba despre o supernova, dar apoi şi-a dat seama că s-a înşelat. Pentru că o astfel de descoperire să fie confirmată şi omologată este nevoie de mai mult decât simplă observare. În aceste condiţii, aşteptarea romanului a luat sfârşit după trei zile, când un astronom din Nouă Zeelandă a observat şi el noua stea. Apoi, a urmat o perioada în care specialiştii se întrebau de ce fel este.
 
Confirmarea că ar fi vorba despre o nova roşie luminoasă a venit de la cel mai mare observator din Rusia, din Munţii Cuacaz, care a trimis răspunsul printr-o telegramă. Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât în România, nu s-a mai descoperit aşa ceva.

Sursă foto: descoperă.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii