Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vești proaste Se scumpesc alimentele cu până la 10%

ro

03 Jan, 2014 16:00 2071 Marime text
Preţurile alimentelor vor creşte în medie cu 5-10 procente în perioada următoare ca urmare a scumpirii benzinei, în două etape, a gazelor naturale, dar şi a introducerii de noi taxe cu efect asupra mediului economic, spun specialiştii din domeniul alimentar.

"Preţurile alimentelor vor creşte cu siguranţă cu 5-10% în perioada următoare. Este greu de calculat impactul scumpirii benzinei în preţul final al fiecărui produs, însă acest impact există. Să ne gândim doar la cheltuielile suplimentare cu transportul în cazul fiecărui ingredient, iar cheltuielile de producţie se vor transfera parţial asupra consumatorilor", a declarat pentru REALITATEA TV Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară.

Potrivit acestuia, creşterea salariului minim înseamnă "zero barat" pentru nivelul de viaţă al românilor, deoarece cei 30 de lei în plus în buzunarul celor cu salarii mici nu pot compensa lanţul de scumpiri generat de taxele mai mari.

Preţul benzinei şi cel al motorinei au crescut, la începutul lui 2014, cu până la 20 de bani pe litru, chiar dacă guvernul a decis amânarea introducerii accizei suplimentare pentru carburanţi.

Motivul scumpirilor nu îl reprezintă însă o nouă taxă introdusă de autorităţi ci modificarea modului de calcul al accizelor. Dacă până acum acestea se calculau în funcţie de cursul publicat de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a anului precedent, din 2014 accizele vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii