Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Barometrul KeysFin - Economia, pusă pe jar! Investitorii reclamă harababura fiscală şi zgomotul politic

ro

23 Jun, 2015 09:33 1051 Marime text
 Perspectivele economiei româneşti, optimiste la început de an, sunt puse sub semnul întrebării în al doilea semestru, pe fondul provocărilor externe generate de criza din zona euro, de anticipata perioadă secetoasă care va influenţa producţia agricolă, de instabilitatea fiscală şi zgomotul de pe scena politică. Sunt rezultatele barometrului semestrial privind aşteptările economice, realizat de agenţia de business information şi credit risk management KeysFin.

Dacă la începutul anului, investitorii arătau un optimism moderat privind evoluţia economică din 2015, în luna iunie, aşteptările lor au devenit ceva mai rezervate. Dovadă răspunsurile date la chestionarul KeysFin.

La întrebarea "Cum vedeţi evoluţia economică a României în 2015", procentul celor care văd un trend pozitiv a scăzut la 49%, faţă de 53% la începutul anului.

Faptul că perspectivele s-au modificat faţă de primul semestru este susţinut şi de totalul răspunsurilor neutre, de 18% (faţă de numai 13% în barometrul din ianuarie 2015).

33% dintre oamenii de afaceri chestionaţi de KeysFin se aşteaptă, pe de altă parte, ca trendul economic real al economiei să fie unul negativ.

 Ce a generat această schimbare în percepţia investitorilor? Potrivit barometrului de opinie KeysFin, ordinea principalele provocări s-a modificat faţă de sondajul din ianuarie 2015.

 Dacă la începutul anului, principalele temeri erau cele de ordin fiscal, în iunie 2015, criza din zona euro, riscul de contagiune la nivel regional generat de situaţia din Grecia, evoluţia monedei europene dar şi creşterea preţurilor la utilităţi pe fondul scumpirii petrolului au devenit principalele riscuri percepute de investitori.

 "Situaţia falimentară a Greciei, ce s-a tradus într-o criză a monedei europene, ar putea genera o dereglare puternică a pieţei valutare, iar cum economia românească depinde în mare măsură de euro, orice evoluţie negativă poate influenţa semnificativ starea mediului de business", afirmă analiştii KeysFin.

 În topul provocărilor economice, cele de ordin fiscal rămân în prim-plan, fiind semnalate de tot mai mulţi investitori.

 "Modul neaşteptat în care au apărut deciziile privind TVA, incertitudinea calendarului asumat pentru reducerea acesteia şi perspectivele unor creşteri semnificative de taxe locale în toamnă, înainte de show-ul electoral din 2016, generează semne de întrebare investitorilor", spun experţii de la KeysFin.

 Iar ultimele declaraţii făcute de premierul Victor Ponta vin să susţină această "harababură fiscală". Premierul a afirmat, din Turcia, că este posibil ca TVA săscadă mai devreme de 1 ianuarie, la 19%.

 "Este extrem de interesant de aflat pe ce şi-a bazat premierul această estimare. A fost vorba de o eroare de interpretare, uitând un procent din reducerea TVA sau are la bază un document, un studiu de impact? Aşteptăm să vedem exact despre ce este vorba, având în vedere că în joc sunt câteva miliarde de lei, care pot influenţa semnificativ bugetul de stat, întreaga economie", au spus analiştii de la KeysFin.

 Temerile investitorilor sunt alimentate şi de perspectivele unei posibile crize pe scena politică, generată de problemele de natură penală ale premierului Ponta.

 "Riscul politic în creştere, determinat de posibila schimbare a Guvernului şi eventualele alegeri anticipate, ar putea pune presiune suplimentară pe moneda naţională. O deteriorare a mediului politic ar putea, de asemenea, antrena o schimbare a percepţiei investitorilor străini şi asta în condiţiile în care, în a doua parte a anului, se pun bazele planurilor de afaceri pentru anul următor", susţin experţii.

  În topul provocărilor din a doua parte a anului, investitorii chestionaţi de KeysFin au inclus şi o potenţială evoluţie negativă a sectorului agricol, în condiţiile în care veştile de la meteorologi nu sunt dintre cele mai bune.

 "Seceta şi-a spus deja cuvântul în primăvară, iar dacă acest trend va continua în lunile următoare, este posibil ca producţia agricolă, care are un cuvânt important de spus în PIB, să fie una sub aşteptări. Efectele le vom vedea în toamnă, atunci când inflaţia s-ar putea reaprinde, având în vedere şi contextul valutar", au mai subliniat analiştii.

 Ca şi în cazul barometrului de început de an, oamenii de afaceri trec la capitolul măsuri necesare, în primul rând, asigurarea unei stabilităţi de ordin fiscal.

 Modificările Codului Fiscal, discutate în Parlament, ar trebui să fie bătute în cuie pentru următorii 4-5 ani, pentru ca firmele să îşi poată dezvolta planurile de business multianuale.

 De asemenea, investitorii remarcă necesara stabilitate politică şi demararea investiţiilor publice, altele decât construcţia de stadioane şi săli de sport.

 "Autorităţile trebuie să evite să cadă în capcana intereselor electorale din 2016, iar bugetul pe anul viitor să prevadă investiţii în primul rând în infrastructură şi mai puţin în construcţiile conjuncturale, cum sunt bazele sportive şi culturale”, spun economiştii.

 „Chiar dacă tentaţia electorală este majoră, experienţa Greciei trebuie să fie relevantă. Atena s-a înglodat în datorii investind, printre altele, în infrastructura sportivă şi administrativă, în dauna unor investiţii cu potenţial de dezvoltare pe orizontală. Este necesar ca politicienii să înţeleagă şi să lucreze pentru interesul naţional, economic, mai cu seamă că perspectivele regionale se anunţă pline de provocări", au mai afirmat investitorii citaţi de KeysFin.

 Barometrul KeysFin privind percepţia investitorilor asupra economiei româneşti a fost realizat în perioada 1-15 iunie 2015, pe un eşantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

 Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societăţile comerciale şi PFA-urile active din România.

KeysFin oferă servicii de business information şi credit risk management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa românească. Detalii aflaţi de pe www.Keysfin.com.

 Keysfin deţine şi aplicaţia Keysfin Mobile, prin intermediul căreia utilizatorul poate accesa usor şi rapid informaţii de contact, situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste un milion de companii şi PFA-uri active din România. Informaţiile pot fi salvate şi vizualizate în format PDF şi trimise via e-mail sau SMS oricărui contact din agendă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii