Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:33 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita ministrului delegat Maria Ligor în landul Baden-Württemberg, Germania

ro

17 Oct, 2016 17:03 1414 Marime text
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, s-a aflat în perioada 14-16 octombrie 2016, în cea de-a doua parte a vizitei de lucru în Germania, în landul Baden-Württemberg,  alături de ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu.
Delegația română s-a întâlnit cu membri ai Ligii Asociațiilor Române – Germane (LARG), ai altor organizații și asociații ale românilor din regiune, ai Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) și ai Centrului pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români (CAESAR).
Cu această ocazie, au fost discutate teme de interes din activitatea mediului asociativ românesc din Germania, inițiativele de voluntariat și sprijin comunitar, programele, proiectele și acțiunile derulate de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni în susținerea comunităților românești de peste granițe. Ministrul delegat a prezentat noile proceduri simplificate de acordare a finanțării nerambursabile și a anunțat primirea, de la 15 octombrie, de noi propuneri de proiecte din partea organizațiilor diasporei. A prezentat, pe de altă parte, celelalte inițiative de interes precum Diaspora Start-Up, AgroDiaspora și măsurile de încurajare a mobilității forței de muncă. De asemenea, a discutat cu cei prezenți despre pregătirile în vederea organizării alegerilor parlamentare din decembrie, subliniind creșterea substanțială a numărului secțiilor de votare din Germania și încurajând implicarea voluntarilor din comunitatea locală în buna desfășurare a scrutinului. Demnitarul a anunțat deschiderea apropiată a Consulatului General al României de la Stuttgart și numirea recentă a noului consul general Radu Florea. 
Maria Ligor a fost prezentă, duminică 16 octombrie, în mijlocul românilor din parohia „Nașterea Domnului” din Stuttgart, alături de PS Sofian Brașoveanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, și de preotul paroh Mihăiță Bratu.
Delegația română s-a întâlnit, la Gundelsheim, cu Irmgard Sedler, președinta Muzeului Siebenbürgisches, dedicat istoriei sașilor din România și multiculturalismului transilvan, Konrad Gündisch, președintele Consiliului Cultural Săsesc și Alfred Mrass, vice-președintele  Asociației Sașilor Transilvăneni. Cu acest prilej, ministrul Maria Ligor a transmis aprecierea pentru contribuția comunității sașilor originari din România la patrimoniul cultural al țării, precum și la dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Germania.
Componenta bilaterală a vizitei a inclus o întrevedere cu Bärbl Mielich, ministru adjunct pentru afaceri sociale și integrare al landului Baden-Württemberg. Discuțiile au evidențiat buna integrare a comunității românești din regiune, precum și stadiul excelent al relațiilor economice și politice bilaterale, oficialii români apreciind în mod deosebit activitatea Comisiei mixte guvernamentale România-Baden-Württemberg. Partea română și-a exprimat disponibilitatea de a aprofunda în continuare aceste relații, propunând colaborarea pentru facilitarea accesului copiilor de origine română la cursuri în limba maternă.
În cadrul deplasării la Stuttgart, ministrul român a participat la o reuniune de coordonare cu șefii misiunilor diplomatice și consulare din Germania, dedicată aspectelor legate de relaționarea și cooperarea cu comunitatea românească, modalităților de modernizare a serviciilor consulare și pregătirilor pentru alegerile parlamentare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii