Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:43 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marius Ciobanu „Ca om politic, nu sunt un pericol public"

ro

17 Oct, 2009 02:11 4455 Marime text

cap_4.jpgDemocrat-liberalul era încă director coordonator adjunct al ITM Constanţa la momentul flagrantului

„Nu m-am mai confruntat cu aşa ceva până acum şi sper să nu mă mai confrunt", a declarat PD-L-istul Marius Ciobanu, fostul director adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, după două zile petrecute în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Curtea de Apel a decis ca acesta să petreacă 29 de zile acolo.

Ieri dimineaţă, ora 10.00, Palatul de Justiţie. Duba IPJ Constanţa îl aduce la instanţă pe Marius Ciobanu, fost director adjunct al ITM, prins în flagrant delict în urmă cu trei zile, în timp ce primea suma de 2.500 de lei de la un denunţător. PD-L-istul este adus de poliţişti pentru a i se judeca recursul prin care a atacat decizia de arestare. În faţa sălii de judecată îl aşteaptă soţia şi unul dintre copii. Ora 10.40, uşile se deschid, iar publicul intră în sala unde va avea loc şedinţa. Avocaţi, familie, reprezentanţi mass-media şi alţi curioşi umplu repede băncile instanţei. Grefiera ia legătura prin telefon cu arestul şi cere să fie adus Marius Ciobanu. Până mai ieri respectabil director, Ciobanu păşeşte în sală mândru, cu cătuşele la mâini şi flancat de doi poliţişti. Intră în boxa arestaţilor, pe care o împarte cu un criminal şi cu încă un suspect, îşi salută familia şi ia legătura cu avocatul său. În cele din urmă, judecătorii îşi reiau locurile la prezidiu, iar şedinţa este declarată deschisă. Ciobanu a precizat că nu vrea să dea declaraţii în faţa instanţei. Cel care a luat ulterior cuvântul a fost avocatul lui Marius Ciobanu. Acesta a solicitat instanţei admiterea recursului, casarea sentinţei Tribunalului Constanţa şi, în urma rejudecării, lăsarea în libertate a clientului său.

marius_ciobanu_02.jpgDrepturi încălcate

„Apreciem ca nelegală şi netemeinică hotărârea prin care s-a admis propunerea de arestare preventivă formulată pe numele clientului meu", a spus avocatul. În susţinerea recursului, apărarea a invocat încălcarea articolului 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care priveşte respectarea dreptului la un proces echitabil. Totodată, reprezentantul legal al fostului director ITM a vorbit şi despre îngrădirea dreptului la apărare, reclamând faptul că nu a avut acces la dosarul de urmărire penală până ce acesta a ajuns la instanţă. În plus, avocatul a afirmat că nu se arată nicăieri în declaraţia denunţătorului pentru ce i-ar fi dat acesta banii lui Ciobanu, ba, mai mult, „afirmaţia denunţătorului că Marius Ciobanu ar fi încercat să intervină pe lângă inspectorii din subordinea sa nu este susţinută de probe". Nu în ultimul rând, avocatul a argumentat că fostul director ITM nu reprezintă un pericol public, dat fiind că „nu are antecedente penale, are o familie organizată şi doi copii - unul la liceu şi unul la facultate". „Pericolul social al lăsării în libertate a lui Marius Ciobanu nu rezultă de nicăieri", a spus avocatul, adăugând că, dacă se apreciază că ar fi utilă o măsură preventivă, atunci aceasta ar putea fi obligarea suspectului de a nu părăsi localitatea de domiciliu. La polul opus, procurorul DNA prezent în sală a cerut respingerea recursului ca nefondat, arătând că măsura arestului preventiv a fost luată după ce s-a constatat existenţa unor probe că Ciobanu ar fi săvârşit fapta de trafic de influenţă de care este acuzat. Totodată, procurorul a afirmat că fostului director nu i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil şi nici nu i-a fost îngrădit dreptul la apărare, mai ales că avocatul n-ar fi arătat la ce probe anume n-ar fi avut acces. „Noi considerăm că este foarte clar pentru ce s-a pretins remiterea acelei sume de bani", a afirmat reprezentantul DNA, adăugând că „sunt probe care dovedesc fără dubiu pentru ce s-au pretins şi s-au primit banii". Totodată, procurorul a vorbit despre „sentimentul de insecuritate pe care l-ar crea în rândul comunităţii lăsarea în libertate a unei persoane acuzate de o faptă gravă, în speţă fiind vorba despre fapte de corupţie".

„Am vrut să fac doar bine"

„Eliberarea unei persoane care, deţinând o funcţie de conducere, a comis o asemenea faptă ar produce indignare în rândul societăţii şi al angajaţilor instituţiei respective", a spus procurorul anticorupţie. Pentru a sprijini acest punct de vedere, procurorul a dorit să depună la dosar pagini întregi de comentarii afişate pe ediţiile electronice ale cotidienelor cu privire la incidentul cu Marius Ciobanu, în care oamenii îşi arătau indignarea faţă de fapta sa. „Domnule preşedinte, onorată instanţă", s-a adresat Ciobanu în ultimul cuvânt completului de judecată, „nu m-am confruntat cu aşa ceva până acum şi sper să nu mă mai confrunt". „Am fost o persoană publică, iar dacă oamenii nu te vor, îţi pot face rău foarte uşor. Am muncit mult să ajung unde am ajuns. Eu am vrut doar să-i împac pe oamenii aceia. Nu am făcut nimic rău nimănui, niciodată. Întotdeauna am căutat să fac numai bine", s-a apărat PD-L-istul. „Chiar în ziua aceea, cu flagrantul, am rezolvat două cazuri, ale unor oameni importanţi, tot pe cale amiabilă, pentru că avem foarte puţini inspectori şi sunt sute de plângeri. Mi-aş dori să înţelegeţi că vreau să fiu cercetat în stare de libertate. Eu, ca om politic şi ca fost comandant de navă, nu sunt un pericol public, am vrut doar să fac bine. Am să fiu oricând la dispoziţia instanţei, voi veni de fiecare dată când voi fi chemat şi nu voi încerca să mă sustrag", a încercat Ciobanu să înduplece instanţa. Cu toate acestea, la finalul deliberărilor, cei trei judecători ai recursului său au decis că PD-L-istul nu trebuie lăsat în libertate. Recursul lui Ciobanu a fost respins ca nefondat.

Era încă director

Important de reţinut este faptul că, la momentul prinderii sale în flagrant, Marius Ciobanu era încă directorul coordonator adjunct al ITM Constanţa. L-am contactat telefonic, pentru a ne lămuri în legătură cu acest aspect, pe actualul director interimar al ITM, inspectorul Marian Becheanu, care ne-a declarat că Marius Ciobanu a primit ordinul de demitere din funcţie, ca de altfel toţi directorii din ţară, a doua zi după flagrant. Adică, flagrantul a avut loc pe 13 octombrie, iar a doua zi, pe 14, a venit hârtia de la Bucureşti prin care conducerea ITM a fost decapitată. De precizat că demiterea şefilor ITM, implicit a lui Ciobanu, nu are legătură cu evenimentul în care adjunctul a fost implicat, ci cu OUG 105/2009, care abrogă OUG 37/2009 prin care fuseseră numiţi.

Carieră politică periclitată

Democrat-liberalii constănţeni au declarat că Marius Ciobanu va fi exclus din partid imediat ce vinovăţia lui va fi dovedită în instanţă. De altfel, după cum a precizat preşedintele organizaţiei judeţene PD-L Constanţa, Mircea Banias, el a fost suspendat din PD-L Constanţa imediat după ce s-a aflat de flagrant. Decizia excluderii sale din partid va fi luată, dacă se va dovedi vinovat de acuzaţiile ce i se aduc, de către organizaţia din care face parte, adică de către filiala municipală PD-L Constanţa. Preşedintele organizaţiei municipale PD-L Constanţa, Florian Constantin, ne-a declarat că situaţia lui Marius Ciobanu ar putea fi luată în discuţie chiar astăzi, în cadrul unei întruniri a Biroului Permanent Local al PD-L Constanţa.

{mos_ri:Marius Ciobanu,ITM Constanta} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 23 Oct, 2009 11:08 a furat de la amarati si a dat la aia mari ca sa-l tina in brate.din furtisaguri si inselaciuni a facut el averea.era bun de gura,dar daca te aratai mai dur il faceai ko.numai ca multi nu stiau asta,si l-au lasat sa-si faca plinul.bine ca si-a gasit nasul,ca de un an astept eu clipa asta.acum s-a demonstrat cine traieste din banii altora,caci asa mi-a zis el mie cand i-am cerut sa-mi dea dovada ca am lucrat la el ,si cu acea perioada as fi avut dreptul la indemnizatia pt cresterea copilului.am muncit sa-mi cresc copilul,spre deosebire de el!
  • M. P. 17 Oct, 2009 00:43 asta ducea c***e pe fiecare vapor, si impartea banii cu ceilalti excroci din pdl.... de unde are el bani de 2 porche???
  • Mihai 17 Oct, 2009 00:01 E limpede ce oameni sunt promovati!Acest om de nimic a fost tinut pana alaltaieri de Banias in brate si nu ii mai dadea drumul,acum sa culeaga ce a semanat!Astia sunt oamenii promovati de actuala conducere a PDL...