Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:15 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum s-a prăbuşit PDL Constanţa. De la mărire la decadenţă

ro

04 Feb, 2015 00:00 3042 Marime text

Vremurile în care PDL Constanţa se afla pe prima pagină a ziarelor locale şi, uneori, a celor centrale au apus. Divergenţele de opinie, tensiunile dintre democrat-liberali, transformate în adevărate scandaluri, par de domeniul trecutului. Ca şi când în PDL Constanţa s-ar fi aşternut, în cele din urmă, pacea.
Ce mai înseamnă însă, la ora actuală, organizaţia de la Constanţa a PDL? Cât de semnificativă mai este aceasta în condiţiile în care, în cadrul Comitetului Executiv Judeţean recent înfiinţat la nivelul noului PNL, ea va avea doar 12 oameni, în timp ce vechii liberali au 21?
Cât mai „cântăreşte“ azi PDL Constanţa cu doar patru primari în judeţ şi cu un singur parlamentar? Vom prezenta, în cele ce urmează, o „radiografie“ a PDL Constanţa, din 2008 şi până la momentul de faţă.

 S-au dezis de Stelian Duţu


 Alegerile locale din 2008 au „detonat“ Organizaţia PDL Constanţa. Privind retrospectiv, momentul acela pare cumva începutul sfârşitului. Candidaturile pentru Primăria Constanţa şi pentru Consiliul Judeţean au fost soldate cu eşecuri răsunătoare, Dorel Onaca şi avocatul Ioan Popescu obţinând, în urma scrutinului, procente jenante. Ce-i drept, Popescu luase atunci un scor peste cel al partidului.

A fost vara în care fostul preşedinte al filialei, Stelian Duţu, a fost exclus din partid, în urma unei decizii a Biroului Permanent Judeţean. Fostul lider naţional al PDL-ului, Emil Boc, susţinea atunci că Duţu a fost exclus pentru că ar fi adus „prejudicii de imagine“ partidului.

În aprilie 2010, Stelian Duţu, fostul preşedinte al CJC, se înscrie în PNL, partid pe care îl mai frecventase între 2001 şi 2002.

Vara lui 2008 a fost, de asemenea, vara în care Ioan Popescu a fost numit lider interimar al PDL Constanţa, ceea ce a provocat o serie de proteste, de la şedinţe cu scandal ale BPJ, până la fel de fel de diversiuni penibile. În scurt timp, PDL Constanţa s-a rupt în două aripi. Fiecare dintre acestea din urmă se autointitula aripa bună, legitimă. Tot atunci a avut loc excluderea din partid a fostului consilier local Dănuţ Moisoiu, aşa-numitul nemuritor din Consiliul Local Municipal Constanţa.

 Interimatul lui Mircea Banias

Aşadar, o vară extrem de tensionată, care s-a încheiat cu demisia de la conducerea Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa a lui Ioan Popescu şi cu numirea, în funcţia de preşedinte interimar, a lui Mircea Banias, actual senator PC şi lider, tot interimar, al PC Constanţa. Din august 2008 şi până la organizarea de alegeri interne statutare a trecut foarte mult timp. Alegerile pentru conducerea PDL Constanţa au avut loc abia în primăvara anului 2011, la capătul unui interimat garantat de Banias şi marcat de numeroase scandaluri, perioadă în care, în mai multe rânduri, Elena Udrea fusese desemnată de Centru să coordoneze filiala.


În paralel cu tensiunile din Organizaţia Judeţeană, Organizaţia Municipală, condusă pentru o perioadă de fostul deputat Maria Stavrositu, a fost, şi ea, măcinată de o serie de conflicte care escaladau. Rând pe rând, colegii Mariei Stavrositu s-au dezis de ea, cel dintâi fiind chiar Mircea Banias.
Revenind însă la scrutinul intern din martie 2011, lupta s-a dat între Banias, Paul Brânză, fost director al Autorităţii Navale Române şi actualul senator Gigi Chiru, în prezent judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub aspectul săvârşirii infracţiunilor concurente de luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii. Chiru devine atunci noul preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa, funcţie pe care o ocupă şi la momentul actual.
 
„Cutremur“ în partid
 
Vara lui 2012 aduce însă noi scandaluri în interiorul PDL Constanţa, semn că nici mandatul lui Chiru nu a fost lipsit de evenimente. Mihai Petre, liderul Organizaţiei Judeţene de Tineret, este exclus din partid. Acesta îl susţinuse, în campania locală din acel an, în cursa pentru Primăria Constanţa, pe fostul prefect Claudiu Palaz. Ulterior, Petre a migrat către deja defunctul partid Forţa Civică, iar în prezent coordonează Asociaţia M10 Constanţa.
Tot atunci se termină şi şefia Mariei Stavrositu, iar Biroul Permanent Local al PDL Constanţa este dizolvat, locul fostului deputat fiind preluat, în formulă interimară, de fostul deputat Constantin Chirilă.

 2012, cel mai prost an pentru PDL Constanţa

 Alegerile din 2012, atât cele locale, cât şi cele parlamentare, s-au dovedit un real eşec pentru democrat-liberalii constănţeni. Asta pentru că partidul rămâne cu doar patru primari la nivel de judeţ, pierzând nu doar localităţi importante, dar şi primari care au făcut atunci pasul spre USL pentru a candida la un nou mandat.

La momentul actual, PDL Constanţa mai are primari doar în Cuza Vodă, Ciobanu, Poarta Albă şi Dobromir. Primarii din Castelu şi Adamclisi au părăsit partidul în cursul anului 2014, dar fără a-şi pierde mandatul.

Dacă în legislatura 2008-2012, PDL Constanţa avea patru parlamentari - deputaţii Zanfir Iorguş, Maria Stavrositu şi Constantin Chirilă şi senatorul Mircea Banias - în urma alegerilor din decembrie 2012, rămâne doar cu doi: deputatul Florin Gheorghe şi senatorul Gigi Chiru. Mircea Banias „dezertează“ din partidul care i-a adus mandatul de parlamentar şi se înscrie în PC, ajungând să conducă filiala de la Constanţa. Iorguş pierde Colegiul 5 în faţa liberalului Victor Manea, iar Maria Stavrositu, plecată deja din PDL, pierde alegerile candidând din partea PP-DD.

Din cele două mandate de parlamentar câştigate în 2012, PDL rămâne însă cu unul singur, căci în februarie 2014, deputatul Colegiului 10, Florin Gheorghe, pleacă din partid şi se alătură formaţiunii „cârmuite“ până recent de Elena Udrea. Gheorghe nu stă mult nici în PMP, căci, în septembrie 2014, se înscrie în UNPR.

De menţionat este şi că, anul trecut, Zanfir Iorguş părăseşte PDL-ul şi se întoarce în PSD, pregătindu-se pentru o nouă candidatură la Primăria Mangalia.
Dintre cei mai sus menţionaţi, singurul care nu a trântit uşa PDL Constanţa este fostul deputat Constantin Chirilă, în prezent consilier al primarului municipiului Mangalia, proaspătul liberal Cristian Radu.

 21 la 12

 Faptul că PDL nu mai înseamnă prea mult pe scena politică din Constanţa reiese şi din componenţa Comitetului Executiv Judeţean recent înfiinţat la nivelul noului PNL, structură de conducere în care PDL are 12 membri, în vreme ce vechii liberali au 21. Ponderea acestei structuri a fost stabilită în funcţie de numărul de primari şi de parlamentari pe care îl are PDL şi, de asemenea, PNL Constanţa în judeţ, precum şi în funcţie de rezultatul pe care fiecare dintre cele două partide l-a înregistrat la alegerile europarlamentare de anul trecut.
Singura aşa-numită realizare a PDL Constanţa poate fi considerată aceea că, atunci când în interiorul partidului s-au confruntat, pentru funcţia de preşedinte, Elena Udrea şi Vasile Blaga, organizaţia tomitană a fost de partea lui Blaga. Chiar şi aşa, această opţiune nu poate fi considerată un merit, fiind vorba, mai degrabă, despre o poziţionare, un calcul politic.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii