Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:55 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administrațiile locale și regionale europene Pachetul privind deșeurile nu trebuie să se împotmolească

ro

27 Feb, 2015 14:56 1301 Marime text
Comitetul Regiunilor (CoR) a solicitat ca Comisia Europeană să își reconsidere decizia de retragere a modificărilor propuse la legislația UE în domeniul deșeurilor. Comitetul – adunarea UE a autorităților locale și regionale – susține că ar fi mult mai logic să se plece de la propunerile existente decât „de la zero”. El solicită Comisiei să își folosească propunerile din pachetul inițial – menționate într-un aviz CoR adoptat ieri – ca bază pentru crearea unui ambițios act legislativ UE în materie de deșeuri, care va contribui la realizarea unei„economii circulare” sustenabile în Europa.

Pachetul UE privind deșeurile a fost propus anul trecut de Comisia Europeană precedentă și își propune să modifice legislația existentă prin creșterea nivelului de reciclare și înăsprirea normelor privind depozitarea deșeurilor. Noua Comisie – condusă de Jean-Claude Juncker – are în vedere desființarea pachetului cu promisiunea lansării unor planuri „mai ambițioase” mai târziu, în cursul acestui an.

Ec. Mariana Gâju (RO-PSE) primarul localității Cumpăna, care a condus lucrările Comitetului privind acest aviz, a reamintit Comisiei că legislația ar putea genera economii în valoare netă de 600 de miliarde EUR, două milioane de locuri de muncă și o creștere a PIB-ului de 1%. Gâju a subliniat că orașele și regiunile Europei sunt conștiente de beneficiile reciclării și gestionării deșeurilor și a făcut apel la Comisia Europeană să nu mai piardă timp prin retragerea planurilor inițiale.



„Propunerile sunt departe de a fi perfecte, de aceea am semnalat o serie de aspecte care pot fi îmbunătățite. Dar UE funcționează pe bază de compromis, iar în pachetul inițial privind deșeurile tocmai despre asta e vorba: cum am putea spera să se ajungă în câteva luni la un acord acceptabil pentru toți? Plecarea din nou de la zero nu înseamnă decât irosirea progreselor înregistrate. Suntem cu toții de acord că realizarea unei «economii circulare» este benefică pentru economie, pentru mediu și pentru cetățenii noștri, așa că hai să ne bazăm pe ceea ce avem", a afirmat ec. Mariana Gâju.

În prezentarea programului de lucru al Comisiei în cadrul sesiunii plenare a CoR de la Bruxelles, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a confirmat faptul că pachetul privind „economia circulară” este în curs de revizuire. Ca răspuns la întrebarea CoR, el a afirmat că este necesar să se îmbunătățească propunerile, pentru a se asigura că ele se concentrează și pe producția economică durabilă. De asemenea, este important să se introducă o legislație care ar putea fi realmente aplicată. „Uneori, atunci când propunem o legislație în domenii pe care le considerăm extrem de importante, mergem pe soluții nerealiste, pe care, dacă am fi onești, am recunoaște că nu suntem în măsură să le punem în aplicare”, a afirmat el.

Pachetul inițial al UE privind economia circulară prevede o serie de măsuri, printre care reciclarea, până în 2030, a 70% din deșeurile municipale; un obiectiv obligatoriu de reciclare a 80% din deșeurile de ambalaje până în 2030 și introducerea, până în 2025, a interdicției de depozitare a deșeurilor reciclabile. Avizul Comitetului își prezintă propriile obiective care, a conchis raportorul, ar trebui să formeze baza legislației în cazul în care un nou pachet urmează să fie publicat de Comisie:
• introducerea, până la 1 ianuarie 2025, a interdicției de depozitare a deșeurilor reciclabile și biodegradabile și stabilirea obiectivului obligatoriu de reducere a depozitelor de deșeuri reziduale la maximum 5% până în 2030;
• formularea unei definiții unice a deșeurilor municipale și stabilirea unei metode unice de calcul pentru stabilirea obiectivelor de reciclare în UE;
• o mai mare responsabilitate din partea întreprinderilor în materie de mediu prin introducerea unor recomandări pentru a asigura comercializarea de produse provenind din surse reciclate;
• introducerea, în Directiva-cadru privind deșeurile revizuită a unui nou obiectiv de reciclare pentru deșeuri biologice;
• stabilirea unui nou obiectiv de productivitate a resurselor, respectiv cel puțin o creștere de 30 % până în 2030, în contextul evaluării la jumătatea perioadei a strategiei de creștere a UE - Europa 2020.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii