Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Arta tradițională, pe cale de dispariție

ro

30 Sep, 2014 21:49 1622 Marime text
Meșteșugurile tradiționale românești sunt tot mai puțin apreciate. Cămășile croite manual, covoarele vopsite natural sau oalele din lut, fac parte tot mai puțin din preferințele românilor. Opulența impusă de moda actuală este cea căutată.
Patrimoniul tradițional al României este unul foarte vast ce include obiecte veridice, realizate de meșteri iscusiți. Cei mai mulți dintre aceștia, realizează costume populare, veselă de lut și lemn, tablouri sculptate și covoare vopsite natural, în mici ateliere de țară sau chiar în case, sub umbra anonimatului. Singura șansă de supraviețuire a artei tradiționale, au rămas târgurile, însă chiar și acolo mulți români admiră și puțini cumpără. Foarte puțini știu câte ore de muncă și sacrificii se află în spatele unui singur produs.
“Într-o zi se poate lucra cel mult 15 centimetri pătrați la un covor. Pentru ca să faci manual un covor de 6 metri pătrați, trebuie să lucrezi cel puțin două luni”, ne-a spus un producător de covoare artizanale.
Prețurile variază în funcție de mărimea covorului și a materialelor folosite. Cei mai mulți clienți provin din țări depărtate României.
„Am avut comenzi în Franța, Olanda, Germania, Anglia. Se vând mai bine acolo decât în România, pentru că lor li se pare prețul foarte bun”, ne-a spus un alt producător.
Nostalgia amintirilor legate de tradiții , se resimte în rândul bătrânilor. În timp ce la oraș tinerii caută să achiziționeze haine de firmă din mall-uri, articolele vestimentare cu motive tradiționale  sunt pe cale de dispariție.
„Ca să faci o ie, trebuie să urzezi pe război. După aceea trebuie să pregătești materialul, să țeși la război, apoi croitoreasa trebuie să o croiască, să o facă. Sunt mai multe operații. Nu se poate face o ie în câteva ore, ci poate dura câteva zile. Prețul diferă: se poate vinde cu 50 lei, de la cea mai mică, iar o ie mare de borangic poate ajunge chiar la 400 de lei”, ne-a spus Constantin Niculescu, producător.
Indiferența influențează dispariția valorilor românești.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii