Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziție-eveniment Secretele din „închisoarea cărților“ ies la lumină în Noaptea Bibliotecii Județene Constanța!

ro

25 Nov, 2017 08:20 2715 Marime text


Printre surprizele pe care Biblioteca Județeană Constanța (BJC) „Ioan N. Roman“ le-a pregătit constănțenilor în această sâmbătă, de Noaptea Bibliotecii se află și o expoziția „Cărți din fondul secret al bibliotecii, dinainte de 1989: expoziție tematică CZU“.

Cei care sunt curioși să descopere aceste lucrări și să le răsfoiască - cărți de cultură generală, filozofie, religie, literatură, istorie -, dar și să descopere motivul pentru care au fost cenzurate sunt invitați să o facă, sâmbătă, între orele 16.00-24.00, la Noaptea Bibliotecii.

„Expoziția, născută la inițiativa colegei noastre Ruxandra Hondrea, cuprinde o selecție a lucrărilor ce constituiau Fondul Secret al bibliotecii, un fel de «închisoare a cărților», am putea spune. Nici eu și nici colega mea Manuela Dinică nu am lucrat la Bibliotecă în acea perioadă, dar doamna Adriana Gheorghiu, bibliotecar catalogator și fost director al Bibliotecii povestea cum, periodic, primeau circulare - documente cu caracter secret - de la minister cu liste de autori interzişi, titluri care trebuiau scoase de pe rafturi și din cataloagele pentru public. Fișele cărților rămâneau doar în catalogul de serviciu cu indicativul «S», cărțile nu erau distruse, dar deveneau inaccesibile publicului, iar bibliotecarilor le era interzis să mai amintească despre acei autori sau despre cărţile respective“, a spus, pentru ZIUA de Constanța, bibliotecara Liliana Stamate.

După 1989, fișele cărților „ținute sub cheie“, departe de ochii publicului, au fost multiplicate și reintroduse în cataloage, iar Fondul Secret a fost reintegrat în colecțiile Bibliotecii.

„Utlizatorii mai tineri ai Bibliotecii, mai puțin familiarizați cu realități ale unui trecut nu prea îndepărtat, vor înțelege mai bine o societate și un mod de gândire despre care află din povestirile părinților, ale bunicilor și care, de multe ori le par neverosimile. Vor înțelege o dată în plus cât de puternic este cuvântul scris și tipărit și cât poate influența lectura modul de a privi lumea. În acest sens, investigarea fostului Fond S  constituie o călătorie întelectuală de maxim interes, pe care dorim să o împărtășească un număr mare de tineri“, a declarat directorul BJC, dr. Corina Apostoleanu.

Ce cărți primeau indicativul „S“?

„Foarte multe erau criteriile după care o lucrare era scoasă din circuit. Unele erau criterii generale cum ar fi: monarhia și reprezentanții monarhiei, condamnaţii din procesele politice, puterea sovietică și duşmanii comunismului, cărţile religioase, cărţi despre cultele interzise în România, erotism, droguri, alcoolism etc. Toate publicaţiile, cu şi despre membrii partidelor fostelor partide de dinainte de 1948, erau interzise, precum şi tot ce se publica despre mareşalul Ion Antonescu. Criterii mai specifice, cum ar fi obârşia Românilor, dimensiunea dacică, teritoriile și graniţele României cu Basarabia sau Cadrilaterul, făceau ca lucrările să fie date la secret, chiar dacă era amintită doar o frază sau un cuvânt din subiectele enumerate“, a mai spus specialisul BJC.


Expoziția este doar o avanpremieră, asigură Liliana Stamate, deaoarece începând cu anul 2018, în fiecare lună, va fi prezentat, pe larg, un domeniu din fostul Fond Secret. „Vom lansa un concurs pentru cei care vor să devină „utilizatori de investigație“ (elevi, studenți), să descoperim împreună cărțile, informațiile ascunse, autorii - paria - și să edităm, spre sfârșitul anului 2018, un catalog destinat acestui subiect“, a mai spus bibliotecara.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citeşte şi:

Cea mai frumoasă noapte pentru pasionații de lectură de la Constanța - Noaptea Bibliotecii

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii