Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:54 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studioul lui Alexandru Sassu

ro

13 Mar, 2008 00:00 3402 Marime text
1205353504.jpg

Studio, singura sala de cinema functionala din "vechea garda", naste controverse si la patru ani de la inchiriere

Fara spectatori si cu o imagine destul de sifonata din cauza locatiei, Studioul constantean a fost disputat, in 2004, atunci cand a avut loc, la nivelul Consiliului National al Cinematografiei, licitatia pentru inchirierea cinematografelor, mai ales din cauza faptului ca toate celelalte erau deja... "arvunite". "Se stia, deja, ca Dacia se va duce la Pimen si ca Sarbu de la ProTv a pus ochii pe Republica. Studio ramanea singura sala disponibila", explica Dumitru Vlaescu, administratorul cinematografului Republica. Dupa ce salile de cinema au fost scoase la licitatie in anul 2004, Studioul constantean a fost inchiriat de societatea AM&PM Leisure Serv Com SRL. Problema pare a fi alta.

Castigatori cu datorii

Dupa ce a fost declarat castigator al licitatiei, pentru lantul de cinematografe care cuprindea Studioul si gradini de vara din Mangalia, Mamaia, Eforie Nord si Venus, AM&PM Leisure Serv Com SRL s-a lovit de o alta problema. Pe 16 aprilie 2004, directorul de atunci al RADEF RomaniaFilm a trimis o adresa catre CNC, prin care atragea atentia asupra faptului ca societatea care a pus mana pe lantul de cinematografe si gradini de pe litoral "se incadreaza in categoria firmelor care au derulat defectuos contractele cu filialele RADEF, in mod concret, firma in referinta inregistrandu-se si la aceasta data cu debite la filiala Bucuresti". Mai exact, era vorba despre o datorie pe care firma AM&PM Leisure Serv Com SRL o acumulase pentru inchirierea Studioului Martin din Capitala. In ciuda semnalului de alarma tras de Tintea, care dorea sa stopeze procesul de predare-primire pentru cele cinci obiective constantene, seful CNC-ului, Decebal Mitulescu, a cerut deblocarea acestuia. Se pare, insa, ca dedesubturile ar fi altele.

Interventia... "divina"

Voci din cadrul RADEF sustin ca in spatele afacerii ar fi insusi actualul presedinte al Televiziunii Romane, Alexandru Sassu. Acesta este asociat, in firma Silver Plate, cu seful de la AM&PM Leisure Serv Com SRL, Ion Liviu Coltoiu. De asemenea, se pare ca, in momentul aparitiei problemelor din 2004, Sassu a intervenit atat pe langa seful Consiliului National al Cinematografiei, cat si pe langa cel al RADEF. "Intr-adevar, domnul Sassu m-a sunat atunci pentru o discutie despre cinematograful Studio. I-am spus ca nu am nici o parghie pentru a interveni in treaba asta. El ma cunostea pentru ca fusesem coleg de clasa in liceu, la Jean Monet, cu fratele lui. Sassu era cu cativa ani mai mare decat noi. Am mai auzit si eu ca a incercat sa mai intervina si prin alte parti", spune Mihail Tintea, fostul sef al RomaniaFilm.

Asociatii... neasociati

Dealtfel, exista voci care sustin ca Sassu ar fi de fapt in spatele afacerilor lui Liviu Coltoiu si ca presedintele TVR ar fi participat din partea AM&PM Leisure Serv Com la licitatia din 2004. Toate acestea sunt infirmate, insa, de administratorul firmei, Cristian Vladescu. Acesta spune ca, intr-adevar, Sassu si Coltoiu au fost asociati, insa firma Silver Plate nu mai functioneaza de ani buni. "Domnul Sassu nu a fost la nicio licitatie din partea noastra. In 2004 eu m-am dus la CNC, nu el. Ce sa caute Sassu acolo?", a declarat Vladescu. Acesta a mai precizat ca la Studio s-au facut investitii, mai ales in ceea ce priveste sistemul video si cel audio. Si asta in situatia in care sala abia fusese renovata si retehnologizata inainte de licitatia din 2004. Firma AM&PM Leisure Serv Com era obligata, conform contractului de locatiune nr. 705 din 31 martie 2004, sa efectueze lucrari de modernizare cu o valoare estimativa de 198.000 de euro pentru toate cele cinci locatii.

European inaintea Romaniei

Dupa aparitia, in decembrie 2002, a Legii nr. 630 a cinematografiei, salile de cinema si gradinile au trecut de la RADEF in grija Centrului National al Cinematografiei (CNC). Astfel, in luna februarie a anului 2004, CNC a organizat o licitatie pentru inchirierea a 71 de cinematografe din toata tara. Dintre acestea, 14 se aflau in judetul Constanta, iar patru fiind chiar in oras. Cinematografele constantene scoase la licitatie la acea data erau Republica, Dacia, Studio (fostul Popular) si Gradina de Vara Tomis. Este, de asemenea, curios cum a reusit sa intre acest cinematograf in programul de privatizare. Reprezentantii CNC spun ca salile care nu prezentau o dotare tehnica corespunzatoare au fost incluse, in anul 2004, in procesul de inchiriere si ca "reglementarile in vigoare nu au dispus sub nici o forma pastrarea in administratia consiliului, respectiv a statului, a salilor sau a unitatilor profitabile". De asemenea, acestia au mai declarat ca o asemenea abordare ar fi contraproductiva pentru procesul de privatizare in Romania. Cu alte cuvinte, de ce sa castige statul, cand ar putea castiga investitorul privat? Dumitru Vlaescu, fostul sef al filialei locale a RADEF, spune ca, inainte de inchiriere, Studioul fusese renovat si introdus intr-o retea europeana, Eurimages. Cinematografele incluse in acest program primesc din partea Consiliului Europei cate 1 euro pentru fiecare spectator prezent la proiectia unui film european. "Noi am introdus Cinematograful Studio in circuitul european, am indeplinit criteriile pe care ni le-au cerut, de pregatire a bazei materiale", ne-a spus Vlaescu.

Sala fara spectatori

Problemele pe care AM&PM Leisure Serv Com le-a avut in 2004 cu RADEF par sa fi revenit in 2007. Astfel, firma a avut datorii pe care cu greu le-a platit si mai are de achitat catre regie inca aproape 134 de milioane de lei penalitati. "Asa este, am avut datorii. Nu am platit chiria timp de noua luni. De unde sa platim, daca nici macar nu avem spectatori?! Este o mare problema in Constanta, sa stiti! Acolo oamenii nu se uita la filme decat acasa. Oricum, penalitatile reprezinta chiria pe doua luni pentru cele cinci locatii pe care le avem acolo", a conchis Vladescu.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii