Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:21 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

35 de diplomaţi ruşi, expulzaţi din SUA! Obama spune că nu va fi singura măsură

ro

29 Dec, 2016 22:22 2119 Marime text
Statele Unite expulzează 35 de diplomați ruși detașați la San Francisco și Washington și blochează accesul tuturor oficialilor ruși în două sedii din New York și Maryland, transmite Reuters, care citează surse oficiale americane care au dorit să își păstreze anonimatul. Informația a fost confirmată joi și de Departamentul de Stat, conform Agerpres.
 
Măsura reprezintă replica administrației americane la campania de hărțuire derulată de Rusia la adresa diplomaților americani detașați la Moscova, indică sursa citată, care precizează că unele acțiuni ale celor care vor fi expulzați nu sunt în concordanță cu practicile diplomatice. Oficialii ruși au la dispoziție 72 de ore ca să părăsească teritoriul SUA.
 
Joi, președintele american Barack Obama a anunțat, la rândul său, o serie de alte măsuri care vizează Rusia și a spus că acestea vin în replică la ingerințele Moscovei în procesul electoral din SUA și la tratamentul de care diplomații americani au parte la Moscova, unde, în ultimul an, au avut parte de hărțuieli inacceptabile din partea serviciilor de securitate și din partea Poliției. „Astfel de acțiuni atrag consecințe”, a spus președintele SUA.
 
„Aceste măsuri vin după avertismente publice, dar și private pe care le-am adresat Guvernului rus. Ele reprezintă un răspuns necesar și potrivit la eforturile de a afecta interesele SUA prin încălcarea normelor internaționale de conduită. Măsurile anunțate nu reprezintă totalitatea demersurilor prin care vom răspunde la acțiunile agresive ale Rusiei. Vom lua și altele, în momente și în locuri pe care le vom considera necesare, iar unele dintre ele nu vor fi făcute publice!, a spus Barack Obama într-o declarație făcută în Hawaii, la Honolulu.
 
Obama a anunțat că administrația sa va furniza Congresului un raport cu privire la „eforturile Rusiei de a se amesteca în alegerile noastre și cu privire la atacurile cibernetice ce au vizat alegerile noastre”. El a mai spus că SUA și aliații trebuie să colaboreze pentru a combate eforturile Rusiei de a se amesteca în procesele democratice de guvernare.
 
Președintele a anunțat că FBI și departamentul pentru Securitate Internă vor publica informații clasificate privind activitatea cibernetică a serviciilor ruse de informații. De asemenea, a confirmat că Statele Unite au sancționat nouă persoane și entități ruse, inclusiv GRU, FSB, două servicii de informații, patru ofițeri din cadrul GRU și FSB și trei companii care au asigurat suport material către GRU.

Sursa foto: esquire.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii