Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:37 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Republica sindicală" Berea, parte a contractului colectiv de muncă la OIL Terminat

ro

05 Feb, 2011 08:21 3227 Marime text

img_7805.jpgChiar dacă se plâng din caută directorului tiran, sindicaliştii din cadrul OIL Terminal îşi uită hibele

Aurel Gheorghe, liderul sindicatul OIL Terminal a convocat ieri presa, printr-un sms anonim, la sediul societăţii, acolo unde se presupunea că ar fi fost anumite probleme.

Adunaţi în camera de consiliu a sindicatului, liderii angajaţilor OIL Termial au început să se plângă de conducere, mai precis de „tiranul" Silviu Wagner, directorul, care nu doreşte să dialogheze cu ei. Sindicaliştii îi reproşau lui Wagner că nu i-a primit ieri, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie, că le ameninţă liderii şi că nu intenţionează să respecte un protocol semnat zilele trecute la Ministerul Economiei, prin care se promitea o majorare salarială cu 73 de lei de la 1 ianuarie şi cu 37 de lei de la 1 iulie. Reamintim că săptămânile trecute, sindicatul şi patronatul OIL Terminal nu au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte nogocierile contractului colectiv de muncă pentru anul în curs. Însă, ambele părţi au decis să meargă la minister pentru consiliere, în urma căreia s-a semnat protocolul amintit, care prevede majorarea salariilor cu 3,2%. „Am fost să înregistrăm la Direcţia de muncă protocolul şi domnul director s-a enervat că am făcut acest lucru", s-a plâns Wagner, acompaniat de colegii de sindicat, care nu mai pridideau cu acuzele la adresa „tiranului" de la conducere.

„Răspunderea penală o avem noi directorii, nu dumnealor"

Pe de cealaltă parte, Silviu Wanger, directoriu OIL Termianl, spune că situaţia nu este atât de neagră pe cât o prezintă sindicatul şi că nici nu s-a luat în calcul nerespectarea protocolului. „S-a convenit asupra unui protocol, după care ne-am deplasat la Constanţa, urmând ca el să fie transformat în act adiţional după aprobarea bugetului. Nu pot să închei un act adiţional atâta timp cât el se bazează pe un buget neaprobat. Bineînţeles că se va aplica, el este semnat, nu se mai poate face nimic. OIL Terminal are o creştere salarială pe 2011 de 3,2%. Nu se mai poate schimba. (...) ITM-ul nu înregistrează protocoale, ci acte adiţionale. Ei s-au dus şi au înregistrat protocolul la ITM ca fiind act adiţional. Apoi au venit pe capul directoarei economice: „E act adiţional, daţi-ne banii pe luna ianuarie. Eu sunt obişnuiţi cu ăia care veneau pentru numai patru ani. Băiatu' avea patru ani de zile şi spunea: După mine, potopul! Eu nu sunt aşa. Eu lucrez aici de 14 ani şi voi rămâne, probabil, în curtea asta şi după ce nu voi mai fi director", explică Wagner. Pe de altă parte, directorul nu înţelege de ce a fost catalogat drept tiran, din moment ce în ultimele două luni s-a întâlnit săptămânal cu liderii de sindicat pentru a negocia contractul colectiv de muncă. În ceea ce priveşte faptul că Gheorghe nu a fost primit în Consiliul de Administraţie, fapt pe care l-a reclamat vehement, spunând că sindicatul este interesat de ceea ce se vorbeşte în cadrul acestor întâlniri, directorul OIL Terminal a spus: „Dânşii au venit astăzi şi avem acest act semnat de către CA-ul OIL Termina, prin care sunt atenţionaţi cu luarea unor măsuri legale împotriva dumnealor dacă vor mai face presiuni fizice. Astăzi au venit şi ne-au bruscat fizic în Consiliul de Administraţie. Astea sunt măsuri din anii 60, 70, când muncitorii veneau cu mânie proletară şi dădeau afară conducerea. Este un conflict artificial. Astăzi au cerut să participe la Consiliul de Administraţie. Conform Legii Sindicatelor, precum şi a art. 143 din Contractul Colectiv de Muncă, prezenţa reprezentanţilor sindicatului la lucrările Consiliului de Administraţie se impune în situaţiile în care subiectele acordate privesc acţiuni ce vizează restructurări, externalizări sau chiar privatizarea societăţii sau în urma hotărârii ad-hoc a Consiliului de Administraţie. Întrucât pe agenda de lucru astăzi nu erau astfel de puncte, nu văd de ce sindicatului trebuie să i se permită imixtiunea în actul managerial. Căci asta doresc dumnealor, să îi consultăm în actul managerial. Este exclus! Răspunderea penală o avem noi directorii, nu dumnealor".

Ordinea şi disciplina înseamnă tiranie?

Nici Wagner nu pare foarte încântat de cei care se află la conducerea sindicatului despre care spune că nu îşi respectă nici obligaţiile de serviciu şi nici cele morale. „Oamenii aceştia nu-şi respectă atât obligaţiile de serviciu, nici cele morale. Cele de serviciu înseamnă ca să lucreze, iar dumnealor nu prea lucrează, aceşti lideri, iar obligaţiile morale ţin de un anumit respect faţă de societate. Toţi liderii de sindicat au soţiile şi copiii angajaţi aici", povesteşte şeful de la OIL. Pe de altă parte, crede că deasupra acestui conflict artificial stau aspecte mai importante ale activităţii companiei, dar mai ales avantajele pe care salariaţii le au, dar liderii de sindicat nu le recunosc: „Anul trecut nu i-am dat afară, în ciuda crizei şi a condiţiilor nefavorabile din punct de vedere economic, le-am dat prime în cuantum de 36 de milioane, le-am dat card de sănătate, prima de porc de 16 milioane brut, pentru care am fost Anchetat de Curtea de Conturi două săptămâni. Oamenii sunt foarte mulţumiţi. Dar a fost o cutumă. Sindicatul trăgea de păr directorii. Dar nu poate să conducă sindicatul asta este republică parlamentară, prezidenţială, nu sindicală. De ce sunt tiran? Ordinea şi disciplina înseamnă tiranie? Ce spuneţi de un contract colectiv de muncă în care se permite salariatului să bea două sticle de bere în timpul muncii şi primeşte avertisment scris. Nu am scris eu, l-am moştenit de la ceilalţi directori".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vox Dei 08 Feb, 2011 13:30 Dnule Petrolist - informatiile prezentate de Dv nu au mare importanta decat daca le transmiteai direct organelor de cercetare .. Asa nu esti decat altul care discuta pe internet si ami mult o persoana care desi stia de faradelegile lor i-a protejat prin tacere !
  • petrolistul 2 07 Feb, 2011 18:47 Liderii de sindicat o adunatura de hoti si betivi
  • alt petrolist 06 Feb, 2011 20:05 decebale te mananca pielea,cat crezi ca mai sta nasicu director?vedeti-va de furaciunile voastre,or sa iasa si ele la iveala!
  • PT.PETROLIST 06 Feb, 2011 19:23 WAGNER=SCHIZOFRENIE IN STARE AVANSATA!!!
  • PT.PETROLIST 06 Feb, 2011 19:05 MAI PETROLISTULE N-AI VREA SA-I PUPI IN C** TU PE TOTI PE CARE-I DESCRI ASA FRUMOS.MAI GUNOIULE DE CE NU-TI DAI NUMELE REAL DACA AI SANGE IN INSTALATIE?ESTI UN LAS,UN GUNOI.DE WAGNER DE CE NU SCRI MAI ORDINARULE?ALA ESTE SANATOS MINTAL DUPA TINE?ESTI UN JEG LA FEL CA WAGNER,DACA NU CUMVA...???
  • wagner.srl 06 Feb, 2011 16:25 domnule director,din comentariul de mai sus lipsiti chiar dvs.care sunteti super seful tuturor si,va puneti sagetile sa scrie comentarii!
  • wagner.srl 05 Feb, 2011 20:08 in primul rand acest director nu poate sa dea salariatii afara cand vrea el!!Banii pe care i-a dat au ramas in fondul de salarii pt ca salariatii si sindicatul au inteles anul trecut situatia si au acceptat sa stea o luna in 75%.Rusine domnule director!!De ce nu spuneti ca a-ti angajat toti puscariasii pe care ii folositi ca sageti!!S.A.M.D
  • Petrolistul 05 Feb, 2011 17:34 Ezplicatii si comentarii pe marginea imaginii, de la stanga spre dreapta: 1-ALBU ADRIAN, agent paza, fost sef schimb paza schimbat din functie pentru complicitate la furtul din luna Decembrie de la Depozitul Sud unde au fost prinsi si arestati sase infractori. Seful acestora, al infractorilor, ESTE VAR PRIMAR CU ALBU ADRIAN!!!Exista dosar in derulare! Acesta este liderul de sindicat ALBU ADRIAN, din cadrul dep. Paza-Oil Ter.!!! 2-DUMITRU LUCIAN, sofer, un hot notoriu de otel, bronzuri, cupru. Materialele sunt furnizate de catre sotia individului, gestionara la Gestiunea deseuri sau sustrase de individ direct din depozite. Echipa de borfasi cu care lucreaza este compusa din,MIZEA MARIN, asigura incarcarea produselor, ULMEANU DUMITRU, colector si scormonitor dupa fiare prin societate, a fost anchetat, musamalizat pentru furtul a 160 kg bronz in anul 2005, DUMITRU LUCIAN asigurand transportul si comercializarea produselor cu autoturismul societatii. ACESTA ESTE LIDERUL DE SINDICAT, DUMITRU LUCIAN, din cadrul Departamentului Transporturi!!!! 3-MARIN ION, maistru la echipa de zugravi-vopsitori. Un alt hot notoriu, a pus la punct o adevarata retea de sustragere-valorificare de produse si materialae de constructii impreuna cu subordonatul sau Cercel Victor. ACESTA ESTE MARIN ION LIDERUL DE SINDICAT de la Formatia Zugravi-Tamplarie!!!! 4-BARBU IONEL, sing, un alcolic declarat, renumit pentru actele sale atat de spontane si naturale, de urinare pe copacii din curtea principala a societatii, in ziua mare!!! ACESTA ESTE LIDERUL DE SINDICAT TESA(!!!!!!) BARBU IONEL!!! 5-FINICHE NICULAIE, maistru electrician, un escroc marunt recunoscut insa pentru tarifele fixe pe care le percepe eventualilor clienti ce solicita lucrari de "specialitate"! Pretul pentru schimbarea instalatiei electrice intr-un apartament de doua camere, CU MATERIALE SUSTRASE DIN SOCIETATE, 40.000.000 lei!! Acesta este LIDERUL DE SINDICAT, VICEPRESEDINTE(!!!!!), FINICHE NICULAE de la Atelierul Electric!!!! 6-ISTRATE ION,muncitor necalificat, un individ cu grave probleme psihice si dereglari comportamentale, frustrari pe fondul unui egocentrism extrem de accentuat si ireversibil. Nu se mai face bine!!! Acesta este LIDERUL DE SINDICAT ISTRATE IONEL de la Depozitul Sud!!!! Din panoplie lipsesc LIDERII Androne Gh., Bucel V., Sarbu A., care nefiind in imagine nu ne permitem sa-i luam in discutie. N-am face decat sa ne repetam!!! Si Premiul cel Mare, merge la: 7-GHEORGHE AUREL, PRESEDINTELE SINDICATULUI LIBER, "PETROLISTUL"!!!! Este seful celor de mai sus.