Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

2.000.000 de români sunt beţi de nesomn

ro

04 Apr, 2015 23:01 1228 Marime text
 
România este pe locul cinci în Europa la accidente provocate de „ațipitul” la volan, 20%  dintre accidentele rutiere de la noi fiind cauzate de somnolență. România se va conforma unei directive UE care prevede că, la reînnoirea permisului de conducere, şoferii trebuie testaţi pentru depistarea sindromului apneei în somn, informează jurnalul.ro.

Medicii atrag atenția, însă, că în jur de două milioane de români au astfel de probleme, dar nu au fost încă diagnosticați. Printre motive se numără și lipsa cabinetelor de specialitate, dar și lipsa medicilor capabili să pună acest diagnostic.

Cele mai întâlnite probleme sunt insomnia şi sindromul de apnee în somn. Apneea reprezintă o pauză de respirație de cel puțin 10 secunde, iar cei care suferă de acest sindrom au parte de cel puțin cinci astfel de pauze, într-o singură oră de somn. Cei mai afectați sunt bărbații, iar printre factorii favorizanți medicii amintesc surplusul de greutate, fumatul și consumul de alcool, relatează jurnalul.ro. 

Statul nu decontează în niciun fel tratamentul acestor pacienți, care este foarte scump. Pacienții cu apnee în somn trebuie să poarte în timpul nopții o mască de oxigen care costă în jur de 600-800 de euro. La ora actuală, majoritatea pacienților închiriază aceste măști, pentru că nu își permit să și le cumpere.


INFO

Dacă stai treaz timp de 24 de ore, poți face greșeli de condus similare unei alcoolemii de 1,00g/l.

10-20% dintre șoferii profesioniști au adormit la volan în timp ce conduceau.

Accidentele cauzate de somnolență se întâmplă de obicei între orele 2.00 și 6.00 și în intervalul 14.00 - 16.00.


Sursa: jurnalul.ro
Sursa foto: adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii