Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Ramazan Bayram, la țărm de mare

ro

29 Jul, 2014 15:48 1661 Marime text
Întreaga comunitate musulmană din România sărbătoreşte în aceste zile Ramazan Bayram-ul. După o lună de post, şi rugăciuni, timp în care Coranul a fost lectura zilnică, credincioșii au început seara trecută petrecerea. Cele trei zile de Ramazan Bayram vin după o perioadă drastică, în care credincioşii au postit, s-au rugat şi au citit cartea sfântă, Coranul. “După cum știe toată lumea, acest Bayram este supranumit Bayramul Dulciurilor: baclavale, sarailii, etc. Nu sărbătorim singuri, ci împreună cu toți prietenii noștri: români, machidoni, alte naționalități”, ne-a declarat Gelil Eserghep, președinte Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România.Pentru prima dată în calitate de subprefect al județului Constanța, Ersun Anefi s-a aflat şi el printre musulmanii care au petrecut de Bayram.
 
 „Prin această sărbătoare păstrăm unul dintre obiceiurile noastre: cel legat de religie. Este o sărbătoare foarte importantă pentru religia noastră, Ramazan Bayram-ul împreună cu Kurban Bayram-ul, Sărbătoare Sacrificiului”, a afirmat Ersun Anefi, subprefect al județului Constanța.
 
„Noi, organizația de femei, am pregătit 500 de pachete cu dulciuri pe care le-am dăruit copiilor care învață limba tătară, de la toate filialele”, ne-a spus Nubin Urfet, președinte organizația de femei UDTTMR. Cu ocazia Ramazan Bayram-ului, muftiul Iusuf Muurat, şeful Cultului Musulman din România şi asociaţiile oamenilor de afaceri turci din Bucureşti şi Constanţa au oferit pachete cu produse alimentare tuturor enoriaşilor musulmani cu situaţie materialǎ precarǎ din localitățile constănțene. „La nivelul UDTTMR, pe perioada Ramazan Bayram-ului se fac manifestări artistice, culturale și culinare. Ne bucurăm cu toții de această sărbătoare”, ne-a spus Amet Varol, deputat în Parlamentul României. Reuniunea credincioşilor a avut loc într-un cadru relaxat şi elegant. „Ne simțim foarte bine. Este o seară pentru sărbătoarea noastră”, ne-a spus o membră a comunității musulmane.
 
 „Mă simt bine, pentru că toată comunitatea turco-tătară este aici”, ne-a mărturisit un tânăr.„Sperăm ca, odată cu trecerea anilor, să ne adunăm din ce în ce mai mulți”, a ținut să precizeze unul dintre participanții la petrecerea de Ramazan Bayram. În următoarele zile, musulmanii din Dobrogea vor respecta tradiţia şi vor merge în vizită la rude şi prieteni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii