Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:42 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu ce-şi impresiona, în 2008, viitoarea primăriţă electoratul rrom Mariana Mircea - „Mă-ntreba lumea - «Mămică, da' eşti ţigancă?»" (video)

ro

21 Nov, 2010 22:19 2814 Marime text
cap_8.jpgPrimăriţa din Cernavodă declara, în pragul electoralelor din 2008, că şi-n America îi era dor de ţiganii ei

Primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, a ajuns la cuţite cu unul dintre cernavodenii care au sprijinit-o în campanie. Destinul politic al primăriţei a adus-o într-o ipostază total opusă comparativ cu perioada dinaintea câştigării mandatului, separând-o de Dumitru Chivu, zis Ţucu, pe care ea s-a bizuit în a obţine simpatia şi, implicit, voturile rromilor.

Cernavoda_Dumitru_Chivu.jpgUn filmuleţ trimis pe adresa redacţiei de un cititor din Cernavodă, care poate fi accesat şi pe Youtube, o prezintă pe actuala primăriţă, umăr la umăr cu Dumitru Chivu, făcându-şi campanie într-un bar, în care erau strânse laolaltă mai multe reprezentante ale etniei rrome, cu ocazia zilei de 8 Martie. Pentru a obţine încrederea electoratului căruia i se adresa cu această ocazie, Mariana Mircea, afirma că şi în America sau în Canada i-a fost dor de ţiganii ei, dar şi că, adesea, a fost confundată pe stradă ca făcând parte din etnia rromă. În finalul întrunirii, viitoarea primăriţă promitea auditoriului că va trece cu Ţucu pe la fiecare pe acasă, pentru a vedea care-s problemele fiecăruia. Iată, în cele ce urmează, transcriptul integral al discursului primăriţei:

Cernavoda_Mariana_Mircea_01.jpg„Îi mulţumesc lui Ţucu pentru invitaţie! Aveţi aici un om, care pentru mine - aşa cum îi declaram şi soţiei dumnealui mai devreme - este un om care are mult mai multă logică şi bun simţ decât mulţi, şi ştiţi ce spun. Sunteţi norocoşi să aveţi un astfel de reprezentant. Ţucu este dintre cei care m-au întrebat - mă întreabă de luni de zile - «Mariana, de ce nu candidezi?». Cred că este unul dintre cei care mi-au dat curaj să candidez. Mereu m-am gândit că, poate, o femeie trebuie să stea de-o parte şi să-mpingă un bărbat în faţă. Dar aţi văzut omul acela, pe care de două campanii îl tot împing în faţă, ce fel a ajuns să se poarte cu oamenii... Eu vă iubesc aşa cum mă ştiţi din totdeauna, mă ştiţi de când eram mică. (Urale, «Şi noi te iubim», strigă auditoriul) N-am făcut niciodată diferenţe între oameni şi nici nu cred că o să fac."

„Ai crescut cu ţiganii!"

„Îmi iubesc finii, că sunt români, că sunt ţigani, pot fi orice, pentru mine este acelaşi lucru. Mă simt mai respectată când merg la Tiţa şi Lilian. („-Ai crescut cu ţiganii!", se aude o voce din public) Am crescut toţi aici împreună. Mi-a spus cineva: «De ce n-ai rămas în Canada sau America pe unde-ai fost? Şi-am zis, am stat trei luni o dată, am stat două luni, am stat... De fiecare dată mă gândeam că mor de dor de-acasă. Şi toţi au zis: «Da de ce ţi-era dor? Aici e mizerie, e urât». Şi-am zis: mie mi-e dor şi de ţiganii mei de-acasă. (Aplauze). După culoare, oricum sunt şi eu tot la categoria asta. Am avut de multe ori persoane care m-au oprit pe stradă şi m-au întrebat... ba să-mi dea ceva de pomană, ba... Da', ca să ştie dacă-şi face... că ştiţi cum e bine pe lumea asta să-ţi faci pomană c-un ţigan... Mă-ntreba, după ce-mi dădea de pomană: «Mămică, da' eşti de-a lor, eşti ţigancă, nu?» Zic, dom'le nu sunt, da' dacă zici dumneata sunt. („Bravo ţie!", se aude o voce din sală) Sunt cu sufletul... şi tot ce vom face noi împreună... şi Ţucu ştie... noi facem din suflet. Când cineva o face doar să fie făcută... nu iese aşa cum trebuie. Când o faci cu sufletul, iese aşa cum ar trebui să fie, şi pe voi vă apreciez pentru că, de obicei, ce faceţi, faceţi cu sufletul. Că acum unu' are facultate şi altu' nu are, pentru mine asta mai puţin contează. Deci în viaţă mai mult contează cineva să se apropie cu sufletul de tine decât să-ţi arate o diplomă".

„Mie nu mi se întâmplă să mint"

„Eu am avut norocu', că poate asta a şi fost şansa mea în viaţă, că, deşi tata era şofer şi mama vânzătoare la alimentară, să-mi dea Dumnezeu suficientă minte şi, mai mult, cred că voinţă, să străbat în viaţă şi să arăt că nu contează dacă neapărat ai bani sau neapărat ai fason, ci poţi să mergi în viaţă cu voinţa şi cu credinţa lui Dumnezeu. Sper să ne întâlnim în continuare, nu numai la petreceri - am discutat cu Ţucu - o să venim la fiecare să vedem care-s problemele. Mie nu mi se întâmplă să mint să zic că o să fac marea cu sarea, dar puteţi fi siguri că dacă pot să fac ceva, atunci sigur fac. Vă mulţumesc mult de tot!".

Pentru a afla cum de realitatea prezentă a ajuns atât de diferită de cea din pragul alegerilor din 2008, am încercat să o contactăm telefonic şi pe Mariana Mircea, însă nu a fost de găsit.

Chivu: „Mi-este ruşine în faţa oamenilor că am susţinut-o"

Dumitru Chivu ne-a declarat, în schimb, că îi este ruşine în faţa cernavodenilor de faptul că a susţinut-o pe Mariana Mircea în campanie. „Mă întâlnesc pe stradă cu oameni care-mi bat obrazul că am susţinut-o în campanie şi-mi este ruşine de faptul că oamenii au fost păcăliţi. În campanie eram numit filozoful partidului. M-a folosit ca pe un spălător de vase", spune Chivu. El a adăugat că Mariana Mircea urmărea, în 2008, obţinerea voturilor celor aproximativ 2.000 de rromi cu drept de vot din Cernavodă, care au avut întotdeauna un rol decisiv în alegerea primarului urbei. De precizat că Ţucu a fost exclus din PSD, iar Mariana Mircea a încercat în repetate rânduri să obţină aprobarea consilierilor locali pentru a-l exclude şi din Consiliul Local. În ediţia online a ziarului puteţi vizualiza în întregime filmuleţul electoral la adresa http://www.youtube.com/watch?v=IjF3psQ2CoQ .

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii