Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de persoane care făceau parte din cea mai mare reţea de falsificatori de euro din România, reţinuţi

ro

17 Apr, 2015 10:14 1635 Marime text
 
Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timişoara  împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au efectuat, ieri, un număr de 46  percheziţii domiciliare pe raza judeţului Timiş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat  în comiterea infracţiunii de punere în circulaţie de valori falsificate.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada noiembrie 2014 şi până în prezent,  pe raza judeţului Timiş, a acţionat un grup infracţional organizat constituit în scopul comiterii de infracţiuni din sfera falsificării de monedă, fiind identificate bancnote contrafăcute în cupiură de 50 euro.

Din investigaţiile efectuate s-a reţinut că bancnotele falsificate  au fost obţinute de către o parte dintre membrii grupării, pe o filieră de contrafacere a bancnotelor, cu conexiuni în Italia.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă  că membrii grupării au furnizat sute de mii de  bancnote falsificate  unor persoane de încredere care au aderat la grupul infracţional organizat  şi care, la rândul lor, le-au pus în circulaţie în mod direct ori prin intermediul unor „săgeţi”.

Modul de operare a constat în iniţierea unor relaţii comerciale de mică amploare, care le-a permis plata  în numerar, cu bancnotele falsificate, în diferite modalităţi:

    - prin diferite achiziţii de produse de la persoane fizice, care au postat anunţuri pe site-uri de profil, în special telefoane mobile şi autoturisme; 

    - prin cumpărături efectuate în anumite magazine mici, de cartier, unde membrii grupării au invocat  faptul că au asupra lor numai bancnote  euro apelând la comercianţi pentru a le accepta plata în valută.

    - prin schimburi valutare către persoane fizice care erau atrase de cursul avantajos leu/euro propus de către suspecţi;

    - prin plăţi către taximetrişti pentru cursele efectuate de către suspecţi.

După 12 ore de audieri, procurorii DIICOT au decis reţinerea pentru 24 de ore a 22 de persoane acuzate că au plasat valută falsă pe piaţa din vestul ţării. Toate persoanele urmează să fie aduse în faţa instanţei de la Tribunalul Timiş cu propunere de arestare preventivă. Alte şapte persoane au fost eliberate sub control judiciar.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii