Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:26 01 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reacţii la anunţul de vânzare a Cazinoului făcut de edilul Constanţei Palaz - „Domnilor Mazăre şi Constantinescu, Cazinoul nu e local pentru jocuri de noroc!"

ro

20 May, 2011 00:00 3074 Marime text

cap_10.jpgPrintr-o scrisoare deschisă adresată lui Mazăre, prefectul judeţului a precizat că va face tot ce-i stă în putere pentru a bloca orice hotărâre de vânzare a Cazinoului

Chiar ieri, prefectul Claudiu Palaz i-a adresat primarului Radu Mazăre o scrisoare deschisă după apelul la vânzare pe care edilul urbei l-a făcut la începutul acestei săptămâni. Cuprinsul scrisorii arată astfel: „Vă scriu în primul rând în calitate de constănţean, profund indignat de declaraţiile prin care vă arătaţi dispus să vindeţi Cazinoul, emblemă a oraşului nostru şi monument istoric reprezentativ pentru arhitectura românească. Este de necrezut cum trataţi acest simbol al Constanţei, ca pe un obiect scos la talcioc, a cărui singură menire este să vă aducă profit. (...) Cum puteţi să vă exprimaţi în asemenea termeni despre o clădire de patrimoniu,o construcţie distinctă în peisajul arhitectonic naţional şi european, pe care chiar şi comuniştii au respectat-o? Domnule Mazăre, există şi alte valori decât cele mercantile. Din păcate, atât dumneavoastră, cât şi partenerul dvs., Nicuşor Constantinescu, dovediţi că nu preţuiţi valorile spirituale şi culturale, iniţiind acţiuni menite să distrugă tot ce înseamnă reprezentativitate pentru oraşul şi judeţul nostru. Nu confundaţi Cazinoul din Constanţa cunoţiunea de local public pentru jocuri de noroc! În al doilea rând, vă scriu în calitate de prefect, asigurându-vă că voi face tot ce-mi stă în putere să blochez o eventuală hotărâre pe care o veţi adopta pentru a putea vinde Cazinoul (...)", a spus prefectul.

Eduard Martin: „Cazinoul rămâne tot acolo, nu pleacă nicăieri"

vanzare_cazino_-_Constantin_Chirila.jpgChiar dacă face parte din echipa primarului Radu Mazăre, deputatul PSD Antonella Marinescu nu este de acord cu ideea acestuia, apreciind că ar fi mult mai indicat să fie reluată procedura de concesionare. „Eu merg pe concesionare, nu pe vânzare. Ar fi bine dacă s-ar găsi şi un parteneriat public-privat. Când ai puterea, administraţia locală este cea care decide astfel de lucruri", a spus Antonella.

vanzare_cazino_-_Antonella_Marinescu_057.jpgDe cealaltă parte, colegul său Eduard Martin este de acord cu vânzarea Cazinoului, pentru că administraţia locală nu are fonduri să reabiliteze o astfel de clădire şi chiar dacă ar găsi, nu ar avea bani pentru întreţinerea ei: „Cazinoul rămâne tot acolo, nu pleacă nicăieri, este vorba doar de a muta nişte hârtii. Eu, ca om care se pricepe la afaceri, aş face acelaşi lucru, nu l-aş ţine în paragină cum este acum".

Deputatul constănţean PDL Maria Stavrositu a susţinut că ideea edilului constănţeni privitoare la vânzarea Cazinoului, simbolul Constanţei, este una dintre cele mai proaste ale sale şi nu denotă decât „lipsă de idei, soluţii şi preocupare a sa şi a echipei". „Vânzarea este într-adevăr mai bună decât paragina, dar asta nu înseamnă că este ultimul lucru pe care trebuie să-l facem. Există şi alte variante mai bune, la care el, în calitate de primar, ar trebui să se gândească. Eu, personal, sunt revoltată de această intenţie a primarului". De altfel, deputatul constănţean a şi elaborat anul trecut o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor, intitulată „Cazinoul Constanţa aniversează 100 de ani de ruină", referitoare la starea deplorabilă în care se află clădirea emblematică a Constanţei. În intervenţia politică, deputatul spune că „soarta simbolurilor naţionale care arată parcursul istoric al ţării noastre nu poate fi tranzacţionată în funcţie de interesele de moment ale unui partid sau de nivelul cultural al unor edili vremelnici".

Chirilă: „Alte oraşe au accesat zeci de milioane de euro pentru centrele istorice"

vanzare_cazino_-_Claudiu_Palaz_006.jpgDeputatul PDL Constantin Chirilă ne-a declarat că a ridicat problema degradării Cazinoului încă de pe vremea când era consilier local municipal al Constanţei. „Am spus atunci că am putea valorifica acest edificiu printr-un parteneriat corect. Acum, soluţiile nu sunt la îndemâna mea. Dacă în ultimă instanţă nu este în stare să o gestioneze, decât să se distrugă, poate fi vândută, dar mai sunt şi alte soluţii. Eu nu cred că s-au epuizat toate soluţiile. Nu mă miră totuşi că s-a ajuns la această idee, pentru că foarte multe soluţii curioase au fost adoptate de actuala administraţie cu privire la zona peninsulară, care a beneficiat de o atenţie «deosebită». Nu cred că nu existau posibilităţi de accesare a unor fonduri europene pentru reabilitarea acestei zone istorice, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, la Cluj, Botoşani sau Vâlcea, unde fondurile atrase pentru renovarea centrelor istorice au fost de zeci de milioane de euro", ne-a declarat Constantin Chirilă.

Preşedintele PDL Constanţa, Gigi Chiru, crede că în clădirea Cazinoului Constanţa ar trebui să fie mutat Muzeul de Istorie şi Arheologie, iar în clădirea în care funcţionează acum muzeul să-şi desfăşoare activitatea primăria. Din volumul I al lucrării monografice „Memoria oraşului", semnată Aurelia şi Ştefan Lăpuşan, aflăm că imobilul care găzduieşte astăzi muzeul a fost inaugurat în 1921, sub titulatura de al doilea Palat Comunal. Acolo a funcţionat, aşadar, primăria.

„Îi sugerez primarului să mute Muzeul de Arheologie în clădirea Cazinoului, iar în clădirea muzeului să funcţioneze primăria, pentru că şi aşa acel imobil a fost construit din donaţii cu destinaţia de a fi folosit ca primărie. Cred că merităm mai mult decât o primărie în care nu putem intra", ne-a declarat Gigi Chiru, adăugând că clădirea Cazinoului s-ar putea întreţine din taxa de vizitare a muzeului.

Chiru: „Peninsula, transformată în zonă imobiliară"

Cât despre pre-investiţiile ce trebuie efectuate pentru ca muzeul să fie mutat la Cazino, Chiru a spus că primăria trebuie să se ocupe şi să acceseze fonduri. „Oricum, zona veche a oraşului, Peninsula, a fost tratată cu indiferenţă de actuala administraţie, a fost special abandonată pentru a ajunge într-un târziu o zonă imobiliară de tranzacţii, fapt confirmat prin atitudinea primarului Mazăre de a vinde Cazinoul", a fost de părere Chiru. „Îmi vine greu să cred că o primărie ca cea a Constanţei, care administrează 115 milioane de euro anual, nu e în stare să găsească 10.000 - 20.000 de euro pentru întreţinerea acestei clădiri", a adăugat Chiru.

Deputatul PNL Mihai Lupu este de părere că o soluţie pentru Cazino ar fi intervenţia Guvernului, prin instituţiile abilitate. „Guvernul, dacă vrea să menţină acest edificiu şi dacă îl consideră de importanţă naţională, trebuie, prin instituţiile de specialitate, să ia legătura cu primarul Mazăre şi să colaboreze pentru salvarea lui, iar dacă nu consideră că este de interes naţional, în acest caz cred că primarul are soluţia optimă", ne-a declarat Mihai Lupu.


Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gogu 20 May, 2011 14:22 ...cu ce bani se poate intretine o astfel de cladire domnule Chiru? Taxa pe muzeu? Desigur, Ministerul Culturii trebuie sa dea bani pentru renovare si intretinere... Adica din banii nostri, ai platitorilor de taxe... 10-20 de mii de Euro sa dea PDL-ul ca destul ne fura la greu! Si sunt de acord sa scrie, undeva pe frontispiciu... "Cladirea a fost renovata din banii PDL"... asta asa, pentru ca sa aveti si cu ce va mandri pentru eternitate!!!
  • constantean 20 May, 2011 09:18 Nu ma mira ideia prefectului, acesta nu a fost in stare niciodata sa vada lucrurile realist. Gica contra.
  • bela 20 May, 2011 08:12 Suntem e partea dumneavostra domnule Palaz,si aveti sprijinul nostru al cetatenilor!Sa nu lasam sacalii sa ne ia tot!Este o aberatie atat de mare vanzarea cazinoului inact nici nu stiu cum i-a trecut prin cap lui Mazare ideea asta!Care de fapt nu e o idee, este o absurditate!sa-si vanda el masinile si ce mai are tampitul!sa lase ce e AL NOSTRU !