Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:39 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis „1.785 de refugiaţi vor veni în România. Mai mult, nu”

ro

08 Sep, 2015 07:40 1220 Marime text
 
Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, ieri, la Palatul Cotroceni, despre criza imigranţilor şi a subliniat că România a optat tot timpul, şi la reuniunile de la Bruxelles, pentru cote voluntare şi nu obligatorii de refugiaţi. În acest sens, şeful statului a precizat că ţara noastră nu va primi mai mult de 1.785 de imigranţi, cât îşi permite în acest moment să găzduiască, informează România TV.

Klaus Iohannis a explicat că în Consiliul Europei au existat mai multe discuţii pe tema migraţiei.

„Având în vedere că un număr tot mai mare de refugiaţi au venit în Europa au avut loc mai multe discuţii succesive în Consiliu. Prima, în martie, discuţie de explorare. Comisia a vrut să vadă care este poziţia fiecărui stat membru. Atunci am arătat opinia României: este nevoie de solidaritate, dar este mai bine ca fiecare stat membru să stabilească câţi refugiaţi să primească. Eu am optat pentru cote voluntare. Discuţiile s-au reluat discuţiile în aprilie, au fost mai aprinse, dar am optat la fel: pentru cote voluntare. În iunie, Comisia a prezentat un concept care a conţinut cotele obligatorii. Eu nu am fost de acord cu acestea, alte state au fost şi ele împotrivă. La final s-a ajuns la concluzia că nu pot fi impuse în acel moment", a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a arătat că fiecare stat membru al Uniunii Europene analizează câţi refugiaţi poate să primească şi apoi comunică numărul lor: „România a comunicat în iulie că poate primi 1.700 de refugiaţi, care se află deja în UE şi 80 de refugiaţi relocaţi. Presiunea publică a devenit foarte mare. Zeci de mii de refugiaţi au apărut în UE. Au apărut probleme, au fost încălcate normele de la Dublin. Aceşti refugiaţi au bulversat întreaga arhitectură europeană. În România nu avem un aflux semnificativ de refugiaţi. Sunt fluctuaţii foarte mici. Fenomenul este important. În România nu apare o presiune din această zonă. Putem trata problema cu calm, solidaritate. Nu este cazul să reacţionăm isteric şi cum nu este cazul să ne arătăm latura xenofobă".

Klaus Iohannis a subliniat că tema crizei imigranţilor va fi discutată în cadrul CSAT, pe 17 septembrie. „Nu există niciun proiect care ne-a fost prezentat de Comisia Europeană, cu numărul imigranţilor sunt speculaţii. La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o întâlnire a miniştrilor de Externe. Comisia nu a prezentat niciun concept atunci. Puţin peste 1.700 de refugiaţi vor veni în România. Mai mult nu. Problema este mai complicată decât simpla primire. Atunci când se constată că persoanele care au venit au drept de şedere. Pentru a doua fază suntem puţin pregătiţi: integrarea lor în societate. România nu are capacitatea să integreze aceşti refugiaţi în societate. Trebuie să vedem cât putem să facem şi mai mult nu putem acum", a punctat Iohannis.

„România nu este membră Schengen şi nimeni nu poate intra în ţară dacă aşa doreşte. La noi nu se va întâmpla ca la unii vecini care s-au trezit cu oameni în ţară", a adăugat preşedintele.



Sursa: România TV
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii