Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:20 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Spitale care ne jupoaie de bani

ro

04 Apr, 2011 12:22 636 Marime text

Spitalele nu au medicamente şi nici dotări pentru a trata, aşa cum trebuie, un pacient. Într-un interviu acordat ziarului „Cuget Liber", dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa vorbeşte despre cum pot fi cheltuiţi cu cap banii din Sănătate, pentru a fi rezolvate aceste probleme.

- Care sunt „bolile" Sănătăţii constănţene?

- Principala „boală" a sistemului sanitar din Constanţa este cea pe care o întâlnim în toată ţara şi mă refer la subfinanţare. Dar cred că prin măsurile luate de Ministerul Sănătăţii, adică prin descentralizarea managementului spitalelor şi a fondului asigurărilor sociale de sănătate, prin clasificarea spitalelor, vor fi eficientizate cheltuielile şi vom avea o mai bună finanţare a spitalelor care au dotări şi condiţii de cazare normale. Iar aici vorbim de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, care, ştiţi şi dvs., acuză multe probleme de finanţare. Ne zbatem să obţinem clasificarea de rangul I, iar de la 1 iunie nu vor mai avea ce să acuze, căci vor avea un contract mai bun cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Apoi, la capitolul resurse umane, stăm cât de cât bine. Avem specialităţi acoperite, dar avem şi specialităţi unde avem lipsuri. Cel mai elocvent exemplu este al medicilor de anestezie terapie intensivă, care sunt rari în judeţul Constanţa.

 

- Dar cu ce ne putem mândri?

- Cu faptul că, începând din 2010 şi până în prezent, s-au făcut multe investiţii în SCJU Constanţa, ne mândrim cu Unitatea de Primiri Urgenţe, care rivalizează cu unităţi din afara ţării.

 

- Ce va însemna clasificarea spitalelor?

- Eficientizarea cheltuielilor. Vă dau un exemplu: un pacient dintr-o localitate din apropiere de Cernavodă este transportat, iniţial, la Spitalul Orăşenesc din Cernavodă. Este ţinut aici aproximativ 24 de ore, după care este trimis la Spitalul Medgidia. Toate aceste drumuri sunt făcute cu salvarea. La Medgidia este ţinut 48 de ore, iar în unele cazuri specialiştii consideră că trebuie dus la Constanţa. Iar este chemată ambulanţa, pacientul ajunge la Spitalul Judeţean Constanţa şi abia aici începe să fie tratat. Dar în celelalte unităţi sanitare, precum şi din partea Serviciului de Ambulanţă, s-au făcut cheltuieli cu respectivul pacient. Prin clasificare, noi vrem să le reducem: dacă ştim că Spitalul Cernavodă are un nivel 3 sau 4 - nu ştiu ce rang are, să vedem unde se va clasifica -, atunci ştim că nu are toate secţiile, ştim că nu se pot face anumite proceduri. Aşa că, dacă este luat pacientul dintr-o localitate din apropiere, de exemplu din Ştefan cel Mare, nu mai este dus la Cernavodă, ci direct la Spitalul Medgidia sau la Judeţean. Se va şti din start unde trebuie dus pacientul şi se economisesc bani cu drumurile.

 

- În acest fel spitalele mai mici pierd din finanţare; pacientul respectiv era trecut în acte şi primeau bani pentru că a fost internat.

- Aceasta este şi ideea. Păi dacă se dau, de exemplu, trei milioane de lei Spitalului Cernavodă pentru a ţine pacienţii 24 de ore, alte patru milioane de lei pentru Medgidia, pentru a-i ţine 48 de ore şi cheltuim şi zece milioane de lei cu drumurile pentru a-i aduce la Constanţa, se cheltuiesc bani inutil. Bani pe care am putea să-i folosim în alte scopuri, cum ar fi pentru achiziţionarea de medicamente. Dacă tot nu i se face nimic pacientului, pentru ce să-i decontăm! Noi nu trebuie să mai admitem aceste cheltuieli suplimentare. De câte ori se deplasează salvarea, se cheltuieşte timp şi bani; ar putea, în perioada în care se tot deplasează după acelaşi pacient, să meargă la o altă urgenţă. Dar este blocată, pentru că ne ocupăm numai de transferuri între spitale! Nu! De ce să nu eficientizăm şi să nu ducem pacienţii de la început la Spitalul Judeţean, unde sunt toate secţiile şi specialiştii.

 

- Spitalul Judeţean va fi de rangul I. Dar restul spitalelor?

- Celelalte, în funcţie de dotarea pe care o au, de condiţiile de cazare, de resursele umane, vor primi un anumit nivel de clasificare. Nu aş putea să vă spun, până când nu vom face o inspecţie în judeţ. Probabil, săptămâna aceasta, va apărea în Monitorul Oficial ordinul de clasificare al spitalelor, iar în 30 de zile, toate spitalele din judeţul Constanţa vor fi inspectate de Direcţia de Sănătate Publică şi vom propune anumite grade de clasificare. Pentru Spitalul Constanţa de mult facem tot felul de permutări, astfel încât să aibă toate cele 18 secţii necesare pentru a deveni spital de ragul I. De asemenea, va trebui să aibă şi dotarea şi resursele umane necesare. Cu angiograful se va rezolva problema în cel mai scurt timp, se va face un parteneriat public privat. Deja se investeşte în aparatură şi pe Secţia de Oncologie. Pe celelalte secţii există aparatură performantă şi de asemenea avem şi personal care să o deservească.

 

- În calitate de director al DSP Constanţa, ce nemulţumiri aveţi?

- Sunt nemulţumit pentru că nu am toţi banii necesari pentru a investi în Spitalul Judeţean, să facem o unitate despre care pacientul să nu spună că se îmbolnăveşte mai rău... Că nu există posibilitatea, în acest moment, de a renova întreg spitalul.

În prezent, Ministerul Sănătăţii a deblocat 1,9 milioane de lei, pentru renovarea şi dotarea Secţiei de Oncologie. Consiliul Judeţean a dat şapte milioane de lei pentru renovarea Secţiei de Ortopedie şi urmează şi ministerul să vină cu un aport. De asemenea, încercăm să obţinem aprobare şi pentru începerea lucrărilor la Chirurgie Generală, unde sunt necesare 15 milioane de lei. Încet-încet, vrem să modernizăm spitalul. Este o nemulţumire că până acum am fost în criză şi nu s-au putut aloca resurse financiare îndestulătoare.

 

- Dar ca pacient, ce vă nemulţumeşte?

- Personal, nu am fost pacient foarte mult şi nu m-am confruntat cu probleme, poate şi din alte motive. Dar e clar că îmi doresc un spital care să arate foarte bine, care să fie dotat cu tot ce trebuie, un spital în care să fiu tratat corespunzător. Nu îţi doreşti niciodată să ajungi la spital, dar atunci când ajungi, vrei să simţi că toată lumea se îngrijeşte de tine şi ai tot ce trebuie.

M-aş trata în Judeţean

- V-aţi trata într-un spital din Constanţa?

- În Constanţa avem şi specialişti buni, pe diverse specialităţi medicale şi cu siguranţă că prima alegere ar fi Spitalul Judeţean.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii