Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Imperialul” lui Beethoven a ridicat sala în picioare. Minute în șir de aplauze pentru Viniciu Moroianu (galerie foto)

ro

22 Jan, 2017 00:00 4165 Marime text


Prezența pianistului Viniciu Moroianu ca solist al faimosului „Imperial”, de Ludwig van Beethoven, după cum mai este cunoscut Concertul pentru pian şi orchestră în Mi bemol major.
Pentru melomanii constănțeni, evenimentul la care au participat pe 20 ianuarie, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, s-a transformat într-o frumoasă amintire. Motivul?! Prezența pianistului Viniciu Moroianu ca solist al faimosului „Imperial”, de Ludwig van Beethoven, după cum mai este cunoscut Concertul pentru pian şi orchestră în Mi bemol major.

„Imperialul” a deschis evenimentul muzical de vineri seară care l-a avut la pupitrul dirijoral pe tânărul italian Davide Bottarelli, laureat al Concursului Internaţional de Dirijat „Black Sea“ de la Constanţa.

În dar, o... bagatelă

Concertul s-a încheiat cu ropote de aplauze. Solistul serii, extrem de modest, a stat în fața publicului doar câteva secunde, dar a fost rechemat de trei ori pe scenă, prin aplauze energice. 
Drept răsplată, muzicianul le-a oferit melomanilor de la Marea Neagră, în ton cu „Imperialul”, o bagatelă, o bijuterie muzicală dintr-un ciclu de șase bagatele, compuse spre sfârșitul vieții de către Beethoven. 
După căderea cortinei, solistul serii a stat în culise minute în șir pentru a primi felicitările colegilor, ale melomanilor și chiar pe cele ale foștilor studenți. 

Despre revenirea sa pe scena tomitană, pianistul Viniciu Moroianu a spus pentru ZIUA de Constanța:
 

„Îmi aduc aminte de toamna lui 2011. Înainte de Festivalul «Enescu» de la București, am susținut un concert cameral la Constanța. Cu orchestra de aici lucrez de mult timp. Acum formula este mult înnoită. Mai să nu cunosc pe nimeni... Cândva am cântat des la Constanța, pe vremea când era maestrul Paul Staicu, fondatorul stagiunilor simfonice de aici. Mă bucur că, prin eforturi uriașe, aici se fac și concerte simfonice. A fost o bucurie să cânt cu orchestra. M-a bucurat dorința de a face muzică frumoasă. Mi-aș fi dorit un pian mai performant la Constanța, deoarece de când vin aici, din 1985, este același. Și are o uzură accentuată”.


„Ocazia de a cânta la Constanța, încă o dată, «Imperialul» a fost o mare bucurie”

 

„«Imperialul» este o piatră de încercare pentru orice pianist, prin anvergură, deoarece este un concert ciclopic, uriaș ca întindere, care necesită un dialog viu, o «confruntare corp la corp» între cei doi parteneri, pianist și orchestră. Este primul mare concert cu caracter pronunțat simfonic din istoria muzicii. Este un concert pe care îl iubesc mult și pe care, ori de câte ori am ocazia, îl cânt cu mult drag. Ocazia de a cânta la Constanța, încă o dată, «Imperialul» a fost o mare bucurie”, a adăugat apreciatul pianist.



Referitor la dirijor, Viniciu Moroianu a spus:
 

„Davide Bottarelli este un om muzical. Este un tânăr dedicat care s-a ocupat de acest greu concert... imperial de Beethoven”.


După pauză, seara a continuat cu Simfonia nr. 7 în La major, op. 92, de Ludwig van Beethoven, pe care Davide Bottarelli a dirijat-o fără partitură.

Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii