Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:41 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Blocaj in galerie

ro

10 Feb, 2003 00:00 897 Marime text

Nici in iad nu mai este loc

Mai multi ortaci de la mina de cupru Altan-Tepe s-au blocat, sambata, la peste o jumatate de kilometru adancime, protestand, in acest fel, ca exploatarea lor este pe lista celor nerentabile ale Companiei "Minvest" Deva, motiv pentru care va fi inchisa * In urma inchiderii minei, ortacii vor putea alege intre a fi angajati la minele din localitatile de domiciliu, a primi salarii compensatorii sau sa participe la programul de conservare a exploatatiei * Pentru cei peste o mie de oameni din colonie, mina era singura lor sursa de venit * Daca se va inchide mina, va disparea si colonia Altan-Tepe, pentru ca viata celor o mie de oameni depinde de existenta acesteia * La inchiderea editiei, printr-un fax adresat Prefecturii Tulcea, desi minerii erau inca blocati in subteran, conducerea Companiei de la Deva le promite acestora salarii compensatorii cuprinse intre 100 si 150 de milioane de lei, in functie de vechime

Aproape 40 de ortaci dintre cei 240 ai minei de la Altan-Tepe, aflata la granita dintre Tulcea si Constanta, s-au blocat, sambata dimineata, in subteran, in una dintre galerii, la aproximativ cinci sute de metri adancime, protestand, astfel, cu privire la intentia Companiei "Minvest" Deva, in subordinea careia se afla, de a inchide exploatarea de cupru de aici. Ei solicita, prin acest protest spontan, acordarea de salarii compensatorii pana la nivelul a doua sute de milioane de lei pentru fiecare disponibilizat, dar si participarea efectiva a unora dintre ei la programul de conservare a minei, operatie pentru care ortacii au aflat ca ar fi adusi din alta parte, chiar din afara granitelor. Aceasta, in ciuda discutiilor pe care minerii le-au avut cu conducerea Prefecturii din judetul Tulcea, unde minerilor li s-a explicat ca, odata cu inchiderea minei, exista trei posibilitati prin care celor concediati li se vor asigura plati compensatorii, li se vor asigura locuri de munca pentru persoanele cu domiciliul in alte judete sau asigurarea locurilor de munca pentru persoanele care vor efectua lucrarile de conservare a minei. Camera de Comert si Industrie din Tulcea, Agentia de Ocupare a Fortei de Munca si reprezentantii Ministerului Industriilor si Resurselor au declansat un program de reconversie a minerilor disponibilizati, astfel incat acestia sa se poata angaja in alte locuri de munca, in functie de necesitatile locale. Numai ca localitatea Stejaru, de care apartine colonia Altan-Tepe, este mult prea departe de orice asezare unde oamenii disponibilizati din mina ar putea sa-si gaseasca un loc de munca. Pentru minerii de aici aceasta este cea de-a treia tentativa de autoblocare in mina, respectiv in noiembrie 2000, august 2002 si februarie anul curent.

Ultima exploatare de zacamant din Dobrogea

Localitatea Altan-Tepe nu exista pe harta Dobrogei. Toti cei care o ccunosc o stiu doar dupa numele minei care se traduce din limba turca "Muntele de aur", pentru ca, din cauza zacamantului de cupru care, cu multi ani in urma, era la suprafata, colinele dealului pe care acum se afla exploatatia straluceau ca aurul. Scoaterea cuprului a inceput aici cu mult inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial, dar a fost intensificata abia dupa anul 1964, cand de fapt a fost constituita si colonia, care administrativ apartine de comuna Stejaru. In prezent, in colonie sunt 240 de mineri, de pe urma carora traiesc aproape o mie de suflete. Numai ei stiau cum muncesc in mina: in intuneric, in frig si vara si iarna, prin praf, apa si fum continuu. Ei lucreaza avand permanent un munte de roca deasupra, mai rau ca in iad. Ca si alti colegi de-ai lor din alte mine, ei stiau ca intra in mina, dar nu stiau daca mai ies. Acum, nu mai au parte nici de iadul in care intrau zilnic sa le asigure traiul celor care ii asteptau afara, mereu cu teama in suflet ca nu-i vor mai vedea niciodata. Odata cu inchiderea minei de la Altan-Tepe, se va termina si cu ultimele resurse banesti ale colonistilor de aici, care altceva nu mai stiu sa faca, dar se va termina si cu ultima exploatatie de subteran din Dobrogea. Reporterii cotidianului nostru au intrat anul trecut in mina de la Altan-Tepe, odata cu ortacii in sut, si au iesit, odata cu ei, la terminarea schimbului. "Oamenii intunericului", cum sunt cunoscuti minerii, nu mai vazusera nici un strain care sa intre cu ei in adancurile galeriilor, la peste 750 de metri adancime, cu atat mai putin ziaristi.

Dispare si colonia odata cu mina

Specialistii spun ca mina de la Altan-Tepe are zacamantul de cupru cu cea mai mare concentratie din tara, si care ajunge, in unele filoane, la aproape 3%, fata de 0,6% cat este in cea similara de la Balan, de exemplu. Tot specialistii mai spun ca procentul de cupru de aici este al treilea ca marime din Europa. Si, cu toate astea, mina va fi inchisa, iar ortacii concediati, desi viata coloniei tine de mina. Aici mai lucreaza astazi circa 240 de oameni, fata de 1.200 cati erau inainte de 1989. Dintre ei, doar o treime mai sunt mineri, pentru ca restul presteaza activitati colaterale, dar necesare. Asa cum spuneam, pe umerii acestora apasa greutatile celor aproape o mie de suflete din colonie. Nimeni de aici nu lucreaza in alta parte. De altfel, nici nu ar avea unde, pentru ca aici nimic nu merge fara mina. Apa potabila este adusa de la mina, curentul si caldura, tot de aici. Banii pentru mancare si intretinere de aici veneau, o masa calda pentru minerul care era la serviciu tot de aici venea. Complexul de extractie alcatuit din masini concepute special in acest sens, sistemul de pompat apa din subteran, vagonetele pentru transportul minereului vor intra in conservare, unde probabil vor fi ingropate cu timpul, pentru ca orice conservare duce la distrugerea utilajelor. Si, odata cu inmormantarea agregatelor specifice unor astfel de activitati, care nu mai pot fi folosite nicaieri, se vor ingropa si datoriile minei, de peste 55 de miliarde de lei. Candva, lucrarile pe care le faceau minerii erau facute de magari. Nu s-a modernizat nimic, dar pentru ca magarii erau prea costisitori aui fost inlocuiti cu ortaci. Peste putin timp, nu va mai fi loc nici pentru mineri, magarii fiind dati deja afara, de vreo trei decenii.

Si totusi se poate

La inchiderea editiei, minerii erau tot blocati in mina, fara sa stie ca pe adresa conducerii lor venise un fax semnat de Daniel Andronache, directorul general al Companiei "Minvest" Deva, si in care se spune ca, dupa o analiza amanuntita a tuturor resurselor financiare, s-a gasit posibilitatea acordarii urmatoarelor salarii compensatorii, in functie de vechimea neintrerupta in ramura industriei miniere: pana la cinci ani - o suta de milioane de lei; intre cinci si zece ani - 110 milioane de lei; intre zece si 15 ani - 130 de milioane de lei; peste 15 ani - 150 de milioane de lei. Prin acelasi document, conducerea Companiei "Minvest" face un apel catre ortaci pentru a sista actiunea de protest, manifestand grija fata de sanatatea proprie, dar si intelegere fata de posibilitatile societatii si a economiei in general. Imediat ce situatia meteorologica o va permite, persoane cu functii de decizie din conducerea ministerului si a companiei "se vor deplasa la Altan-Tepe, pentru stabilirea si implementarea masurilor economice si sociale in sprijinul comunitatii". Conducerea minei era, la inchiderea editiei, in galeriile unde erau blocati minerii-protestatari, pentru a sta de vorba ei, astfel incat sa-i determine pe acestia sa renunte la miscarea lor spontana.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii