Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Capital.ro Avem un nou «rege» al mallurilor. Este la Constanţa

ro

27 Mar, 2014 07:38 2915 Marime text
Primii cinci cei mai mari proprietari de centre comerciale din România deţin 65% din totalul spaţiilor moderne de retail existente la nivel naţional. După achiziţia City Park Constanţa, sud-africanii de la NEPI l-au detronat pe Iulian Dascălu din fruntea clasamentului, şi nu se opresc aici
city park mall constanta nepiPotrivit capital.ro, în ultimii ani de criză, fondul de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) a obişnuit piaţa cu extinderea sa agresivă şi cu achiziţii care sfidează părerea generală a celorlalţi jucători. Numai în 2013, sud-africanii au trecut de pe poziţia a patra în topul celor mai mari proprietari de centre comerciale în fruntea clasamentului, după achiziţia a trei proiecte de retail şi dezvoltarea Shopping City Galaţi. Ponderea proiectelor de retail în portofoliul companiei a crescut în decurs de un an de la 49% la 64%, în urma unor investiţii de peste 150 mil. euro. În august 2012, când NEPI deţinea în România active evaluate la 530 mil. euro, Martin Slabbert, CEO-ul şi unul dintre acţionarii fondului, declara pentru Capital că „înţelegem mai bine piaţa românească pentru că există similarităţi cu cea sud-africană, tocmai de aceea suntem mai activi într-o perioadă în care investitorii fug de aici“. De atunci, activele fondului au ajuns să depăşească un miliard de euro. Bai mai mult, investitorii au în construcţie încă trei malluri care necesită investiţii de peste 220 mil. euro.

E greu să te menţii în top

Iulian Dascălu a fost timp de mulţi ani, cel mai mare proprietar de malluri din România, cu cele patru proiecte din reţeaua Iulius Mall. El şi-a pierdut supremaţia în august 2011, după ce fondul de investiţii Argo Real Estate a preluat parcurile de retail Era Shopping Park din Iaşi şi Oradea. Două luni mai târziu, odată cu inaugurarea Maritimo Shopping Center din Constanţa, austriecii de la Immofinanz au trecut pe locul doi. Noua ierarhie nu a durat foarte mult. În mai 2012, Iulian Dascălu deschidea porţile ansamblului urbanistic Palas Iaşi, care l-a costat 265 mil. euro, dar care i-a adus din nou coroana de rege al mallurilor. Ulterior, Immofinanz a decis să îşi transforme mallul Armonia din Arad în spaţii de depozitare, micşorându-şi astfel portofoliul cu 43.500 mp. Criza din Cipru, declanşată în primăvara anului trecut, a blocat negocierile Argo privind restructurarea creditelor accesate de la un consorţiu de bănci greceşti şi cipriote, care i-ar fi putut asigura imboldul necesar continuării extinderii parcului de retail din Iaşi cu încă 28.000 mp – suficient pentru a urca din nou pe primul loc în top. Soarta a ţinut cu Iulian Dascălu până la jumătatea anului trecut, când NEPI a început să îşi tureze motoarele şi în cinci luni a trecut direct pe primul loc în clasament.
sursa: capital.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii