Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De 1 Mai 2003 aşteptam 35.000 de turişti. În 2013 la fel Cum explică fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon

ro

15 May, 2013 00:00 2372 Marime text
Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii, fost ministru al Turismului, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că este regretabil faptul că pe litoralul românesc nu sunt mai mulţi turişti. În 2003, atunci când Agathon era ministru, de 1 Mai erau aşteptaţi, pe litoral, în jur de 35.000 de turişti. Zece ani mai târziu, aşteptările autorităţilor au fost aceleaşi.

În urmă cu zece ani, de 1 Mai, litoralul românesc a fost luat cu asalt de peste 30.000 de turişti. Ministru al Turismului era, la acel moment, Dan Matei Agathon, actual preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii. În 2013, autorităţile au avut fix aceleaşi aşteptări: 30-35.000 de turişti, poate, poate 40.000. Câţi turişti au fost, de fapt, nimeni nu spune cu certitudine. Tot ce ştim sunt estimări, iar acestea au oscilat, cum spuneam, în jurul cifrei de 35.000.
Aşadar, în zece ani lucrurile par să nu se fi schimbat prea mult la nivel de cifre. Cu toate acestea, pe litoral au avut loc o serie de investiţii. În 2003, în contextul unei conferinţe de presă susţinute la Neptun, Dan Matei Agathon, la  acea vreme ministru, spunea că valoarea investiţiilor pe litoral se ridică la 50 de milioane de euro. Mai mult, în ultimii doi ani şi jumătate se investiseră, înainte de 2003, 180 de milioane de euro pentru modernizarea şi construcţia de hoteluri, susţinea fostul ministru.

„Un punct în minus”

Despre schimbările din ultimii zece ani, Dan Matei Agathon a declarat: Cu certitudine s-au îmbunătăţit multe lucruri pe litoralul românesc. S-au construit multe hoteluri de lux, serviciile sunt mai bune, a apărut, după o campanie dură pe care am dus-o eu, all inclusive-ul, cu preţuri un pic mai mici decât la bulgari”. Întrebat de ce, totuşi, la o distanţă de zece ani, autorităţile au estimat aceeaşi cifră atunci când a venit vorba de numărul turiştilor prezenţi pe litoral, de 1 Mai, Dan Matei Agathon a afirmat: „Îmi pare rău că nu sunt mai mulţi turişti”. Fostul demnitar nu a explicat însă cărui fapt crede că se datorează problema. În continuare, el a menţionat că, spre deosebire de perioada în care era ministrul Turismului, turoperatorii germani de la TUI nu mai vin pe litoralul românesc.
Totodată, Dan Matei Agathon a precizat şi că, probabil, numărul de turişti estimat anul acesta a fost de 35.000-40.000 pentru că vacanţa de 1 Mai a coincis cu zilele libere de Paşti.

„Promovarea nu se face de la 23 august”

În opinia fostului ministru al Turismului, „staţiunea Mamaia s-a transformat într-o staţiune de elită”. Problema rămâne însă sudul litoralului românesc, aflat în paragină de ani buni. Agathon consideră că partea de sud poate fi reabilitată şi are posibilitatea de reveni la o stare bună în trei ani: „A început ambientarea staţiunilor, lucru care nu se mai întâmplase de zece ani. Avem o relaţie bună cu actualul primar (n.r. Cristian Radu) şi, cu promovare bună, sudul poate redeveni în trei ani ce a fost”.
Întrebat dacă are vreun sfat de oferit actualului şi viitorilor miniştri ai Turismului, Dan Matei Agathon a declarat: „Sfatul meu este pentru viitorii miniştri şi anume să vină pe litoral de pe 1 februarie, să se cazeze aici o săptămână şi să înceapă promovarea. Promovarea se face din februarie, nu de la 23 august”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii