Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 3. 24 de cadavre recuperate. Reuniune de urgență O ambarcaţiune cu peste 500 de imigranţi la bord s-a răsturnat. Se caută supravieţuitori

ro

19 Apr, 2015 11:53 2117 Marime text
O ambarcaţiune cu sute de imigranţi s-a răsturnat, astăzi, în Marea Mediterana, astfel că a fost demarată o amplă operaţiune de salvare a pasagerilor.

Garda de Coasta din Italia susţine că e vorba de între 500 şi 700 de persoane, potrivit BBC, citat de Ziare.com.

Incidentul a avut loc la miezul nopţii, iar până acum au fost salvaţi 28 de oameni.

Nave italiene, Marina Malteză şi alte vase comerciale sunt implicate în amplă operaţiune din apele libiene, în sudul insulei Lampedusa.

800 de imigranţi, abandonaţi în largul Siciliei pe un vas lăsat pe pilot automat

Căutările vor mai dura câteva ore, a precizat un purtător al Gărzii de Coasta din ţară peninsulară.

Premierul maltez Joseph Muşcat a scris pe Twitter că s-au găsit multe cadavre.

Mai mult, ziarul Times of Malta arată că imigranţii au căzut peste bord încercând să atragă atenţia unei nave care se află în apropiere.

UPDATE3 ora 22.48

 
Premierul italian Matteo Renzi a făcut apel duminică la un efort internațional susținut împotriva traficanților de ființe umane după moartea a circa 700 de persoane în naufragiul unei ambarcațiuni cu imigranți în Marea Mediterană, relatează Reuters, citată de Agerpres.
 
Renzi a afirmat că numai misiunile de căutare și salvare nu sunt suficiente pentru a salva vieți, subliniind că problema poate fi rezolvată doar prin prevenirea traficului de persoane și prin împiedicarea bărcilor cu imigranți să părăsească Libia.
 
Șeful guvernului italian a afirmat că pentru moment nu se știe numărul exact al persoanelor care și-au pierdut viața în cea mai recentă tragedie din Mediterană. El a spus că poate doar confirma faptul că au fost găsite 24 de cadavre și au fost salvate 28 de persoane de către echipele de intervenție.

UPDATE2 ora 15.52


Președintele francez François Hollande a cerut duminică organizarea unei reuniuni europene de urgență a miniștrilor de interne și ai afacerilor externe pentru luarea de măsuri după naufragiul unei ambarcațiuni cu imigranți în Marea Mediterană care s-ar fi soldat cu moartea a circa 700 de persoane, relatează AFP. 

Dacă acest bilanț este confirmat 'este vorba despre cea mai mare catastrofă din ultimii ani din Marea Mediterană', a declarat Hollande pentru canalul de televiziune Canal+. În fața unei creșteri a dramelor de la începutul anului, 'noi trebuie să acționăm', a subliniat el, precizând că a discutat cu șeful guvernului italian Matteo Renzi. 

Este nevoie de 'o creștere a numărului de nave', 'de mai multe survoluri' în zonă și 'de o luptă mai intensă împotriva acestui trafic (cu ființe umane). Pentru că cei care îi aduc pe acești oameni la bordul ambarcațiunilor sunt traficanți, chiar teroriști, pentru că ei știu perfect că acest ambarcațiuni sunt nesigure și chiar le vor distruge pe mare și vor pune în pericol sute de persoane, chiar în pericol de moarte', a declarat președintele francez. 

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (HCR) a anunțat duminică că naufragiul unui trauler încărcat cu imigranți în noaptea de sâmbătă spre duminică, în largul coastelor libiene, ar putea să se fi soldat cu 700 de morți. Nava s-a scufundat la circa 110 km de coastele libiene, având la bord peste 700 de persoane, potrivit relatării celor 28 de supraviețuitori recuperați de o navă comercială, a indicat televiziunilor italiene, Carlotta Sami, purtătoare de cuvânt a HCR în Italia. 

Nava a lansat noaptea trecută un apel la ajutor primit de gărzile de coastă italiene care au cerut unui cargo portughez să-și schimbe ruta în direcția apelului. La sosirea la fața locului, la circa 220 km sud de insula italiană Lampeduza, echipajul a văzut nava scufundându-se, potrivit HCR. În momentul când cei 700 de imigranți aflați la bord s-au aruncat toți în același timp în apă de aceeași parte la sosirea cargoului portughez s-a produs tragedia, a mai spus Sami.

UPDATE 1, ora 15.37

Navele Pazei de Coastă italiene au recuperat 24 de cadavre în urma naufragiului.

„Operațiunile de salvare continuă fără pauză“, au afirmat reprezentanți ai Pazei de Coastă, în timp ce 28 de persoane au fost salvate.




Sursa: Ziare.com
Sursa foto: publicdomainpictures.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii