Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:49 03 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantin Dina "Dănuţ Căpăţînă este oarecum incompatibil" (video)

ro

23 Nov, 2010 00:00 3750 Marime text
dina_-_constantin_dina.jpg"Ancheta este coordonată de către domnul prefect Claudiu Iorga Palaz şi dumnealui vrea neapărat să facă lumină în acest caz"

Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, vorbeşte despre neregulile descoperite în ultima perioadă în sistemul sanitar constănţean. Dina spune că Dănuţ Căpăţînă, managerul SCJU, se află într-o "oarecare incompatibilitate" şi că prefectul Claudiu Iorga Palaz se ocupă de ancheta desfăşurată la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară în urma intervenţiilor chirurgicale efectuate de medicii veniţi din Germania.

Ce ne puteţi spune despre situaţia de la Centrul Judeţean de Aparatură Medicală? Este un întreg scandal, aţi iniţiat o anchetă. Ce se întâmplă, de fapt, la acest centru?


În urmă cu mai mult timp, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, la sesizarea fostului director economic al instituţiei, a declanşat un audit care a început să se desfăşoare şi care se va încheia peste câteva zile. În urma misiunii pe care am desfăşurat-o la faţa locului, s-au descoperit foarte multe nereguli în activitatea Centrul Judeţean de Aparatură Medicală, în special în compartimentele de achiziţii, în cele de resurse umane, inclusiv în activitatea pe care o desfăşoară directoarea instituţiei.

Se aude că directoarea şi-a semnat singură contractul de angajare.

Da. Şi la angajat, şi la angajator a semnat doamna Tania Bugescu, dumneaei spunând că nu s-a ocupat de acest contract şi că a fost făcut de altcineva. Probabil că aşa este, nu contest acest lucru, dar acel contract este semnat la director de dumneaei şi la angajat tot de dumneaei.

Cine ar fi trebuit să semneze acel document.

Eu cred că lucrurile trebuiau făcute altfel. La momentul numirii în funcţia aceasta de director, dumneaei era angajată ca inginer. Ulterior, în baza unei dispoziţii, a fost numită interimar pe o perioadă de trei luni, după care a dat concurs. După ce s-a terminat concursul, s-a emis o altă dispoziţie de punere în funcţie definitivă. Dumneaei, probabil, s-a gândit că este bine să-şi treacă în contractul de muncă şi "director", iar la obiectul contractului a scris "conducere".

Aţi mai găsit şi alte nereguli?

Bineînţeles. În înregistrarea documentelor cu regim special, în compartimentul financiar-contabil. Acolo, spre exemplu, este o problemă la viza de control financiar preventiv, fiindcă aceeaşi persoană care acorda această viză semna şi în calitate de director economic, ceea ce este contrar legislaţiei în vigoare.

Ce măsuri se impun?

În funcţie de gravitatea faptelor, vom merge până la eliberarea din funcţie a persoanelor implicate. Va trebui făcută şi o anchetă internă. În acest moment, doamna director are raportul compartimentului nostru de audit şi probabil că săptămâna viitoare vom lua şi decizia finală, pentru că astea sunt procedurile. Noi le respectăm şi, chiar dacă a trecut mult timp, eu spun că a trecut cu folos, pentru că am descoperit multe lucruri acolo, lucruri care trebuie corectate.

Au existat, în ultimul timp, acuzaţii de malpraxis pentru medicii din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Vorbim aici despre medicul Tica, despre doctoriţa Dana Pleş. Ce s-a întâmplat exact? Aveţi anchete în derulare şi în aceste cazuri?

La nivelul DSP, mai precis la nivelul Comisiei de Malpraxis, nu s-a înregistrat niciun fel de reclamaţie pe numele domnului profesor Tica. Până nu se înregistrează o astfel de reclamaţie sau nu sesizează cineva comisia, aceasta nu se poate autosesiza, nici măcar în urma materialelor din presă. Conform regulamentului, ea poate fi sesizată de către pacientul nemulţumit ori, dacă pacientul a decedat, de către rudele acestuia.

Doctoriţa Pleş a dat în judecată Comisia de Malpraxis.

Este dreptul doamnei doctor. Categoric, deciziile comisiei intră sub incidenţa contenciosului administrativ şi pot fi contestate. Eu nu vă pot da mai multe detalii, pentru că nu sunt membru al acestei comisii.

Vorbim despre pacienţi decedaţi şi despre situaţii oarecum ambigue şi ajungem la ce s-a întâmplat la secţia de Chirurgie Cardiovasculară şi la întreg scandalul legat de chirurgii germani veniţi să opereze la Constanţa. Au operat, nu au operat... managerul Dănuţ Căpăţînă spune că nu au operat, că doar au asistat... este şi în acest caz o anchetă în derulare.

Într-adevăr, şi în acest caz se derulează o anchetă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară. Din păcate, nu pot să vă dau deocamdată mai multe detalii, până nu finalizăm raportul, mai ales că această anchetă este coordonată de către domnul prefect Claudiu Iorga Palaz şi dumnealui vrea neapărat să facă lumină în acest caz Din această cauză, la momentul la care vom finaliza raportul vom avea un punct de vedere comun asupra a ceea ce s-a întâmplat la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară.

Dar ce s-a întâmplat acolo? S-a creat un întreg mister în jurul acelui pacient decedat. Este firesc ca într-o situaţia de acest gen să nu fie anunţaţi oamenii că s-a întâmplat ceva, că este o neregulă?

Legat de decesul pacientului, nu aş putea să vă spun foarte multe, pentru că noi nu am anchetat acest aspect. Nu mai avem competenţe să facem astfel de anchete de când spitalele au fost trecute sub coordonarea Consiliului Judeţean. Tot ce poate să mai facă DSP-ul în acest caz este doar în momentul în care este sesizată Comisia de Malpraxis. Atât mai putem face.

S-a discutat în Consiliul de Administraţie al Spitalului, al cărui membru sunteţi, sau domnul Căpăţînă a discutat cu dumneavoastră în legătură cu aducerea chirurgilor din Germania?

Direcţia de Sănătate nu a fost întrebată. Nu s-a discutat, din câte ştiu eu, nici în CA. Am lipsit de la unul, poate s-a vorbit atunci. În mod oficial, nu s-a adus la cunoştinţa DSP existenţa vreunei echipe operatorii aduse din altă ţară în Spitalul Judeţean.

Este iresponsabil pentru un manager să aducă o echipă de chirurgi din străinătate şi să nu verifice dacă aceştia au drept de liberă practică?

Nu aş putea să vă dau un răspuns până nu vedem protocolul încheiat între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi această societate sau clinică, ce este, din Germania, ca să ştim ce prevede şi atunci să vedem dacă managerul a luat sau nu a luat cea mai bună decizie. Până atunci, nu putem spune absolut nimic.

Au existat semnale în presă că aceşti chirurgi din Germania ar vrea să preia Clinica de Chirurgie Cardiovasculară. S-a mai discutat acest lucru, au existat zvonuri că cineva o să dorească la un moment dat să preia această clinică. Vorbim de un leasing destul de mare. Este o clinică făcută pentru prof. Mircea Pătruţ şi acum se spune că medicii români nu ştiu să folosească această aparatură şi că soluţia ideală ar fi să vină medicii germani.

Eu am mai spus în repetate rânduri şi afirm cu toată convingerea că, în acest moment, această clinică este dotată la nivel mai mult decât european, o clinică ultra modernă, care nu există în sud-estul Europei şi care rivalizează cu succes cu orice clinică din Europa occidentală. Privatizarea ei ar fi, din punctul meu de vedere, un lucru destul de prost pentru constănţeni. Noi nu ar trebui să externalizăm sau să privatizăm această secţie cu care ne mândrim, în care s-au făcut foarte multe dotări şi renovări, în care s-au băgat foarte mulţi bani şi pentru care constănţenii vor plăti mai mult timp. De asemenea, o clinică de chirurgie cardiovasculară nu este atât de profitabilă. Acolo se fac intervenţii cu risc foarte înalt şi sunt şi foarte costisitoare. Cine ar prelua această clinică ar putea să o facă profitabilă abia peste 10-15 ani.

Ce facem în cazul acesta? Se spune că românii nu ştiu să folosească aparatura, nemţii vor să vină la noi... Cum facem?

Dacă medicii germani îşi doresc să opereze în cadrul clinicii, pot încheia un contract de colaborare cu SCJU, să aducă la cunoştinţă autorităţilor din sănătate că ei vor să îşi desfăşoară activitatea în România şi să opereze acolo. Şi, atunci, cred că o vor putea face şi o vor putea face contra cost. Pot închiria sălile operatorii şi pot opera şi câştigă şi Spitalul Judeţean.

S-a scris în presă că managerul Spitalului Judeţean, Dănuţ Căpăţînă, s-ar afla într-o oarecare incompatibilitate din cauza faptului că una dintre firmele la care dumnealui este asociat şi-a schimbat obiectul de activitate în management spitalicesc. Domnul Căpăţînă este manager de spital, este director general al acelei firme... Este în incompatibilitate?

Dacă este şi directorul general al societăţii, este clar că este o oarecare incompatibilitate acolo, dar asta nu ţine de noi. DSP nu poate face o astfel de verificare de când competenţele au fost transferate la autorităţile locale. Dacă există aşa ceva, aceasta intră în competenţele Consiliului Judeţean.

Care ar fi raţionamentul? A mai existat o situaţie similară cu Renato Cristea, care, după ce a fost eliberat din funcţie, a schimbat obiectul de activitate la firmă, aceasta a încheiat un contract cu SCJU, iar Cristea şi-a continuat treaba de manager administrativ, dar pe persoană juridică. Există posibilitatea ca managementul spitalului să se transfere pe o firmă?

Da, din punct de vedere administrativ, există posibilitatea ca un spital să fie condus de o persoană fizică sau de una juridică.

Avem în aşteptare încă un concurs, cel pentru funcţia de conducere a Sanatoriului Techirghiol. S-au anunţat deja candidaţii, s-au retras doi membri din comisia de concurs şi acum suntem în stand-by. Ce se va întâmpla?


În cursul acestei săptămâni, urmează să întrunim Consiliul de Administraţie şi să stabilim o nouă dată astfel încât să desfăşurăm concursul în cel mai scurt timp posibil pentru că şi noi suntem decişi să punem capăt acestei probleme, să punem un manager acolo pentru ca acesta să-şi poată desfăşura activitatea şi să nu mai existe atâtea sincope în desfăşurarea activităţii la sanatoriul Techirghiol. Ne pare rău că s-au retras membrii comisiei, dar asta a fost situaţia. Nu putem obliga pe nimeni să rămână în comisie, mai ales că unul dintre ei chiar s-a îmbolnăvit.

Au fost câteva discuţii şi în legătură cu candidaţii. S-a spus că se încearcă o presiune politică şi că se doreşte impunerea unuia dintre candidaţi. PDL-ul a spus că nu se bagă, pentru că este postul UNPR-ului. Pe de altă parte, şeful organizaţiei PDL Techirghiol spune că ar fi postul organizaţiei, PSD şi-a înscris om la concurs şi tot aşa. Au existat fel de fel de variante. Implicarea politicului în aceste numiri este cunoscută, însă acum toată lumea vrea om acolo. Ce se întâmplă?

Toată lumea este liberă să facă orice comentarii doreşte. Nu s-a făcut niciun fel de presiune politică. O să câştige cel care este cel mai bun şi care va lua nota cea mai mare. În rest, ce spune preşedintele organizaţiei Techirghiol, PDL Constanţa, UNPR sau altcineva sunt comentariile lor, eu nu pot să le fac niciun fel de comentariu. Pot spune doar că la Sanatoriul Techirghiol va câştiga cel care va lua nota cea mai mare.

De ce se bate lumea pentru acest sanatoriu?

Nu ştiu. Cred că fiecare vrea să-şi dovedească calităţile de manager.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Anca 23 Nov, 2010 09:27 DSP este o institutie care se misca si face treaba. Are ceva oameni buni si PDL-ul si la dsp chiar se simte. Conducerea DSp este functionala si face treaba