Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:55 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasadorul României în SUA „Există o tradiție a relațiilor foarte bune între România și administrațiile republicane”

ro

10 Nov, 2016 22:43 1794 Marime text
Există o continuitate fundamentală legată de parteneriatul strategic dintre România și SUA și "acest lucru e foarte bine înțeles la nivel profund în administrația americană", a declarat ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, într-un interviu acordat TVR.

„Ieri am fost la Pentagon și la Departamentul de Stat, unde vor exista echipe de tranziție", a afirmat diplomatul român. "Am profitat de ocazie pentru a sublinia relevanța dosarului românesc legat de parteneriatul strategic, piatra de turnură a politicii noastre de securitate, el va fi prezentat noului președinte," a adăugat Maior.

Ambasadorul român a a mai afirmat că vor fi schimbări de nuanță legate din programul prezentat de președintele ales al SUA Donald Trump și că Romînia va trebui să se adapteze în mod pragmatic acestor schimbări.

Diplomatul român a mai subliniat că România are argumente suficiente în legătură cu parteneriatul strategic, inclusiv contribuția la securitatea regională. "Acordul dintre forțele politice din România cu privire la bugetul apărării este concordant cu viziunea lui Trump în legătură cu contribuția statelor la NATO," a punctat Maior, referindu-se la faptul că Trump a insistat în campania electorală că statele membre NATO să contribuie cu 2% din PIB la bugetul pentru apărare.

De asemenea, diplomatul român a evidențiat faptul că există o tradiție a relațiilor foarte bune între România și administrațiile republicane, mai ales că România a aderat la NATO sub o administrație republicană.

Maior a mai spus că relațiile cu Statele Unite vor lua o turnură pragmatică din punct de vedere economic și comercial, domenii care un potențial ridicat să se dezvolte.

„Există investiții semnificative, strategice, precum Ford, care a anunța extinderea investițiilor acum 2-3 luni. Există investițiile în energie, precum Exxol care operează în Marea Neagra, cu posibilități uriașe de a-și crește investiția. Se lucrează la aceste chestiuni, vor fi abordate pragmatic și vor continua. Sunt sigur ca vor exista rezultate." a subliniat diplomatul român.

El a mai adăugat că România va continua eforturile de a intra în programul Visa Waiver și că acest subiect va persista pe agenda relațiilor româno-americane.

În legătură cu posibilitatea schimbării relațiilor dintre SUA și Federația Rusă, maior a amintit că România, ca și restul țărilor din regiune, are o analiză bine întemeiată în ceea ce privește criza de securitate la Marea Neagră și că Bucureștiul are o voce puternică în această analiză care evidențiază problema de securitate legată de anexarea Crimeii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii