Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în lumea artiştilor. Un renumit muzicolog s-a stins din viaţă

ro

17 Aug, 2017 09:32 1886 Marime text
Mentorul care a ridicat prima generaţie profesionistă de muzicologi şi critici muzicali români din secolul XX, Viorel Cosma, s-a stins din viaţă la vârsta de 94 de ani.

Suntem loviţi sufleteşte de cumplita veste a despărţirii de cel ce a fost muzicologul Viorel Cosma, veste care a umbrit marea sărbătoare a credincioşilor ortodocşi şi catolici, Sfânta Maria Mare, se arată într-un comunicat emis de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.


Creator al unei opere ştiinţifice, martor al unui secol de existenţă a artei muzicale româneşti, Viorel Cosma a publicat peste 100 de volume (în limbile română, engleză, germană, rusă, bulgară, japoneză) cu caracter istoriografic, monografic, lexicografic, epistografic, precum și ediții de critică muzicală, muzicologie-comparată, antologii, ghiduri.

A fost Doctor în Muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Doctor Honoris Causa al Institutelor de Arte din Chişinău, din Iaşi, Cetăţean de Onoare al oraşului Timişoara, distins cu Premiul Academiei Romane (1974), premiul internaţional al criticii muzicale Artisjus din Budapesta(1984), premiile Uniunii Compozitorilor, cu Ordinele Coroana României, Steaua României, Steaua RSR, Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, membru corespondent al Pontificia Accademia Tiberina din Roma, Italia.

Viorel Cosma a pus bazele lexicografiei muzicale moderne în România, realizând, ca autor al celor 12 lexicoane (1965-2017), cea mai amplă exegeză lexicografică naţională din lume. Investigaţia istorică se întinde pe 5 secole (1500-2000), muzicologul descoperind sute de nume de creatori români care au activat în ţară şi peste hotare.

În plan internaţional, a adus contribuţii esenţiale la legăturile culturilor muzicale europene cu România, descoperind peste 100 de lucrări străine, inspirate din folclorul românesc (consemnate în Dicţionarul interferenţelor muzicale, în cicluri de concerte-experimentale sub genericul Vocaţia universală a folclorului românesc, în comunicări ştiinţifice susţinute în România, Europa şi SUA).

Mitingul de doliu va avea loc în Aula Palatului Cantacuzino din Calea Victoriei, nr. 141, joi 17. August 2017, orele 12:00, iar slujba de înmormântarea va avea loc la Capela Cimitirului Andronache,la orele 15:00.

Sursă foto: RomâniaTV
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii