Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:50 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE a găzduit astăzi dezbaterea publică cu privire la organizarea procesului electoral pentru alegerile parlamentare din 2016 și oportunitatea votului prin corespondență

ro

22 Feb, 2016 18:50 1099 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, a găzduit astăzi, 22 februarie 2016, o dezbatere publică intitulată „Anticiparea provocărilor de organizare pentru gestionarea procesului electoral în vederea alegerilor parlamentare din 2016. Oportunitatea sistemului de vot prin corespondență”.

Evenimentul a fost organizat în cooperare cu Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic și cu Autoritatea Electorală Permanentă. La dezbatere au participat ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, ministrul consultării publice și dialogului civic, Violeta Alexandru, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Dan Vlaicu, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Sorin Moise, precum și directorul executiv al companiei naționale Poșta Română, Andrei Stănescu.
Din partea societății civile au participat coordonatorul Agenţiei de Monitorizare a Presei Active Watch, Paul Chioveanu, directorul Asociației Funky Citizens, Elena Calistru, precum și reprezentanți ai Grupului pentru Democrație Participativă, ai Centrului pentru Inovare Publică și ai Asociației Pro Democrația.

În cadrul dezbaterii, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni a reliefat oportunitatea modificărilor legislative în domeniul electoral, în special introducerea votului prin corespondență, care să faciliteze exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa peste hotare. Demnitarul a subliniat importanța cooperării între instituțiile guvernamentale și Autoritatea Electorală Permanentă, astfel încât alegerile legislative să se desfășoare în condiții optime.

Ministrul consultării publice și dialogului civic, Violeta Alexandru, a evidenţiat utilitatea unor consultări periodice între societatea civilă și autoritățile centrale, având în vedere noutăţile legislative pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare din 2016. Totodată, ministrul delegat a punctat faptul că sesiunile de consultare cu societatea civilă reprezintă un element important în asigurarea transparenței privind organizarea scrutinului din toamna anului 2016.
 
Cetăţenii români care fac dovada domiciliului sau a reședinței în afara graniţelor au posibilitatea de a vota prin corespondență în cadrul alegerilor legislative din acest an dacă se înscriu în Registrul Electoral, începând cu data de 1 aprilie. MAE derulează în cooperare cu Autoritatea Electorală Permanentă o campanie de informare cu privire la modalitățile de vot pentru cetăţenii români de peste hotare. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii