Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CN APMC, obligată să plătească cheltuielile de judecată Portul Constanţa pierde procesul cu administraţia Mazăre

ro

01 May, 2015 00:00 2788 Marime text
Tribunalul Constanţa s-a pronunţat, ieri, într-un dosar în care reclamant a fost Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA (CN APMC), iar pârâţi - Primăria municipiului Constanţa prin primar, Direcţia Administraţie Publică Locală din cadrul Primăriei, Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP) şi organizaţia Patronală Operatorul Portuar. Dosarul fusese înregistrat pe 10 martie 2015 şi avea ca obiect suspendarea executării unui act administrativ. Ieri, instanţa a decis respingerea cererii. Soluţia pe scurt prevede: „Hot. admite excepţia lipsei de obiect. Respinge cererea de suspendare a executării avizului ca rămasă fără obiect. Obligă reclamanta la plata către Primarul municipiului Constanţa a sumei de 657,20 de lei cheltuieli de judecată“. Cu alte cuvinte, CN APMC e bun de plată faţă de primarul Constanţei. Actuala conducere a Portului Constanţa atacase în instanţă, cel mai probabil, autorizaţia eliberată de municipalitate pentru derularea protestelor din port, proteste susţinute de operatorii şi sindicaliştii portuari şi îndreptate împotriva conducerii executive a portului, dar şi a Consiliului de Administraţie al companiei.

Nu este primul proces de acest gen intentat de CN APMC. Pe 20 aprilie, tot pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat un dosar similar: obiectul a fost acelaşi, CN APMC, reclamant, iar pârâţi, primarul municipiului Constanţa, FNSP şi „Operatorul Portuar“. La momentul respectiv, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, declara, pentru ZIUA de Constanţa: „Da, am autorizat protestul portuarilor până pe data de 29 mai. Am făcut acest lucru în deplină legalitate, aşa cum l-am făcut şi în alte dăţi“. Totodată, Făgădău a subliniat: „Susţin dreptul sindicaliştilor de a protesta şi cred că o acţiune de protest trebuie dezamorsată prin dialog şi înţelegere, nu prin acţiuni în instanţă“. Amintim că protestele din port au fost reluate după Paşti, operatorii şi sindicaliştii portuari cerând din nou, în stradă, demiterea conducerii şi a CA-ului companiei, pe motive de corupţie şi incompetenţă. Am solicitat, atunci, un punct de vedere de la Valeriu Ionescu, directorul general al Portului Constanţa, cu privire la acuzaţiile care i se aduc lui şi întregii conduceri a companiei, dar nici la momentul respectiv, nici ulterior, acesta nu le-a comentat. În acest dosar, primul termen a fost stabilit pentru data de 8 mai.

Tensiuni social-democrate 

Nu mai puţin important, pe rolul aceleiaşi instanţe a fost înregistrat, pe 16 aprilie, un dosar în care reclamantul este CN APMC, iar intimatul, Primarul municipiului Constanţa. Obiectul dosarului este anularea unui act administrativ.

De remarcat este faptul că actuala conducere a CN APMC a fost numită (şi) cu susţinerea PSD. Atât directorul general, Valeriu Ionescu, cât şi directorul general adjunct, Decebal Şerban, cunoscut drept un apropiat al PSD Constanţa. În acest context, se ridică o serie de semne de întrebare: există, oare, tensiuni între social-democraţii constănţeni şi cei pe care aceştia i-au susţinut pentru conducerea Portului Constanţa? Dacă da, de ce nu semnează Ministerul Transporturilor, condus de Ioan Rus (PSD), demiterea directorului general al companiei, a cărui activitate este extrem de contestată?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii