Pentru perioada Paştelui
informaţii utile, tradiţii, program magazine
13:03 27 05 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

„Schimb loc de veci, contra televizor color“ Anunţul Telefonic - Ce vindeau și ce cumpărau bucureștenii în urmă cu 25 de ani

ro

03 Jun, 2015 19:08 1576 Marime text
Astăzi, cine a cumpărat cel mai mare ziar de anunțuri din București, Anunțul Telefonic, a primit, pe lângă ediția curentă, în care se găsesc 18.843 de anunțuri la zi, și un mic cadou aniversar, o retipărire a primei ediții, de acum 25 de ani, în care puteți vedea ce vindeau cumpărau și schimbau bucureștenii imediat după Revoluție.
 
Pentru cei care nu sunt în București, sau pentru cei cărora le place doar online, va exista și o variantă digitală pe anuntul.ro a editiei din 7 iunie 1990.
 
În perioada comunistă a Bucureştiului, ca să publici un anunţ aveai de ales între două ziare: România Liberă sau Informaţia Bucureştiului. Numărul de pagini dedicate acestei rubrici era limitat, statul la coada era inevitabil, iar anunţurile erau cenzurate. Nu prea aveai ce să vinzi, deci nici ce să cumperi. Doar rubrica „Decese“ era asigurata zilnic, în mod natural.
 
Primul număr din Anunţul Telefonic a apărut pe 7 iunie 1990 şi a optat de la bun început să fie ziarul... celor vii. Ca dovadă, anunţurile de început: „Schimb loc de veci, contra televizor color“, „Antrenor culturism, caut partener exerciţii fizice eventual tenis câmp şi masă“, „Tânăr 17 ani brunet, ochi negri, 1.80 m, doresc corespontenţă tinere fete“, „Cumpăr scaun pian“, „Vând medicamente pentru circulaţie pentru reumatism, tablouri şi cărţi medicină“, „Vând biciletă bărbătească“, „Vând perechi, costum naţional bucovinean, perechi coarne de cerb, ţap, pe valută“, „Economist, caut titrată 25 – 30 ani, 1.55 – 1.60 în perspectiva căsătoriei“, „Tânără brunetă, drăguţă, minionă, 1.54, 32 ani, gospodină, doresc căsătorie cu tânăr cu ochi albaştri“.  
 
Ideea ziarului de a publica anunţuri preluate telefonic non-stop a prins foarte repede. Era o schimbare „revoluţionară“: pragmatism şi libertate.
 
Oraşul fusese din timp avizat, prin zeci de mii de afişe, de viitoarea lansare, de sistemul de funcţionare şi, evident, de numerele de telefon care preluau anunţuri.
 
În componenţa redacţiei, la acea vreme, au fost oameni cu idei multe şi inspirate.

Mai multe anunțuri publicate în prima ediție a ziarului Anunțul telefonic puteți citi pe anuntul.roSursa: anuntul.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Prostia nu doare 25 Jun, 2016 22:27 Niste interese obscure au vrut sa desfiinteze acest ziar al bucurestenilor. Ca cititor inca de la inceputuri al Anuntului Telefonic imi permit sa remarc cateva lucruri cu speranta ca adevarul si bunul simt vor avea castig de cauza. Va ramane in istorie,din cel putin doua motive: - e primul ziar de publicitate din Romania...din 1990 daca retin bine - e prima publicatie cenzurata din perioada postcomunista