Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat important de la Direcţia Paşapoartelor

ro

13 Aug, 2013 09:22 1422 Marime text
Prin Legea nr. 175 din 6 iunie 2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 343 din 11 iunie 2013, a fost stabilit cadrul necesar aplicării la nivel naţional a prevederilor art. 1 pct. 2a) lit. a) din Regulamentului (CE) nr. 444/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului, adoptat la data de 28 mai 2009, de modificare a Regulamentului CE nr. 2252/2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre, în sensul modificării vârstei limită de la 6 ani la 12 ani prevăzută pentru minorii exceptaţi de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale.

În acest sens, începând cu data de 12 august 2013, minorii care nu au împlinit vârsta de 12 ani sunt exceptaţi de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale.

Totodată, prin Legea nr. 175 din 6 iunie 2013 se realizează o corelare a vârstei limită de 12 ani prevăzută pentru minorii exceptaţi de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale cu valabilitatea paşaportului simplu electronic, context în care, valabilitatea paşaportului simplu electronic urmează a fi de:
- 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 12 ani;
- 5 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani.
În privinţa cuantumului taxelor pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, precizăm faptul că acestea sunt de:
- 270 lei (inclusiv TVA) pentru paşapoartele simple electronice care au valabilitatea de 5 ani;
- 244 lei (inclusiv TVA) pentru paşapoartele simple electronice care au valabilitatea de 3 ani.

Menţionăm faptul că, pentru toate situaţiile în care la data plăţii contravalorii paşapoartelor simple electronice solicitantul se încadra la condiţiile de eliberare a unui paşaport electronic cu valabilitate 5 ani, plătind astfel suma de 270,00 lei, iar ulterior după data de 12.08.2013 (inclusiv), la data depunerii cererii, se încadrează la condiţiile pentru eliberarea unui paşaport electronic cu valabilitate 3 ani, Compania Naţională „Imprimeria Naţională”-S.A. va proceda la restituirea diferenţei de 26,00 lei.
Restituirea diferenţei se va efectua, pe baza următoarelor documente depuse/transmise prin poştă către C.N.”Imprimeria Naţională” din Bucureşti, B-dul Iuliu Maniu, nr.244D, sector 6, după cum urmează:
1. cerere depusă de părintele copilului minor, cu specificarea datelor de identificare şi a datelor referitoare la modificarea de restituire a diferenţei de 26,00 lei( cont IBAN, banca titularului de cont);
2. copie act de identitate părinte;
3. copie paşaport electronic copil minor.

Modalitatea de restituire a diferenţei de 26 lei se va aduce la cunoştinţa cetăţeanului, prin înscrisuri vizibile afişate la ghişeele/punctele de lucru din cadrul Serviciilor Publice Comunitare pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple judeţene.

De asemenea, precizăm că şi după data de 12.08.2013 preţurile vor fi diferenţiate, la momentul încasării, în funcţie de vârstă. În cazul în care încadrarea persoanei se face la o altă categorie de vârstă la data depunerii cererii de eliberare a paşaportului faţă de data achitării taxei, nu se va percepe diferenţa de preţ.

Pentru alte detalii privind eliberarea paşaportului puteţi accesa site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii