Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:14 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Augustin Zegrean vorbește despre interceptări, SRI și arbitrajul CCR în situații politice

ro

15 Mar, 2016 23:51 2075 Marime text
 
Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat în această seară că de mai multe ori s-a apelat la Curte pentru arbitrarea unor situații politice.
 
Potrivit lui Zegrean acest lucru nu i se pare „normal” ca instituțiile să nu aibă „o colaborare loială”.
 

„Nu aș spune că a fost o perioadă politică tulbure. Românii sunt nervoși în politică. Dintotdeauna politica în România așa s-a făcut. (...) Sigur că de prea multe ori s-a apelat la noi să arbitrăm anumite situații politice (...) Nu mi se pare normală (n.r. această situație). De exemplu, foarte multe sesizări am avut în conflicte juridice de natură constituțională între instituțiile statului. Nu mi se pare normal ca instituțiile să nu comunice între ele și să nu aibă o colaborare loială între ele și să vină la judecata Curții și după aceea să ne și critice și una și alta dintre părți. Nu mi se pare chiar loial lucrul acesta (...) În 2010, ni s-a introdus o nouă competență, o nouă atribuție a Curții - aceea de a verifica constituționalitatea hotărârilor Parlamentului. După ce am început să pronunțăm decizii pe această competență, am primit critici nenumărate. Poate au fost situațiile în care am fost cel mai vehement criticați. (...) Noi nu putem să facem nimic fără să fim sesizați. Dacă vin la judecata noastră, trebuie să o accepte” a declarat Augustin Zegrean în cadrul unei emisiuni la TVR 1.

 
În cadrul aceleiași emisiune, Zegrean, a mai precizat că decizia CCR în ceea ce privește interceptările nu este un atac la adresa SRI sau a altcuiva, ci s-a dorit o clarificare a textului de lege, care a fost considerat „nepredictibil și neclar”.


„Având în vedere textul de lege din articolul 42 alin. 1 din Codul de procedură penală care a fost introdus în 2014 (...) o sintagmă acolo care spune "și alte instituții specializate ale statului", noi am căutat în toată legislația să vedem care sunt alte instituții specializate ale statului care fac activitate de urmărire penală, ori nu am găsit așa ceva. Deci, textul a fost considerat nepredictibil, neclar și de aceea a fost declarat neconstituțional. Nu am vrut să atacăm nici SRI-ul, nici pe altcineva. Pur și simplu, am vrut ca textul să fie clar”, a mai relatat președintele Curții Constituționale a României la postul de televiziune. 



Sursa foto: agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii