Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:54 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drept la Replica

ro

20 Mar, 2009 02:59 2793 Marime text

sediu_Raja_01.jpg

În urma discuţiilor cu reprezentanţii cotidianului „Ziua" de Constanţa care s-au arătat surprinşi că „Dreptul la replică" al SC RAJA Constanţa nu a ajuns la redacţie în data de 18 martie 2008, şi m-au asigurat că orice drept la replică este publicat în acest cotidian, am făcut verificări şi am constatat următoarele:
Pe 18 marie a.c. serverul societăţii noastre, care asigură transmiterea mesajelor electronice, a funcţionat defectuos, motiv pentru care pe adresa de e-mail a cotidianului „Ziua" solicitarea noastră nu a ajuns în cursul zilei de 18 martie pentru a fi publicată în data de 19 martie.
Pentru acest incident mă simt obligat să îmi cer scuze cu asigurarea că, pe viitor, voi verifica dacă materialele noastre vor fi recepţionate de destinatar.

Cu consideraţie,
Ofiţer Media
Ion CHIVĂRAN

raja_antet.jpgUrmare apariţiei materialului „Duhoarea RAJA", din data de 16 martie 2009, vă facem cunoscut faptul că SC RAJA SA Constanţa a luat toate măsurile pentru ca activitatea de transport a nămolurilor rezultate în urma epurării apelor menajere să respecte toate prevederile legale. Astfel, toate camioanele sunt specializate şi echipate conform standardelor de mediu. Ele au fost echipate, în urmă cu câteva luni, cu prelate noi pentru a preîntâmpina atât răspândirea mirosului, cât şi scurgerea de nămol pe străzile municipiului. Dealtfel, semnatarul articolului nu a constatat, la deplasarea cu şeful staţiei, nici o scurgere de material pe traseul autovehiculelor de transport.
Pentru a preântâmpina alte „constatări" nefavorabile, conducerea societăţii a luat în calcul şi devierea traseului, pentru ca transportul să evite cât mai mult posibil străzile din interiorul oraşului. Pentru o corectă înformare a cititorilor menţionăm că, urmare anunţului oficial de deschidere a sezonului estival 2009, SC RAJA SA Constanţa, cu aceeaşi preocupare permanentă, doreşte să aducă la cunoştinţa publicului faptul că staţiile de epurare de la nivelul litoralului românesc îndeplinesc şi respectă toate cerinţele protejării mediului, cu privire la deversarea apelor uzate, impuse de Uniunea Europeană.
În acest sens, atât Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral, cât şi societatea RAJA Constanţa monitorizează şi controlează permanent toate descărcările de ape uzate. În plus, toate staţiile de epurare au avize şi autorizaţii de funcţionare emise de către autorităţile subordonate Ministerului Mediului, DADL şi Agenţia de Protecţia Mediului Constanţa.
Calitatea apelor de îmbăiere este încă o dată certificată şi de către amplul control al reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), verificări efectuate în vara anului trecut. În urma acestei inspecţii, ministrul secretar de stat şi comisarul general GNM a specificat, în ciuda speculaţiilor apărute într-un  singur cotidian (nu dorim să comentăm motivaţia semnatarului), atât în raportul controlului, cât şi în registrul general de control al societăţii, că staţiile de epurare „funcţionează perfect şi că nu există poluare în ceea ce priveşte evacuarea apelor uzate menajere pe litoralul românesc al Mării Negre". Aceeaşi consideraţie a şefului GNM apare şi în revistele de specialitate editate de Ministerul Mediului, fapt ce demonstrează încă o dată că ampla campanie de denigrare a societăţii şi de punere în pericol a sezonului turistic estival în vara anului 2008, la comanda unor reprezentanţi ai ministerului Mediului, nu reprezenta decât protejarea unor interese personale. Toată această campanie negativă a apărut ca urmare a faptului că RAJA Constanţa a respectat legislaţia şi nu a permis branşarea la sistemul de alimentare cu apă potabilă a unor locaţii comerciale, în speţă beach-barurile, fără autorizaţii de funcţionare ce erau amplasate pe plaje.
Cu deosebit respect, vă aducem la cunoştinţă că, în conformitate cu prevederile legale, condiţiile impuse de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunale şi cu Regulamentul Tehnic de Organizare şi Funcţionare a operatorului, aprobat de autorităţile locale,  S.C. RAJA S.A. poate emite avize de branşare/racordare, numai în urma prezentării de către solicitant a autorizaţiei de construire şi a certificatului de urbanism. În caz contrar, în situaţia nerespectării acestor prevederi legale în vigoare, operatorul S.C. RAJA S.A. este pus în situaţia rezilierii contractului de delegare de gestiune şi a anulării licenţei de operator. Chiar dacă fosta conducere a DADL fără nici un temei legal a permis ridicarea pe plajele litoralului românesc a beach-barurilor (problemă apărută în fiecare sezon estival), operatorul S.C. RAJA S.A. niciodată nu a încălcat şi nu va încălca normele legale în vigoare, îndiferent de interesele de orice culoare.
Cu toate că reprezentanţii DADL şi ai Ministerului Mediului erau în cunoştinţă de cauză cu privire la descărcările existente pe litoral, în speţă conductele de descărcare în mare neautorizate ce aparţineau hotelurilor, au precizat că aceste conducte erau exploatate de RAJA Constanţa. Această afirmaţie a fost făcută în condiţiile în care toate conductele la care se făcea referire aveau autorizaţii de descărcare în mare de la Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral.
În prezent, la nivelul întregului judeţ există 9 staţii de epurare. Reamintim faptul că la nivelul Municipiului Bucureşti nu există nici măcar una. Precizăm că din cele 9 staţii de epurare trei deservesc litoralul, urmând ca în perioada imediat următoare să fie dată în folosinţă şi staţia de epurare Constanţa Nord. La ora actuală aceasta colectează toate apele menajere din staţiunea Mamaia şi partea de nord a Municipiului Constanţa şi le pompează spre epurare către staţia de epurare Constanţa Sud, staţie modernizată prin programul MUDP II, în perioada 1997-2001. După epurare apa, ce îndeplineşte toate standardele calitative impuse de UE, este deversată în Portul Constanţa.
-  În Municipiul Mangalia există staţia de epurare modernizată prin programul LSIF, în perioada 2000 - 2002, staţie care colectează spre epurare toate apele menajere din staţiunile Mangalia, Saturn, Venus, Jupiter, Neptun şi Olimp, ape epurate care îndeplinesc toate normele legale în vigoare şi sunt deversate în Portul Militar de la Mangalia;
-  În Eforie, prin programul ISPA s-a demarat procesul de modernizare a staţiei de epurare existente, dar în acelaşi timp staţia funcţionează la parametrii normali colectând ape menajere din staţiunile Eforie Nord, Eforie Sud şi Costineşti;
-  Oraşul Năvodari este deservit de staţia de epurare ultramodernă aparţinând combinatului Petromidia, cu care operatorul SC RAJA SA a încheiat un contract de prestări servicii în acest sens;
-  În concluzie, nu există deversări de ape menajere directe în mare, toate fiind dirijate şi epurate în staţiile autorizate şi acreditate de către autorităţile competente, inclusiv Direcţia Apelor Dobrogea Litoral. Nu există deversări de ape care să pună în pericol sănătatea publică, lucru confirmat şi de monitorizările apelor de îmbăiere de la nivelul întregului litoral, efectuate de autorităţile abilitate, analize de laborator care sunt făcute public periodic.  
Dorim să facem aceste precizări pentru a asigura cu toată fermitatea şi responsabilitatea publicul că apele de îmbăiere sunt de o bună calitate, conform standardelor şi normelor europene. Menţionăm aceste aspecte pentru a preîntâmpina eventualele campanii de denigrare nejustificate a societăţii cu repercursiuni grave asupra turismului estival românesc, subliniind faptul că pentru SC RAJA SA Constanţa primordial este interesul cetăţeanului, care trebuie să primeze interesului politic şi intereselor personale.

Ofiţer Presă
Ion Chivăran
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii