Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:00 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum arătau mărţişoarele de altădată (galerie foto)

ro

01 Mar, 2015 11:20 2608 Marime text
Două fire, alb şi roşu, răsucite, cu broşe suflate cu aur sau argint, cu flori, scoici, mărgele care mai de care mai frumoase şi atrăgătoare. Sunt mărţişoarele care au „invadat" în aceste zile oraşul Constanţa. Comercianţii au expus pe tarabe, mărţişoare de toate formele, făcute din diferite materiale, pentru toate gusturile şi buzunarele. Dar puţini ştiu că iniţial mărţişoarele erau considerate nişte talismane pentru cei care le purtau.

Vă mai amintiţi cum arătau mărţişoarele acum 10-20 de ani? Care era moda fiecărei primăveri, ce modele noi apăreau pe piaţă? De la un an la altul, cu oferta tot mai bogată de mărţişoare, uiăm de cele din anii trecuţi.

De la mărţişoarele simple, tradiţionale, adică un fir alb cu roşu împletit şi nişte ciucurei, eventual cu un ban de argint, la florile din plastic, mai mari sau mai mici, la figurine din diverse materiale, de la pâslă la pânză, argint ori chiar aur, de la coşari cât mai simpatici la potcoave date pentru noroc, de la pisici sau căţei din biluţe la pandantive sau broşe din scoici şlefuite; de la fluturi cu aripi colorate la felicitări cu şnurul clasic încorporat, la flori uscate şi transformate în mărţişor, cărţi mininaturale de joc, chihlimbar sau chiar bucăţi de film prinse pe carton colorat. Şi nu am enumerat decât vreo câteva.

Partea frumoasă este că, din atâtea sute de mărţişoare, multe au rămas cu tot cu câte o poveste. Există şi colecţionari pasionaţi de mărţişoare, care adună cu miile, de-a lungul anilor.

Dacă tot e 1 martie şi am deschis dulapul cu amintiri, să vedem cum arătau mărţişoarele acum 10 – 20 de ani în galeria foto.


Sursa foto: Facebook Copilăria Anilor 89-90
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii