Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nemirschi n-a vazut ce trebuia la contracte

ro

08 Aug, 2009 02:14 1808 Marime text

cap_4.jpgUn control al Gărzii Financiare a scos la iveală că Ars Advertising - firma care a semnat pentru publicitate cu Mediul - este doar un intermediar, prestatorul real fiind o firmă parteneră la multe contracte cu statul

Jurnaliştii de la „Evenimentul Zilei" au refăcut traseul contractului pe care ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, l-a acordat Ars Advertising.

Ministerul Mediului susţine că nu a avut „niciun element care să conducă la suspiciunea subcontractării ilegale". Cu toate acestea, ancheta parlamentară în cazul publicităţii contractate de ministerul condus de fostul viceprimar al Constanţei a relevat că mai există o a doua firmă care a beneficiat din umbră de pe urma contractului de 500.000 euro. Este vorba despre Best Advertising & Consult SRL - o abonată a contractelor pe bani publici, a cărei poziţie în tranzacţia de la Ministerul Mediului are conotaţii ilegale. În urma unui control efectuat la Ars Advertising - firma cu care ministerul a încheiat contractul „de continuare" a promovării Programului Operaţional Sectorial Mediu Lot II - Garda Financiară a descoperit că prestatorul de servicii urma să fie, de fapt, Best Advertising.
Raportul Gărzii Financiare relevă, aşadar, că Ars Advertising ar fi doar un intermediar, deşi contractul parafat cu Ministerul Mediului prevede clar că proiectul nu poate fi subcontractat. Contractul, în valoare de 2.040.900 de lei, adică aproximativ 500.000 de euro, i-a fost atribuit firmei Ars, în baza unei „selecţii de oferte" la care a fost, de fapt, singurul ofertant.

dezbatere_construiere_autos.jpgArs şi-a luat doar comision de intermediere

Ancheta parlamentară a scos la iveală faptul că tandemul Ars şi Best este unul mai vechi, aceeaşi procedură fiind aplicată şi la contractul atribuit Ars pe 28 octombrie 2008 şi semnat în decembrie 2008, pe care oficialii de la Mediu îl invocă drept o justificare a continuării colaborării cu această firmă.
Practic, Garda Financiară a depistat că Ars i-a plătit atunci subcontractorului Best 78% din suma luată de la stat, oprindu-şi doar 22%. Prin contractul respectiv, ministerul îi atribuia lui Ars un calup de 4.174.151 de lei din cele 7 milioane pentru promovare.
Best Advertising & Consult SRL este o companie cu un singur angajat declarat, dar care derulează numeroase contracte cu statul.

Din portofoliul de clienţi ai Ars Advertising fac parte şi Ministerul Apărării, Ministerul Justiţiei, Ministerul Dezvoltării Regionale, Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, Electrica, Romgaz, Transelectrica, Agenţia Naţională de Turism şi Institutul Cultural Român.

Trei pentru monopol cu statul

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Cristina Trăilă, a declarat că a observat că „sunt trei firme care participă la aceleaşi licitaţii şi câştigă pe rând". În consecinţă, a fost sesizat Consiliul Concurenţei, existând suspiciuni în privinţa unei înţelegeri monopoliste între aceste trei firme.

De precizat că, în componenţa acţionariatului Art Advertising Co, se regăseşte o angajată a Ministerului Mediului. Potrivit documentelor de la Registrul Comerţului, Claudia Lăcrămioara Chioaru, având funcţia de şef serviciu, deţine 5% din participaţiunile Art Advertising, 95% aparţinând surorii sale, Iolanda Chioaru. Contactată de EVZ, Lăcrămioara Chioaru a declarat că firma nu a încheiat niciun fel de contract cu statul.

{mos_ri:Nemirschi}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii