Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:36 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

138 de ani de la naşterea poetului Tudor Arghezi

ro

21 May, 2014 10:20 1882 Marime text
Astăzi s-au împlinit 138 de ani de la naşterea poetului Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai perioadei interbelice. Tudor Arghezi s-a născut la Bucureşti, adevaratul său nume a fost Ion N. Theodorescu, pseudonimul Arghezi este legat de numele râului Argeş.
Timp de patru ani, Arghezi a fost călugăr la Mânăstirea Cernica, unde a învăţat taina mânuirii cuvintelor. Ulterior călătoreşte în Franţa, Elveţia şi Italia. În România se întoarce în 1912 şi publică numeroase poezii, pamflete şi articole polemice, în reviste precum „Facla”, „Viaţa Românească”, „Teatru”.
În anul 1918, Arghezi este acuzat de trădare, deoarece a fost de partea neutralităţii României. Este închis timp de doi ani, alături de alţi 11 scriitori şi ziarişti, printre care se număra şi Ioan Slavici.
Tudor Arghezi este cunoscut pentru volumele sale de poezii, „Cuvinte Potrivite”, „Cântare omului”, „Poeme noi”. Multe din poeziile poetului se găsesc în manualele şcolare pentru copii („Zdreanţă”).  Arghezi a publicat şi romanele „Ochii Maicii Domnului” şi „Cimitirul Buna-Vestire”.
Din anul 1928, Arghezi publică pamflete în ziarul "Bilete de papagal", din cauza cărora a fost cercetat de poliţie. Este închis la Bucureşti şi ulterior în lagărul de la Târgu Jiu, după apariţia unui pamflet usturător în care era atacat ambasadorul german la Bucureşti, Manfred von Killinger.
După eliberare, poetul este ales membru al Academiei Române şi sărbătorit ca poet naţional la 80 şi 85 de ani. În anul 1967, pe 14 iulie, Arghezi se stinge din viaţă şi este înmormântat în grădina casei din strada Mărţişor.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii