Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:22 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apocalipsa anticipatelor

ro

24 Sep, 2007 00:00 956 Marime text
1190570923.jpg

Marea masa a parlamentarilor anonimi este amenintata cu disparitia de "meteoritul" anticipatelor

Dupa mai multe starturi ratate, PSD s-a decis in sfarsit ca a venit timpul sa-si forteze intrarea la guvernare. La sfarsitul saptamanii, liderii social-democrati au scos, din nou, din sertar ideea anticipatelor. Conform Constitutiei, procedura declansarii alegerilor anticipate este una complicata, care presupune in primul rand demisia primului-ministru, si ca parlamentul sa nu acorde de doua ori votul de incredere pentru formarea guvernului. Prin urmare, daca dupa motiunea de cenzura a PSD este urmat acest scenariu, marea masa a parlamentarilor este amenintata cu stergerea de pe fata Legislativului. "Pericolul" este iminent in cazul in care se va renunta la votul pe liste si se va trece la cel uninominal. Apocalipsa anticipatelor ii va face pe toti deputatii si senatorii, care au ingrosat de pomana randurile Parlamentului, sa dea socoteala pentru (in)actiunile lor. Cainta nu-si va mai avea rostul pentru ca "pacatele" alesilor sunt numeroase, stranse de-a lungul mai multor mandate, in cazul unora dintre ei.

Iustian, la ultimul sau mandat

Printre cei mai inactivi parlamentari ai Romaniei se numara si cativa deputati si senatori constanteni, codasi la initiative legislative sau la luari de cuvant in plen si fruntasi la tras chiulul de la sedintele camerelor. Cel mai "timorat" deputat de Constanta, ca sa nu-i spunem altfel, este Mircea Iustian, ales in 2004 pe listele PNL, in prezent membru PLD. In trei ani de mandat, deputatul Iustian n-a vorbit in plenul Camerei decat de noua ori. Ceea cea a avut de spus parlamentarul, in cei trei ani de la investitura, a fost comprimat in doar 15 minute, pentru ca atat totalizeaza luarile sale de cuvant. La capitolul propuneri legislative initiate, Mircea Iustian bate un nou record. De inactivitate. Deputatul are in palmares numai doua initiative legislative. Cu asemenea rezultate, liberal-democratul are sanse minime sa mai castige un mandat de parlamentar.

Eserghep, prea ocupat sa mai fie si parlamentar

Un alt exemplu, il constituie si deputatul PRM de Constanta, Gelil Eserghep. Fiind probabil prea ocupat cu temele de partid date de Vadim Tudor, Eserghep a lasat-o mai moale cu activitatea in Parlament. In trei ani de mandat, el a semnat sase propuneri de acte normative, majoritatea avand alti autori. Alt exemple de deputat taciturn, in comparatie cu care si pestii par mai vorbareti, il reprezinta Alexandru Mazare, care a vorbit de cinci ori in trei ani.

Paradoxul Diaconescu

Dintre senatorii constanteni, cel mai inactiv este liberalul Vergil Serbu, cu doar zece initiative legislative si 11 luari de cuvant. Nici social-democratul Cristian Diaconescu nu este un exemplu mai bun, avand doar opt luari de cuvant in plus fata de colegul sau. Curios este faptul ca, desi, partidul sau a reprezentat opozitia, cel putin in primii doi ani de la alegeri, pesedistul Diaconescu nu a avut nicio interpelare si nici o intrebare de adresat Guvernului. Cu toate acestea, Diaconescu are toate sansele sa treaca testul uninominalului, fiind salvat de notorietatea castigata mai mult datorita frecventelor sale aparitii la televizor.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii