Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:39 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mafia cocainei, decapitată la Constanţa

ro

05 Nov, 2008 03:31 1478 Marime text

Mafia internaţională a drogurilor a suferit o nouă lovitură, după ce capul unei reţele de traficanţi de droguri de mare risc a fost prins, după căutări ce au durat 13 ani, de poliţiştii de frontieră, în timp ce încerca să fugă din Bucureşti. Oamenii legii spun că, în prezent, reţeaua a fost decapitată. Un membru al grupului a fost prins cu 10 kg de cocaină, pe aeroportul din Amsterdam. Ieri, trei persoane suspectate că ar face parte din această reţea au primit mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.

Procurorii DIICOT au solicitat instanţei arestarea preventivă a lui Vasile Tiba, de 42 de ani, din Iaşi, sub acuzaţia de trafic de droguri de mare risc. Alături de el, oamenii legii au cerut arestarea fraţilor Alexandru Mihai Zainea, de 25 de ani, din Bucureşti, şi a Virginiei Laura Koshiba, de 31 de ani, din Ialomiţa. Celor doi li se impută că ar fi instigat diverse persoane la comiterea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc. Încă de pe 6 octombrie, procurorii DIICOT s-au sesizat cu privire la posibila existenţă a unui grup infracţional organizat transfrontalier, implicat în traficul de cocaină. Capul reţelei se pare că ar fi fost Vasile Tiba, ajutat de un anume „locotenent“ Marcel Iordache, din comuna constănţeană Lazu. Potrivit poliţiştilor de frontieră, gruparea acţiona încă din anul 1995, timp în care a organizat cel puţin 18 transporturi de cocaină din America Latină către Australia, contra unor sume de peste un milion de dolari. Teritoriul României era evitat. Tiba era căutat de autorităţile australiene de 13 ani, dat fiind faptul că se sustrăgea de la executarea unei pedepse primite tot pentru trafic de cocaină.

Cocaină de peste ocean

Din primele cercetări, se pare că narcoticele ajungeau la destinaţii exotice, mergând pe filiera Europa - America de Sud, iar grupul avea ramificaţii în America Centrală şi de Sud, dar şi în Europa de Vest. Oamenii legii aveau informaţii că Iordache şi Tiba intenţionează să organizeze aducerea unui transport de cocaină tocmai din Costa Rica. În acest scop, se pare că Tiba i-ar fi cerut Virginiei Koshiba să găsească şase persoane pentru a transporta narcotice între oraşele Madrid, Amsterdam, Milano şi Varşovia. Procurorii au intrat pe fir şi au solicitat instanţei autorizarea interceptării convorbirilor telefonice iniţiate de Iordache şi Tiba. Astfel s-a ajuns la Virginia Koshiba şi la fratele ei, Alexandru Mihai Zainea, acesta din urmă având sarcina, potrivit declaraţiei lui Tiba, de a găsi o persoană de încredere, care să se deplaseze în Brazilia pentru a efectua un transport de zece kg de cocaină în Europa. Anchetatorii spun că Zainea l-ar fi recrutat pe un anume Eugen Temistocli, căruia i-ar fi cumpărat biletele de avion. Temistocli a fost prins pe aeroportul din Amsterdam, având asupra sa nu mai puţin de 9,993 kg de cocaină. În prezent, Eugen Temistocli a fost arestat de autorităţile olandeze.

Acuzat şi de mărturie mincinoasă

Despre Marcel Iordache nu se ştie încă nimic, şi nici despre George Constantin, un alt bărbat pe care l-ar fi recrutat Zainea. În faţa anchetatorilor, Zainea şi Koshiba nu au dat deloc declaraţii, iar în ceea ce-l priveşte pe Vasile Tiba, puţinele aspecte pe care le-a dezvăluit procurorilor au fost retractate apoi, în faţa judecătorilor Curţii de Apel. De altfel, un aspect relevant ar fi acela că se pare că Vasile Tiba mai este cercetat într-un dosar penal, aflat pe rolul instanţelor ieşene, al cărui obiect este, culmea, tocmai mărturia mincinoasă. Avocaţii celor trei persoane arestate au solicitat, ieri, judecătorilor Curţii de Apel Constanţa cercetarea clienţilor lor în stare de libertate, argumentând că simpla interceptare a unor convorbiri telefonice nu constituie nimic mai mult decât o probă indirectă. Totodată, aceştia au afirmat că nu sunt indicii suficiente în cauză pentru a se lua o măsură excepţională, cum este cea a arestului preventiv, şi au solicitat înlocuirea acesteia cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu sau ţara. Magistraţii  Curţii de Apel au respins, însă, recursurile prin care Tiba, Koshiba şi Zainea au atacat admiterea propunerii de arestare preventivă, considerându-le nefondate. Cercetările în cauză sunt continuate de poliţiştii de frontieră, pentru prinderea tuturor persoanelor implicate în reţea.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii