Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:57 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost comisar-şef al Gărzii Financiare, trimis în judecată pentru luare de mită

ro

11 Jun, 2014 14:06 2820 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Birtu Bogdan Sebastian, fost comisar şef al Gărzii Financiare - Secţia Județeană Dâmboviţa, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 03.05.2012, în calitate de comisar șef al Gărzii Financiare - Secția Județeană Dâmbovița, inculpatul Birtu Bogdan Sebastian a primit de la un denunțător un autoturism marca Volkswagen Tiguan, în valoare de 24.302,10 euro( 112.473,39 lei ), pentru a nu mai dispune subalternilor săi efectuarea unor acţiuni de control la firmele acestuia.
În scopul disimulării faptelor de corupţie, autoturismul a fost achiziţionat prin intermediul unei societăți comerciale, controlată de un apropiat al denunţătorului.
Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
În cursul anului 2011, inculpatul Birtu Bogdan Sebastian a dispus comisarilor Gărzii Financiare - Secția Județeană Dâmboviţa să efectueze un control de specialitate la o societate comercială, unde auditor financiar și cenzor era un cunoscut de-al denunțătorului.
Acţiunea s-a finalizat în luna decembrie 2011, când inculpatul Birtu Bogdan Sebastian în virtutea atribuţiilor de serviciu a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa o sesizare penală, având ca obiect săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care evaziune fiscală, spălarea banilor etc., soldate cu un prejudiciu total estimat de 966.569 lei, reprezentând TVA aferent livrărilor intracomunitare nereale.
În perioada următoare, tot din dispoziția inculpatului, comisarii Gărzii Financiare - Secția Județeană Dâmboviţa au extins verificările și la alte societăți comerciale implicate în infracțiunile sesizate, în scopul valorificării integrale a constatărilor cuprinse în actul de control.
În acest context, cei doi oameni de afaceri au încercat să identifice şi să capaciteze persoane cu funcţii de decizie ori putere de influenţă prin intermediul cărora să rezolve problema judiciară apărută în urma controlului.
În intervalul ianuarie - martie 2012, inculpatul Birtu Bogdan Sebastian a însoțit de mai multe ori echipa de control a Gărzii Financiare - Secția Județeană Dâmboviţa la firma unde se desfășurase inițial controlul, pentru a-i determina pe administratori să pună la dispoziția comisarilor toate datele și documentele necesare.
În aceste împrejurări, omul de afaceri a reuşit să stabilească o relaţie apropiată cu inculpatul Birtu Bogdan Sebastian căruia i-a solicitat să întreprindă, în virtutea funcţiei deţinute, măsuri pentru anularea actului de constatare întocmit de Garda Financiară - Secția Județeană Dâmboviţa, însă inculpatul i-a precizat că nu are temei legal pentru a putea da curs cererii sale.
La data de 09.03.2012, inculpatul Birtu Bogdan Sebastian a fost implicat într-un accident auto cu autoturismul proprietate personală, ulterior, comunicându-i acest lucru omului de afaceri, totodată precizând că nu are suficiente resurse financiare pentru a-și achiziționa un alt autoturism.
În zilele următoare, omul de afaceri i-a destăinuit denunțătorului oportunitatea ivită de a-l cointeresa material pe inculpatul Birtu Bogdan Sebastian prin remiterea unui autoturism în scopul de a asigura pe viitor protecţia firmelor acestora. În acest sens, cele două persoane au hotărât de comun acord ca mașina să fie cumpărată prin intermediul altei firme, administrată de un partener de afaceri comun.
La data de 03.05.2012, inculpatul Birtu Bogdan Sebastian a ridicat autoturismul de la reprezentanță, procesul verbal de predare - primire fiind semnat de o fostă angajată a firmei respective.
Avansul și cele 13 tranșe de bani, până la concurenţa sumei de 24.302,10 euro cu TVA inclus(112.473,39 lei), reprezentând contravaloarea autoturismului, au fost achitate în intervalul aprilie 2012 - decembrie 2013, de către societatea comercială respectivă.
La data de 15.02.2014, inculpatul Birtu Bogdan Sebastian a intrat în posesia documentelor aferente finalizării contractului de leasing şi s-a angajat să îndeplinească formalităţile necesare transferării maşinii pe numele său.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii