Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Celulă de criză pentru turiştii români morţi în Muntenegru

ro

24 Jun, 2013 03:02 2528 Marime text
Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru, a anunţat televiziunea publică din RTCG, citând poliţia, relatează AFP. Potrivit Secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, 17 români au murit şi alţi 30 au fost răniţi, dintre care 8 se află la terapie intensivă. Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agenţia de turism care a organizat circuitul, a precizat pentru MEDIAFAX că în autocar se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că 17 români au murit în accidentul de autocar din Muntenegru şi că opt dintre cele 30 de persoane rănite internate în spitalul din Podgoriţa se află la terapie intensivă.
Raed Arafat a spus că toate persoanele rănite sunt internate în spitalul din Podgoriţa, opt dintre acestea fiind la secţia de terapie intensivă.
"Dintr-o discuţie cu medicii de acolo, opt dintre răniţi sunt la terapie intensivă, de aceea s-a decis să fie trimis cineva acolo", a spus Arafat, care a precizat că în urma accidentului din Muntenegru 17 români şi-au pierdut viaţa.
El a mai spus că în această noapte va pleca în Muntenegru, împreună cu doi consuli de la secţia consulară a MAE, pentru a evalua situaţia şi a decide dacă sunt pacienţi care trebuie aduşi în România.
Arafat a precizat că este posibil, dacă se fac procedurile necesare, ca persoanele decedate să fie aduse în ţară cu aeronava cu care el va pleca în Munenegru în această noapte, menţionând însă că răniţii vor fi aduşi cu un alt zbor, dacă în urma evaluării situaţiei se va decide acest lucru.
"Până după vizită nu putem spune dacă răniţii vor fi aduşi aici sau nu", a spus Arafat.
Un bilanţ precedent furnizat de televiziunea publică din Muntenegru RTCG, citând poliţia, era de 16 morţi şi 31 de răniţi.
Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agenţia de turism care a organizat circuitul, a precizat, pentru MEDIAFAX, că în autocarul, operat de Gregory Tour, care s-a prăbuşit într-o prăpastie în Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor.
Usturoi a precizat că între cele 47 de persoane se aflau şi cei doi şoferi şi un ghid.
El a relatat că era vorba despre un circuit turistic în Muntenegru şi Croaţia de şase zile. Turiştii au plecat sâmbătă dimineaţă din Bucureşti, seara au ajuns la Belgrad, unde au înnoptat, iar duminică dimineaţă au plecat mai departe în circuit.
Marius Usturoi a precizat că agenţia de turism a contactat Ambasada României din Muntenegru, căreia i-a transmis lista cu numele tuturor celor care se aflau în autocar. El a spus că, până la ora transmiterii acestei ştiri, nu cunoaşte numărul victimelor, reprezentanţii agenţiei nefiind contactaţi de către autorităţi.
Agenţia de turism este în legătură cu familiile celor aflaţi în autocar.
Usturoi a precizat că agenţia sa a mai lucrat cu Gregory Tour, care operează pe numeroase circuite, şi că nu a existat nicio problemă până acum. El a spus că nici transportatorul nu îşi explică cum s-a produs accidentul, susţinând că autocarul şi şoferii erau în cea mai bună stare.
Atât agenţia de turism, cât şi operatorul de transport vor trimite reprezentanţi în Muntenegru.
Usturoi a spus însă că agenţia va renunţa la serviciile firmei de transport, întrucât este fără precedent ceea ce s-a întâmplat.
Marius Usturoi a precizat că, în 15 ani de activitate, agenţia nu a avut nici cel mai mic incident. El a explicat că, atunci când este ales operatorul de transport, se au în vederea calitatea autocarelor, licenţele de transport, experienţa şoferilor şi toate celelalte elemente prevăzute de legislaţie.
"Viaţa a şapte persoane este ameninţată", a declarat ministrul presei.
Identitatea victimelor nu a fost dezvăluită.
Accidentul s-a produs în Grlo, pe un drum muntos la circa 30 de kilometri nord de Podgoriţa.
Răniţii au fost spitalizaţi la Podgoriţa. Zeci de cetăţeni din capitala muntenegreană stăteau la coadă pentru a dona sânge.
"Majoritatea răniţilor au suferit răni foarte grave", a declarat un medic de la spitalul din Podgoriţa, Vladimir Dobricanin.
Premierul muntenegrean Milo Djukanovici a mers la spital pentru a vizita răniţii.
Un băiat muntenegrean în vârstă de 12 ani, care mergea în apropiere de drum, a fost acroşat de vehicul înainte ca acesta să cadă în prăpastie şi a fost spitalizat, dar viaţa lui nu este pusă în pericol, potrivit RTCG.
Autocarul care, potrivit mărturiei unui supravieţuitor pentru RTCG, mergea la Tivat, pe coasta muntenegreană, a derapat pe un pod la Zdijelo, în apropiere de mănăstirea Moraca şi a căzut de la aproximativ 40 de metri.
Potrivit martorilor oculari, autocarul s-a lovit de parapetul de securitate al podului la ieşirea dintr-un tunel şi a căzut în prăpastie la ora 15.00 GMT (18.00 ora Românie).
Panta în această zonă este foarte abruptă şi acoperită de pădure, iar carcasa autocarului era aproape invizibilă de pe pod.
Poliţiştii şi echipele de salvare, precum şi militarii şi pompierii, dar şi sătenii din regiune care se aflau în vizită la mănăstirea Moraca luptau încă duminică seara pentru a evacua răniţii.
Salvatorii au coborât cu ajutorul unei corzi până la carcasa autocarului şi tărgile cu răniţi au fost ridicate cu dificultate una după alta.
Un elicopter al poliţiei muntenegrene este implicat în operaţiunile de salvare, care sunt extrem de complicate, a declarat Zeljko Darmanovici, responsabil din cadrul serviciilor de salvare, explicând că un număr foarte marede stânci s-au desprins şi au căzut peste autocar.
Cadavrele câtorva victime zăceau peste stânci, potrivit martorilor oculari. Cadavrele mai multor pasageri erau practic tăiate în două de stânci.
"Mulţumim lui Dumnezeu că autocarul nu a căzut în râu, pentru că dacă ar fi fost aşa nimeni nu ar mai fi supravieţuit", a declarat Vaso, un tânăr din satul Grlo.
Drumul care duce de la frontiera dintre Muntenegru şi Serbia către Podgoriţa şi coasta adriatică muntenegreană este îngust şi deosebit de periculos. Acesta este la originea unor accidente rutiere frecvente. Traficul este deosebit de aglomerat în timpul sezonului turistic pe acest drum care traversează canionul râului Moraca în zona unde s-a produs accidentul.
O aeronavă militară pusă la dispoziţie de MApN este pregătită să plece în Muntenegru pentru a aduce cetăţenii români răniţi în accidentul în care un autocar românesc cu turişti s-a prăbuşit într-o prăpastie, a anunţat ministrul Mircea Duşa.
Ministrul de Externe, a convocat Celula de criză a MAE pentru accidentul din Muntenegru în care un autocar cu numere de înmatriculare româneşti s-a prăbuşit într-o prăpastie.
Anunţul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu.
Potrivit acesteia, o echipă consulară mobilă de la Bucureşti se va deplasa în scurt timp la Podgorica, pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români răniţi în accident.
Anterior, Ministerul român de Externe a informat că un autocar cu turişti s-a prăbuşit duminică într-o prăpastie de 30 de metri din Muntenegru, iar din primele cercetări "se pare că printre victimele accidentului se află şi cetăţeni români".
MAE a revenit în câteva minute eliminând formula "se pare" din anunţul privind victimele accidentului.
Ministerul român de Externe informează că un autocar cu turişti s-a prăbuşit duminică într-o prăpastie de 30 de metri din Muntenegru, iar din primele cercetări "se pare că printre victimele accidentului se află şi cetăţeni români".
Conform sursei citate, Ambasada României la Podgoriţa a fost informată cu privire la tragicul accident, iar o echipă consulară s-a deplasat la faţa locului.
De asemenea, ambasadorul României se află la spitalul la care sunt internaţi o parte dintre cetăţenii români răniţi în accident.
MAE menţionează că reprezentanţii misiunii diplomatice se află în permanentă legătură cu autorităţile locale şi sunt pregătiţi să ofere asistenţă şi protecţie consulară.
"Într-un accident deosebit de grav, 13 persoane au murit şi alte 32 au fost rănite. Viaţa a şapte răniţi este în pericol", a declarat ministrul muntenegrean de Interne pentru presa de la locul accidentului.
Ministrul a precizat că zeci de membri ai echipelor de salvare continuă să încerce să scoată alţi pasageri din caroseria autocarului în această locaţie foarte dificil de accesat.
Acesta nu a precizat naţionalitatea victimelor.
Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegru.
Răniţii au fost spitalizaţi la Podgorica.
 
"Majoritatea răniţilor au răni foarte grave. Printre ei se numără şi un copil", a declarat un medic de la un spital din Podgorica, Vladimir Dobricanin pentru televiziunea de stat muntenegreană RTGC.
Autocarul a derapat pe un pod din Zdijelo, în apropiere de mănăstirea Moraca, şi a căzut în gol 40 de metri.
Accidentul s-a produs în jurul orei 18:00, ora României.
Acest drum îngust care duce spre coasta adriatică a Muntenegru este foarte periculos şi este cauza a numeroase accidente de maşină.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii