Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie istorică la Vatican Papa Francisc - „Toţi preoţii romano-catolici pot să ierte păcatul avortului“

ro

21 Nov, 2016 16:22 1871 Marime text
Papa Francisc a extins, astăzi, pentru totdeauna, la nivelul tuturor preoţilor romano-catolici, puterea de a ierta păcatul avortului, un drept ce era rezervat până acum doar episcopilor şi unor duhovnici cu rang special, informează România TV.

Papa Francisc, care a făcut din decizia sa de a transforma Biserica Romano-Catolică într-o instituţie mai inclusivă şi mai iertătoare o caracteristică a mandatului său papal, a făcut acest anunţ prin intermediul unui document denumit "scrisoare apostolică", publicat luni, la o zi după închiderea "Anului Jubiliar al Milei".

Suveranul pontif a spus: "Vreau să reafirm cu fermitate că avortul este un păcat grav, deoarece înseamnă sacrificarea unei vieţi nevinovate, dar nu există niciun păcat la care mila Domnului nu poate să ajungă şi pe care nu poate să îl şteargă atunci când găseşte o inimă care se căieşte şi care vrea să se reîmpace cu Dumnezeu".

Papa Francisc acordase deja, temporar, tuturor preoţilor puterea - denumită "absolvirea sacră" - de a ierta avortul, în perioada Anului Sfânt, de pe 8 decembrie până pe 20 noiembrie, însă tonul solemn din scrisoarea sa de luni sugerează că această modificare ar putea dura cel puţin pentru restul mandatului său papal.

"Aşadar ofer tuturor preoţilor, în virtutea ministeriatului lor, facultatea de a le absolvi de vină pe toate persoanele care au comis păcatul de a face avort. Dispoziţia pe care o anunţasem deja în această privinţă, limitată la durata Anului Sfânt, a fost în acest fel extinsă", a adăugat suveranul pontif.

Potrivit credinţelor romano-catolice, avortul este considerat un păcat atât de grav, încât persoanele care îl fac sau contribuie la îndeplinirea lui riscă o excomunicare automată, până când păcatul le este iertat în urma unei confesiuni.

În trecut, doar un episcop sau un dohovnic special desemnat într-o dioceză puteau să ofere iertarea pentru comiterea unui avort.

Deşi episcopii din anumite dioceze din ţările dezvoltate, precum Statele Unite şi Marea Britanie, au delegat deja această autoritate către preoţii parohiali, vechea normă a rămas în vigoare în cea mai mare parte a lumii.

Într-un document emis în 2015, papa Francisc a descris "chinul existenţial şi moral" suportat de femeile care decid să facă întrerupere de sarcină şi a spus că s-a întâlnit cu "multe femei care poartă în inimile lor cicitricea acelei decizii agonizante şi dureroase".
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii