Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stratfor menţionează forțe militare românești în noul Război Rece Rusia - SUA

ro

07 Mar, 2015 09:25 1569 Marime text
Analiza Stratfor difuzată în 6 martie și comentariul lui George Friedman sunt reunite sub titlul „Exerciții și venin'', consacrate relației tot mai tensionate dintre Statele Unite și Rusia, informează jurnalul.ro.

Informațiile publice menționează desfășurarea unui batalion de parașutiști americani la Lvov, în Vestul Ucrainei, concomitent cu exerciții în Marea Neagră la care participă alături de o navă militară americană și nave ale flotelor României, Bulgariei și Turciei.

În  același timp, forțele rusești desfășoară exerciții militare de amploare în Crimeea și în apropierea graniței cu Ucraina, axate în special pe apărare aeriană.

Analiștii Stratfor consideră că manevrele prefigurează maniera în care vor răspunde forțele angajate la o invazie a Ucrainei de către Rusia cu unități terestre. Riposta la agresiunea Rusiei va fi cu lovituri aeriene și de accea conținutul exercițiilor rusești se concentrează pe apărare antiaeriană, relatează jurnalul.ro.

Este comparat comportamentul SUA și al Rusiei anterior războiului Georgia - Rusia. În 2008, americanii au desfășurat exerciții comune cu armata georgiană, iar rușii au răspuns cu manevre la granița de Nord a Georgiei. După exerciții, trupele SUA s-au retras dar forțele Rusiei au rămas pe loc.

Friedman menționează si schimbul de acuze între serviciile de spionaj american și rusesc, făcute responsabile reciproc de uciderea lui Nemțov.

Concluzia Stratfor este că atmosfera în relațiile SUA-Rusia este tot mai toxică. Un nou Război Rece este posibil între cele două părți, dar uimesc viteza și veninul confruntării SUA - Rusia, arată sursa citată.



Sursa: jurnalul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii