Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:19 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Criza nu-i afecteaza pe angajatii de la Taxe si Impozite

ro

22 Jul, 2009 02:07 5340 Marime text

cap_3.jpgPersonalul din cadrul SPITVBL beneficiază, anual, de aproximativ 20 de drepturi financiare, conform contractului colectiv de muncă # Dintre acestea, aproape jumătate se cuvin lunar salariaţilor instituţiei    

Funcţionarii Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local, aflat în subordinea Consiliului Local Constanţa, se numără printre cei mai bine plătiţi constănţeni. 

Într-un material anterior arătam că angajaţii de la Taxe şi Impozite primesc, în afară de sporurile şi stimulentele negociate prin contractul colectiv de muncă, şi o cotă parte din taxa pe drumurile judeţene, înfiinţată de către Consiliul Judeţean Constanţa. Practic, 10% din suma încasată prin agenţiile SPIT, se duce pe stimularea angajaţilor instituţiei, care lucrează la colectarea acestei taxe. Trebuie precizat că, în cazul în care încasările sunt mari şi procentul de 10% pentru stimulare este consistent, angajaţii pot primi până la trei salarii de bază, în plus faţă de remuneraţia lunară. Pentru a afla care sunt sporurile, stimulentele şi primele ce revin funcţionarilor de la Taxe şi Impozite, ştiut fiind faptul că majoritatea contribuabililor sunt interesaţi de modul în care se cheltuiesc banii publici, am consultat Contractul colectiv de muncă, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Constanţa nr. 599/13.12.2006, dar şi modificările ce s-au efectuat la acest acord până în prezent.

Salarizare, Sporuri, Premii

Aşadar, Capitolul III - Salarizare, Sporuri şi Premii din cadrul contractului colectiv de muncă, negociat pentru angajaţii SPIT în 2006, oferă o imagine de ansamblu asupra sistemului de salarizare practicat de instituţie.    

Articolul 18 din acest capitol precizează că funcţionarii publici şi personalul contractual beneficiază de un spor de vechime în muncă ce variază după cum urmează: de la 3 la 5 ani, un spor de 5%, de la 5 la 10 ani, un spor de 10%, de la 10 la 15 ani, un spor de 15%, de la 15 la 20 de ani, un spor de 20%, de la peste 20 de ani vechime în muncă, un spor de 25%.

Personalul SPIT beneficiază şi de un spor pentru orele prestate după durata normală a programului de lucru astfel: spor de 75% pentru primele două ore de depăşire a duratei normale a zilei de lucru, spor de 100% pentru orele următoare şi spor de 100% din salariul de bază pentru orele lucrate în zilele de repaus săptămânal sau în celelalte zile, în care, conform legii, nu se lucrează.

De asemenea, angajaţii SPIT mai primesc un spor de 25% din salariul de bază pentru munca prestată în timpul nopţii, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin jumătate din programul normal de lucru. Se mai acordă angajaţilor SPIT, acolo unde este cazul, un spor de 15% din salariul de bază pentru titlul ştiinţific de doctor. Personalul instituţiei mai primeşte un spor de 10% din salariul de bază în cazul în care lucrează în condiţii vătămătoare, adică îşi desfăşoară activitatea în apropierea instalaţiilor care generează câmpuri electromagnetice etc.              

   De asemenea, pentru rezultate deosebite obţinute în activitatea desfăşurată, funcţionarii SPIT pot beneficia de un salariu de merit lunar în limita a 20% din numărul de posturi corespunzătoare funcţiilor publice. Salariul de merit va fi în cuantum de maxim 15% din salariul de bază.

Procent din executări silite

Potrivit art. 20, pe parcursul anului calendaristic, funcţionarii publici şi personalul contractual beneficiază de premii, stimulente şi facilităţi. Concret, este vorba despre un premiu anual, egal cu salariul mediu lunar de bază realizat în anul pentru care se face premierea, un premiu anual în limita a 5% din cheltuielile cu salariile aferente funcţiilor publice prevăzute în statul de funcţii, în cazul în care veniturile curente acoperă în totalitate cheltuielile de personal, inclusiv acest fond de premiere.

De asemenea, funcţionarii şi personalul contractual pot primi stimulente, în cuantumul prevăzut de lege sau prin hotărâri ale consiliului local, dacă încasează sume reprezentând impozite, taxe sau alte venituri ale bugetului local, prin executarea silită etc. La toate acestea, se adaugă şi alte sporuri prevăzute de lege. În plus, instituţia este obligată, în condiţiile legii, să despăgubească funcţionarul public şi personalul contractual, în cazul în care acesta, din vina instituţiei, a suferit un prejudiciu material în timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu.

taxe_si_impozite_ghiseu_agl.jpgSpor de dispozitiv, confidenţialitate, stabilitate etc

Personalul SPIT beneficiază de cadouri în cuantum de 150 lei neimpozabili pentru copiii minori, cu ocazia zilei de 1 Iunie, angajatele primind şi ele cadouri de 8 Martie. Valoarea acestora din urmă nu este specificată în contractul colectiv de muncă.

 În 2007, HCLM 599/2006 a fost modificată, adăugându-se astfel noi sporuri pentru personalul de la Taxe şi Impozite.  

Aşadar, este vorba despre adăugarea unui spor pentru condiţii de risc de contagiune şi suprasolicitare neuropsihică de 10%, acordat funcţionarilor publici şi personalului contractual care nu beneficiază de sporul pentru condiţii vătămătoare, dar îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă unde există factori de risc, despre sporul lunar de confidenţialitate, de 10% din salariul de bază, acordat pentru anumite categorii de personal stabilite de angajator şi sindicat şi despre sporul de stabilitate. Acesta din urmă este calculat la salariul de bază şi se acordă salariaţilor cu o vechime neîntreruptă în instituţie, după cum urmează: de la 3 la 5 ani, un spor de 5%, de la 5 la 10 ani, un spor de 10%, de la 10 la 15 ani, un spor de 15%, de la 15 la 20 ani, un spor de 20%, peste 20 de ani, un spor de 25%.

Angajaţii de la Taxe şi Impozite mai primesc trei salarii medii lunare ca ajutor în caz deces, de înmormântare, de boală gravă sau incurabilă şi în cazul unor pierderi produse în gospodăriile proprii, şi de două salarii medii lunare în cazul naşterii unui copil.

Personalul SPIT mai beneficiază şi de indemnizaţie de dispozitiv în procent de 25% calculat la salariul de bază.

800 lei pentru sănătate şi securitate în muncă

Funcţionarilor publici şi personalului contractual li se acordă lunar şi drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii în cuantum de 800 lei neimpozabili. De precizat că drepturile lunare speciale se acordă salariaţilor permanent, şi dacă sunt prezenţi la muncă, şi dacă se află în concediu de odihnă sau în concediu medical.

De asemenea, angajaţii SPIT au dreptul, pe lângă indemnizaţia de concediu, la o primă egală cu salariul de bază din luna anterioară plecării în concediu. Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte cu cel puţin cinci zile înaintea plecării în concediu şi nu poate fi mai mică decât valoarea totală a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectivă.

Sporurile sunt active

Aşadar, până acum am numărat nu mai puţin de 22 stimulente, sporuri, premii, prime şi ajutoare, cuvenite angajaţilor SPIT, conform prevederilor contractului colectiv de muncă. Dintre cele enumerate, aproape jumătate se acordă lunar. Având în vedere paleta largă de drepturi financiare, negociată pentru salariaţii de la Taxe şi Impozite, se explică de ce, în multe cazuri, angajaţii instituţiei ajung să încaseze dublul salariului de bază sau chiar mai mult. În concluzie, nu este nevoie să citeşti de două ori contractul colectiv de muncă al salariaţilor SPIT pentru a-ţi da seama că este întocmit în favoarea angajaţilor. În ediţia online a cotidianului veţi putea accesa hotărârile Consiliului Local Municipal Constanţa care reglementează aceste beneficii financiare, acordate salariaţilor de la Taxe şi Impozite.

Pentru a ne asigura că drepturile enumerate sunt valabile încă, am contactat-o telefonic pe directorul SPITVBL, Carmen Trentea, care ne-a confirmat că aceste sporuri sunt active.

 

 

 

 

 

 

 

 

{mos_ri:Taxe si Impozite}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii