Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri prezidențiale în Bulgaria O înfrângere pentru guvern

ro

06 Nov, 2016 22:45 1620 Marime text
Premierul bulgar, Boiko Borisov, este pe punctul de suferi un eșec neașteptat în primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurate astăzi, două sondaje realizate la ieșirea de la urne arătând-o pe locul al doilea pe candidata susținută de el, transmite AFP, citat de Agerpres.

Țețka Țatceva, 58 de ani, președinta Parlamentului, a obținut între 22,5% și 23,5% din voturi, potrivit acestor două sondaje, în urma candidatului socialiștilor, generalul Rumen Radev, fost comandant al forțelor aeriene, creditat cu 24,8% până la 26,7% din voturi.

Sondajele prevăd un al doilea tur extrem de strâns, la 13 noiembrie, în timp ce alegerile erau considerate drept un test de popularitate la jumătatea mandatului pentru Boiko Borisov.

Premierul conservator, aflat la putere din 2014, a avertizat că va demisiona și va convoca alegeri anticipate în cazul în care candidata sa nu se clasează pe primul loc în acest tur de scrutin. O asemenea decizie ar arunca din nou în nesiguranță această țară săracă din UE care s-a confruntat cu grave tulburări sociale la începutul anului 2013.

În mod normal, mandatul prim-ministrului Boiko Borisov, în fruntea unui guvern minoritar, se încheie în 2018.

O victorie a lui Rumen Radev, 53 de ani, care a pledat pentru ridicarea sancțiunilor europene impuse Moscovei, ar putea vedea fosta țară din lagărul comunist, în prezent membră a UE și NATO, apropiindu-se de Rusia.

Previziunile institutelor de sondare a opinie publice făcute pe baza numărării voturilor urmează să fie difuzate în cursul serii, iar rezultatele oficiale vor fi anunțate luni.


Sursa foto: publika.md
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii