Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:06 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Lumea prin ochii lor...

ro

15 Oct, 2014 20:43 1829 Marime text
Unii dintre ei nu au văzut niciodată chipurile celor dragi, iar altora soarta le-a răpit lumina zilei. Văd însă lucruri pe care cei mai mulți dintre noi le-au uitat și ne dau, în fiecare zi, o lecție de viață! De Ziua Internațională a Nevăzătorilor, vorbim despre cei mai puțin privilegiați de soartă și provocările pe care le au aceștia de depășit.
„Noi mergem pe lângă clădire, pipăim cu bastonul în stânga și în dreapta. Unde dăm de beton, știm că în lateral putem merge fără probleme”, ne-a spus Petru Pop Șpan(foto), unul dintre nevăzătorii Constanței.
Ca domnul Pop Șpan Petru sunt mulți constănțeni. Luptător și ambițios, a vrut să fie un exemplu și acum conduce Asociația Nevăzătorilor de la Constanța, de unde îi poate ajuta și pe ceilalți care împărtășesc problemele dînsului.
„Ne-am înființat în Constanța în anul 1962, pentru regiunea Dobrogea. Începând din anul 1967, am devenit filială interjudețeană Constanța-Tulcea. Între 1967 și decembrie 1989, eram înregistrați în această asociație aproximativ 700 de nevăzători”, ne-a declarat Petru Șpan Pop – Președintele Filialei Interjudețene Constanța-Tulcea.
Provocările vieții de nevăzător sunt multe, iar lupta pentru supraviețuire în oraș este una continuă.
„A dat și tramvaiul peste mine, și mașina... Mă descurc cum pot, dar asta este situația. Eram chiar la intersecția străzii Baba Novac cu Soveja, când am fost accidentată. Dar asta este. Mă descurc cum pot, încerc”, ne-a spus o nevăzătoare.
 „La noi, nu se respectă de către conducătorii auto, la traversarea străzii, bastonul alb. Vin, trec pe lângă tine, chiar pe trecerea de pietoni. Iar să treci strada, în locurile unde nu există trecere de pietoni, este o adevărată aventură. Nu îți poți da seama peste tot unde se află trecerile de pietoni, pentru că nu există peste tot semafoare cu sonorizare, ca să știm că este semafor și că putem trece fără nicio problemă”, ne-a mai spus Petru Șpan Pop.
Pe lîngă problemele vieții de zi cu zi, acești oameni se mai lovesc și de ignoranța și răutatea celor care uită că un necaz se poate întîmpla oricui.
„Se uită la tine, de parcă ar vedea nu știu ce, de parcă ar vedea extratereștrii. Suntem cu toții oameni”, ne-a transmis o altă membră a asociației.
Echilibrul psihic și puterea de a merge mai departe le regăsesc în rîndul celor dragi, dar și în refugiul asociației, care îi întîmpină mereu cu activități menite să le readucă zîmbetul pe buze. Aici l-am găsit și pe domnul Alexandru Papa, care își exprimă toată creativitatea prin muzică.
 „Mă pasionează instrumentele muzicale. Cânt și la muzicuță, și cu vocea, și la fluier. Din toate câte puțin, să nu se supere nimeni. Puțină literatură, puțină muzică”, ne-a spus Alexandru Papa.
Așa a reușit să cîștige chiar și un trofeu la un concurs național unde i-a impresionat pe oameni cu sensibilitatea sa. În cadrul asociației de la Constanța se găsesc și alte trofee cîștigate de nevăzători, în vaste domenii de activitate, de la sport, la pictură sau literatură.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii