Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Schimb loc de veci, contra televizor color“ Anunţul Telefonic - Ce vindeau și ce cumpărau bucureștenii în urmă cu 25 de ani

ro

03 Jun, 2015 19:08 3760 Marime text
Astăzi, cine a cumpărat cel mai mare ziar de anunțuri din București, Anunțul Telefonic, a primit, pe lângă ediția curentă, în care se găsesc 18.843 de anunțuri la zi, și un mic cadou aniversar, o retipărire a primei ediții, de acum 25 de ani, în care puteți vedea ce vindeau cumpărau și schimbau bucureștenii imediat după Revoluție.
 
Pentru cei care nu sunt în București, sau pentru cei cărora le place doar online, va exista și o variantă digitală pe anuntul.ro a editiei din 7 iunie 1990.
 
În perioada comunistă a Bucureştiului, ca să publici un anunţ aveai de ales între două ziare: România Liberă sau Informaţia Bucureştiului. Numărul de pagini dedicate acestei rubrici era limitat, statul la coada era inevitabil, iar anunţurile erau cenzurate. Nu prea aveai ce să vinzi, deci nici ce să cumperi. Doar rubrica „Decese“ era asigurata zilnic, în mod natural.
 
Primul număr din Anunţul Telefonic a apărut pe 7 iunie 1990 şi a optat de la bun început să fie ziarul... celor vii. Ca dovadă, anunţurile de început: „Schimb loc de veci, contra televizor color“, „Antrenor culturism, caut partener exerciţii fizice eventual tenis câmp şi masă“, „Tânăr 17 ani brunet, ochi negri, 1.80 m, doresc corespontenţă tinere fete“, „Cumpăr scaun pian“, „Vând medicamente pentru circulaţie pentru reumatism, tablouri şi cărţi medicină“, „Vând biciletă bărbătească“, „Vând perechi, costum naţional bucovinean, perechi coarne de cerb, ţap, pe valută“, „Economist, caut titrată 25 – 30 ani, 1.55 – 1.60 în perspectiva căsătoriei“, „Tânără brunetă, drăguţă, minionă, 1.54, 32 ani, gospodină, doresc căsătorie cu tânăr cu ochi albaştri“.  
 
Ideea ziarului de a publica anunţuri preluate telefonic non-stop a prins foarte repede. Era o schimbare „revoluţionară“: pragmatism şi libertate.
 
Oraşul fusese din timp avizat, prin zeci de mii de afişe, de viitoarea lansare, de sistemul de funcţionare şi, evident, de numerele de telefon care preluau anunţuri.
 
În componenţa redacţiei, la acea vreme, au fost oameni cu idei multe şi inspirate.

Mai multe anunțuri publicate în prima ediție a ziarului Anunțul telefonic puteți citi pe anuntul.ro



Sursa: anuntul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vlad Ionita 08 Jun, 2017 20:53 Caţavencii - Cel mai important săptămânal de satiră din România Din România lui 1992, cu dragoste pentru publicitate Dacă v-aș propune să cumpărați un apartament de 2 camere cu 9.000 de dolari, singurele variante acceptabile de răspuns din partea unor oameni inteligenți ar fi “Nu mai bine îți dau Rolexul ăsta original din Turcia?”, “Ai să-mi dai rest la o hîrtie de 15.000 cu fața președintelui Schwarzenegger?” sau “Dacă mai pun 500 îmi vinzi și Podul Grant?”. Și totuși, propunerea e 100% corectă. România lui 1992 pare, privită retrospectiv, o țară a minunilor pe care nici tărîmul populat cu Regina de Cupă, Iepurele Alb și Pisica de Cheshire n-ar putea-o egala. Garsonierele, chiar și potcovite cu potcoave de oțel, se rușinau să sară de 5.000$, iar apartamentele de 4 camere abia izbuteau să treacă de pragul de 17.000$, dovadă că sloganele comuniste despre efortul de echipă nu se șterseseră cu totul din mentalul colectiv. Sună incredibil? Atunci verificați. Citiți. Pipăiți informația. Ea vă stă la dispoziție. Luna aceasta, dacă tot împlinește 27 de ani de activitate (primul număr a apărut pe 7 iunie 1990), Anunțul Telefonic a decis să continue tradiția ultimilor ani și să reediteze una din edițiile de acum un sfert de secol. Bref: ziarul de anunțuri pe care îl găsiti acum la chioșcurile de ziare din București este însoțit și de o ediție din iunie 1992. Și, dacă nu vă e de ajuns, online vă așteaptă 3 variante digitale ale unor ediții din același an, asta că să nu mai vorbim despre variantele digitale ale edițiilor din 1990 și 1991. Acestea fiind spuse, să aruncăm un ochi peste anunturile acelor ani: INVĂTATI să înotați În 7 zile. Lecții individuale numai pentru adulți. Cumpăr balamale pentru uși batante mari; 66.59.62. El este tipul care a pus “Cumpăr veste gonflabile de salvare și cuie pentru balamale” în același anunț? ROMÂNIA 1992-regim burghezo-moșieresc de sorginta mafiotă’, 100 lei; 69.28.79. Nici nu știm ce e mai revoltător: faptul că titlul nu include și “Moarte intelectualilor!” sau prețul de 100 de lei. Cum adică 100 de lei? România e neprețuită! SCHlMB Dacia 1300 fabricată 1988 stare foarte bună pentru tractor VG5G cu remorcă. 74 94 21 Cît de hipster poți să fii să vrei SUV în 1992? OFER recompensă deosebită pt înlesnire instalare post telefonic, Calea Ferentari 12; tel.73.23.07. Așa, fi
  • Prostia nu doare 25 Jun, 2016 22:27 Niste interese obscure au vrut sa desfiinteze acest ziar al bucurestenilor. Ca cititor inca de la inceputuri al Anuntului Telefonic imi permit sa remarc cateva lucruri cu speranta ca adevarul si bunul simt vor avea castig de cauza. Va ramane in istorie,din cel putin doua motive: - e primul ziar de publicitate din Romania...din 1990 daca retin bine - e prima publicatie cenzurata din perioada postcomunista